Kis synth noir határozó - a Black Nail Cabaret kedvenceivel

2017.07.29. 14:37, Frontrecorder

bnc_1.jpg

A Black Nail Cabaret nemrég új klippel jelentkezett, melyet a tavalyi év legvégén megjelent albumuk Sister Sister című dalához forgattak. A duó hangzásvilágában sajátosan keverednek a dark/goth/wave hatások a szintis-elektronikus megszólalásokkal, nehezen bekategorizálható zenéjükre ők maguk a synth noir címkét találták ki. A Black Nail Cabaret most tíz kedvenc dalán keresztül segít belőni ezt a "stílust".

"A synth noir kifejezést azért kezdtük el forgatni, mert valahogy egyik rétegműfajban sem találtuk meg magunkat 100 %-osan. Nem éreztük, hogy szintipop volna teljes mértékben, amit csinálunk, de nem is darkwave, vagy minimal wave, még ha ez a három irányzat keveredik is a zenénkben. Mindenképpen melankolikus, drámai és elektronikus is egyben, úgyhogy a synth noir találó elnevezésnek tûnt" - magyarázza Árvai-Illés Emese, a duó énekes fele. Hogy mennyire nehéz a BNC önmeghatározása, mutatja, hogy még a synth noir kategóriát sem mindig érzik magukénak. "Hangsúlyt kap nálunk is a mindenféle - vintage vagy modern, analóg vagy digitális - szinti, bár nem kifejezetten erre hegyeztük ki a BNC-t, sokkal inkább a zene, a dal a fontos, mintsem a technika, ezért van, hogy csak szimplán pop noirként említjük a stílusunkat." Legyen akármennyire nehezen behatárolható és hívják akárhogy,, a fő ismérveit tekintve Emese határozott: "elektronikus, drámai vagy éppen szexes, és mindenképpen sötét." Az alábbi tíz dallal a BNC be is mutatja, mit értsünk synth noir alatt.

 

10. Phosphor: The Dark Of Summer

Nyáresti zene gótoknak. Tudom, hogy pár szcénaidegen ismerősömnek ez szomorkodós zene, de nekem pont amolyan jóillatú nyárestén sörrel kertbe kiülős dreampop. (Sajnos csak ezzel a botrány fotókollázzsal találtam meg Youtube-on.)


9. TR/ST:  Candy Walls

Egy-két évente felböffen ez a szám, de mikor először hallottam, már akkor is nosztalgikus volt. Nyárra pont jó ez is.


8. Hante: The Storm

Ez is Hélène de Thoury projektje, a Phosphor és a Minuit Machine mellett, ezúttal szólóban. Synthwave, melankólia, dráma, francia coldwave, ez mind benne van összegyurmázva. Ez az én kedvenc “slágerem” tőle.


7. Keluar: Fractures

Gondolkoztam, hogy ez legyen, vagy a Surface, ami sokkal dallamosabb, de ez a dal nekem baromi érdekes. Egyrészt a basszus fogcsikorgatóan jó, másrészt a kórus nagyon odacsap, amikor végre bejön, a vokál, az nagyon adja. Úgy hangzik az egész dal, mint egy ősrégi minimal wave-himnusz a The Lost Tapes-ről, szóval mindent imádok benne.


6. Boy Harsher: Pain

Most rájuk kellett néznem kik is ők, mert folyamatosan pörgetem, de bevallom, nem sokat tudok arról, ki áll a zene mögött. Nem mintha bármin változtatna, de mint kiderült, klasszikus férfi-nő duófelállás az USA-ból. Hideg ütem, szexes vokál. Mindennapi playlistem alapanyaga.


5. HMLTD: Stained

Ők inkább punk-alter-deathrock-vonal, de azért a dal végébe kevernek egy kis elektronikát is. Szeretném kicsit reklámozni, mert újak, eredetiek, és eszméletlenül jók. Klubkoncerteket tolnak egyelőre főleg angol földön, de úgy megy a rajongói stagediving, mintha ‘78-at írnánk. Duran Durannal kevert Cinema Strange, egy adag punk és egy adag glam. Szeretnivaló, mert végre nem a szokásos indie vödör víz a Temzébe.


4. Gazelle Twin: Belly Of The Beast


Nem tudom, mennyire dark pop ez, úgyhogy bocs, de muszáj voltam benyomni, protekciós. Teljesen véletlenül találtam rá Gazelle Twinre egy ideje a Spotify Discover Weeklyj-ének köszönhetően, ami azért zseniális, mert név, borító és háttérsztori nélkül dob új zenéket, így nincs lehetőség előítéletekre, a zenét önmagáért szeretem meg. Annak ellenére, hogy alapvetően a Spotify-jal kapcsolatban még mindig vegyesek az érzelmeim, Gazelle Twinért örök hála.




3. Death In Rome: What Is Love

Csak hogy legyen egy kis móka is. Nem ez az első kiforgatott Haddaway-feldolgozás, amit széthallgattam, van egy az Almeevatól is de az inkább amolyan soft pop/easy listening. Ilyenkor mindig megjön a kedvem egy jó kis europop.feldolgozáshoz! (Csak zárójelben merem megjegyezni, hogy a Death In Rome csinált egy ortodox
Lambada-feldolgozást is, sok egyéb más mellett).




2. Drab Majesty: To Soon To Tell

A szcéna legutóbbi slágere. Azt hiszem, ezen kívül a She Past Away robbant ekkorát az elmúlt pár éves időszakban, de mondjuk mi burokban élünk és folyamatosan fáziskésünk.


1. IAMX: Happiness

Tökéletes dal. Az ütem, amire megmoccansz, a hangzás, ami a hozzáértők részéről is kalapemelés, a dalszöveg tartalmilag és előadásilag, amivel együtt ordítasz, és a videó, ami ezt a három tényezőt tökéletesen egy kalap alá hozza.




Alább pedig a Black Nail Cabaret legújabb, múlt hónapban közzétett klipje, a duó ltavalyi albumát nyitó Sister Sister című dalhoz. A zenekar Budapesten legközelebb augusztus 26-án koncertezik, az A38-on, Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2017/07/29/kis_synth_noir_hatarozo_a_black_nail_cabaret_kedvenceivel
Kis synth noir határozó - a Black Nail Cabaret kedvenceivel
süti beállítások módosítása