Dalpremier! Nana Vortex & Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák: Toborzó (Arany-dalfeldolgozás)

2017.06.29. 11:00, rerecorder

racka-nana_kozos.png

A Nana Vortex 2016 elején alakult, a Recorderen az év őszén mutatkozott be az ismert zenészekből álló, cimbalmot harmonikával, élő dobot búvópatakszerűen beúszó programozott alapokkal, női folkéneket Maszkura rapbetéteivel összeeresztő világzenei formáció, amely a Balaton-felvidéken, szabadban rögzítette első albumát. A magyar népzenét a jazz-zel és a hiphoppal keresztező anyagon versfeldolgozások is szerepeltek és most, az Arany János születésének 200. évfordulójára megtartott Arany-emlékév 2017 kapcsán a Nana Vortex egy Arany-lemezen dolgozik, hiszen a költő - talán ezt kevesebben tudják róla - dalszerzőként is tevékenykedett. Arany egyik melódiáját Ferenczi Györggyel és zenekarával dolgozta át a Nana Vortex. Premier!

Szellemes és találékony, melankolikus, de mégis örökké megújuló – ez nemcsak Arany János verseire, de dalaira is igaz. Meg arra az újrahangszerelt változatra is, amelyet Arany egyik melódiájából a Nana Vortex Ferenczi Györgyékkel karöltve készített. Arany János autodidaktaként tanult meg kottát írni és olvasni, zongorán és gitáron is játszott, és saját versei mellett Petőfi Sándor-verseket is megzenésített, korának egyik dalszerzője is volt tehát, bár ezt az oldalát talán kevésbé ismerjük. Az Arany-emlékév 2017 apropóján a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílt kiállításon (Önarckép álarcokban, 2018. november 30-ig látogatható) egy zeneboxban bővíthetjük ismereteinket Aranyról, a dalszerzőről, na, meg a Nana Vortex által is, hiszen a formáció idén egy Arany-dalokból álló lemezt jelentet meg, de meséljen erről az együttes: „most épp egy Arany-albumon dolgozunk: idén szeptemberben megjelenő lemezünkön csupa Arany János által jegyzett dal adja majd zenénk alapját. Ráadásul mindegyik szerzeményben egy-egy neves vendégművész működik közre: az eddig elkészült öt nótában Ágoston Béla, Busa Pista, Dresch Mihály, Szalóki Ági, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák vendégeskedtek. Itt és most az album előfutáraként a Rackákkal elvégzett közös munkánk gyümölcsét mutatjuk be.”


a Nana Vortex legközelebb július 5-én lép fel a PIM-ben, Facebook-eseményoldal


az Arany János-feldolgozás, a Toborzó, amelynek zenéjét szerezte Arany, Amade László 18. századi költő versére (A szép fényes katonának): 


Nana Vortex Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/06/29/dalpremier_nana_vortex_ferenczi_gyorgy_es_az_1so_pesti_rackak_toborzo_arany-dalfeldolgozas
Dalpremier! Nana Vortex & Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák: Toborzó (Arany-dalfeldolgozás)
süti beállítások módosítása