Emika nem dj szettel, hanem saját szimfóniájával nyitja a pécsi Zsolnay Fényfesztivált június 30-án

2017.06.20. 11:00, Recorder.hu

emika_pecs_650.jpg

(X) Soha nem volt még ilyen dinamikus az elektronikus és a komolyzene fúziója! A brit dj és zenész, Emika érzelemkeltő szimfóniáját a MÁV Szimfonikusok szólaltatják meg. Szemkápráztató 3D fényfestéssel egybekötött ősbemutató a pécsi Kodály Központban, a Zsolnay Fényfesztivál nyitányaként, június 30-án! Európai szinten is ritkaságnak számító fényalkotások és több mint 100 ingyenes program 3 napon át!

A gyerekként klasszikus zenét is tanuló, majd az egyetemen elektronikuszene-készítéssel is foglalkozó, 2009-10 körüli Ninja Tune-megjelenésein a dubstep és a triphop stíluselemeit vegyítő Emika 5 éve, első budapesti fellépése előtt éppen a Recordernek adott interjújában említette, hogy Prágába készül, ahol egy 28-tagú vonószenekarral fog felvételeket készíteni. Mint később, a Pécsen most színpadra állított projekt kickstarteres promóvideójából (lásd alább) kiderült, pont ez az utazás ihlette és alapozta meg a végül Melanfonie címen manifesztálódó, műfajhatárokon egyensúlyozó szimfóniát, amely tavaly lemezen is megjelent Emika saját kiadójánál.

A Zsolnay Fényfesztivál egyik legkülönlegesebb, legszínvonalasabb eseményének ígérkező produkció a feszült szépség pillanataiból drámai és finoman baljós átvezetésekkel olyan összetartó audio-narratívát sző a szoprán csillogó hangjával, amely tökéletesen tolmácsolja azt a kísértő, érzelemkeltő stílust, melyet Emika életre keltett. A művet Magyarország legismertebb szimfonikus együtteseinek egyike, a MÁV Szimfonikusok adja elő a prágai Marie Fajtova szoprán szereplésével és Miriam Němcová vezényletével. Ráadásként Bordos László Zsolt világhírű 3D fényművész erre az alkalomra a beltéri architekturális mapping vetítés egyedi, Emika szimfóniájára alkotott ősbemutatójára készül, így a Kodály Központban zene és vizualitás lélegzetelállító fúzióját tapasztalhatja meg a közönség. A koncert a Zsolnay Fényfesztivál egyetlen díjköteles programja, jegyek elővételben kaphatók a www.kodalykozpont.hu oldalon.

A zenei csemegék nem érnek véget Emika koncertjével! A Kwashibu Area Band élén érkezik Pécsre a ghánai Pat Thomas, akit a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként” emleget a világzenei szaksajtó. Visszatérő vendégként üdvözölhetjük a tavalyi fesztivál egyik legzajosabb sikerét produkáló közönségkedvencet, az olasz Fantomatik Orchestra fúvósbandát. A Matsumoto Zoku nevű együttes a japán világzene utazó nagykövete, igazán egzotikus hangszerek megszólaltatója.

A hazai kedvencek sem hiányozhatnak a fesztiválról: Lajkó Félix az Óperentzia zenekarral lép fel, a Kettő című műsorban a 30Y zenekar frontembere, Beck Zoli korabeli slágereket és 30Y-dalok átdolgozásait viszi színre Sárközy Zoltán zongorakíséretével. A Punnany Massif élő felállásának összeszokott zenészei biztosítják az örömzenét és az izgalmas improvizációkat a Punnany Band Instrumental Session koncertjén. A fesztivál során fellép a Pátkai Rozina Quintet és a Zságer Balázs vezette Žagar zenekar is.

A Zsolnay Fényfesztivál Magyarország első fényfesztiválja, nevéhez hűen szemkápráztató fényalkotásokat kínál sötétedés után. Több mint 10.000 négyzetméternyi felületet festenek meg fénnyel Pécs mediterrán belvárosában. A fénykarnevál felvonulásán felragyog a 25 állomásból álló Fény Útja, amelyen végigsétálva varázslatos fényfestést láthatunk a hangulatos utcákon. A legkülönlegesebbnek a Székesegyház monumentális homlokzatán látható nemzetközi mapping verseny ígérkezik, amely hihetetlen, az országban eddig aligha tapasztalt látványt ígér.

zsolnayfenyfesztival_650.jpg

A fesztivál talán legőrültebb produkciója a katalán hajszobrász show, akik világító hajkölteményeket készítenek a vállalkozó fesztiválozók számára. Az utcai produkciók sorában szerepelnek még a Széchenyi tér felett 30 méter magasan lebegő légtornászok, bámulatos tűzzsonglőrök, újcirkuszi előadások, valamint a világ különböző pontjairól érkező akrobaták és bohócok.

A Zsolnay Fényfesztivál színes kavalkádja minden látogatót magával ragad. Ragyogjon velünk, hiszen Pécs a nyár fénypontja!

Részletek: www.fenyfesztival.hu

Az eseménysorozat Facebook-eventje ITT. 

A Kodály Fényfesztivál beharangozó klipje.

Hogyan készül a szimfónia? Emika ezzel a videóval 25 ezer eurót gyűjtött a Kickstarteren. 

A darab nyitánya.

https://recorder.blog.hu/2017/06/20/emika_nem_dj_szettel_hanem_sajat_szimfoniajaval_nyitja_a_pecsi_zsolnay_fenyfesztivalt_junius_30-an
Emika nem dj szettel, hanem saját szimfóniájával nyitja a pécsi Zsolnay Fényfesztivált június 30-án
süti beállítások módosítása