„Arra vagyok a legbüszkébb, hogy szeretnek az emberek” – Deák Bill Gyula-interjú

2017.06.06. 14:07, rerecorder

nyiri_deak_bill.jpg

A hétvégi Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválja egyik fő fellépője június 10-én, szombaton a magyar blues legfontosabb énekese, Deák Bill Gyula lesz, aki exkluzív interjúban mesél kedvenc italairól, a Fekete Bárányok koncertről és az őt a legfeketébb hangú fehér énekesnek nevező Chuck Berryről.

- Nemsokára fellépsz az Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválján. Hol szeretsz leginkább játszani, kis klubokban, ahol jobb a hangulat, nagy stadionban, ahol sokan vannak, vagy fesztiválon, ahol általában a legváltozatosabb a közönség?

- Igen, nagyon örülök, hogy lesz ez az óbudai fellépés, én oda mindig nagyon szerettem járni koncertezni, már a Sztárral és a Lloyddal (két korai együttese - a szerk.) is léptünk fel ott. Amúgy pedig minden helyszínnek megvan a maga varázsa, a klubokban ott van közel a közönség, fesztiválokon általában nagyon jól szól a cucc, szeretem mindet.

SÖRBE MÁRTOTT ZENÉK: EZ PEDIG ITT A RECORDER KÉZMŰVES SÖRVÁLOGATÁSA!

- Gyakran emlegeted, hogy az infarktusod óta nem iszol, esetleg egy kis vörösbort, de korábban elég sok dalod szólt alkoholról, a sör is előkerült. Mit gondolsz a kézműves sörökről? Kóstolod ezeket, melyik a kedvenced?

- Vannak köztük nagyon jók, a belga söröket nagyon szeretem, de a hazaiak közül is kóstoltam többet, amelyik ízlett. De amúgy soha életemben nem voltam nagyon sörös, sőt, még boros sem, inkább a viszkit szerettem.


- Mit szólsz ahhoz, hogy egyre több rockzenekarnak van saját söre, például van Iron Maiden-, Motörhead- és AC/DC-sör is. Milyen lenne mondjuk a Bill viszki?

- (nevet) Én egyelőre nem foglalkoztam ilyen gondolatokkal. Ez csak üzlet, aki szeretné, hadd csinálja, de én nem.


A MOGWAI CSINÁLJA - ITT A SKÓT ZENEKAR WHISKY-JE!


- Milyen koncert, milyen program várható az Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválján tőled?

- Mindenképpen olyan lesz, ami átöleli az egész munkásságomat, a Hobo Blues Bandtől az újakig, az István, a királyból is fogok énekelni két számot, nagyon sok szeretettel várok mindenkit, jó buli lesz!


- Annak idején hogyan jutottak el hozzád azok a lemezek, amik inspiráltak? A Orszáczky-Lakatos koncert előtt hallgattál már blues-t vagy ott fogott meg?

- Nem feltétlenül tőlük hallottam először, a Sztár nevű zenekarral játszottunk mi már bluest, csak amikor először lementem meghallgatni a Lakatos Bögöly Bélát meg az Orszáczkyt, akkor másnap abba akartam hagyni az éneklést. Lakatos annyira jó volt, hogy szerintem azóta sem énekelt senki olyan jól bluest ebben az országban. De a Rákfogót is szerettem. Hallgatni inkább azt hallgattam, ami éppen ment a Szabad Európa Rádión.


deak_bill_gyula_rossz_ver.jpg- A korai hardrockos/metálos dolgok, mint a Black Sabbath vagy a Judas Priest azért még elég közel álltak a blueshoz, az a műfaj nem fogott meg, vagy akkor még nem is hallottatok róla? Volt esetleg esélye egy Priest-féle zenekarnak Deák Bill vezetésével?

- Hogyne hallottunk volna, nagy Black Sabbath-os voltam, egy időben Dio volt a kedvenc énekesem. Vágó Zolival volt egy zenekarunk, amivel próbálkoztunk ilyen dolgokkal is, de ez a projekt fellépésig sem jutott el, inkább csak próbáltunk. Ez már a Sztár után volt.


- Talán kedvenc részem a Fekete Bárányok filmből, hogy a
Ki vagyok én? alatt megőrül az egész közönség meg a zenészek is, te meg halál lazán, faarccal támasztod a szintit az egész szám alatt, mintha a pultnál várnál egy kisfröccsre. Azért jó buli volt? Valami sztori a háttérről?

- Maga a koncert marha jó volt, azt hiszem, a filmben valami Marshallon könyöklök végig, kár, hogy az a rész került be, mert az a rengeteg ember miattam is jött ki oda.


- Első szólólemezed, az 1984-es
Rossz vér a mai napig az egyik legjobb magyar nagylemez, amely egyáltalán nem az elvárások szerint készült, még Presser-szerzeményt is énekeltél rajta. Hogyan készült párhuzamosan a Vadászattal (a Hobo Blues Band szintén 1984-es albuma Bill-lel - a szerk.)?

- A Rossz vér már jóval korábban kijött, mint a Vadászat, nem sok köze volt egymáshoz a két anyagnak. Azért volt jó Presser-számot énekelni, mert meg tudtam mutatni, hogy azt is el tudom énekelni, nem csak azokat, amiket a Hobóék, Tátrai és Póka írtak. Nagy megtiszteltetés volt, hogy lejött a Presser.


- Az
István, a Király egy új karrierösvényen is elindított, később is számos rockoperában szerepeltél (Jézus Krisztus szupersztár, Attila, Isten kardja, Zúgjatok harangok, A költő visszatér) mi a különbség a „két színpad” között?

deak_bill.jpg- Szerintem semmi különbség nincs a kettő között, ez egy kihívás, az ember pedig megpróbál megfelelni a kihívásoknak, én minden este megteszem, ami tőlem telik, legyek bármilyen színpadon.


- Hírhedt ez az egész magyar rockszíntér arról, hogy az évek alatt, azok is megutálták egymást évtizedekre, akik korábban jóban voltak, és ment - sokszor még ma is megy - a beszólogatás egymásnak. Te valahogy ebből mindig kimaradtál…

- Sajnos ez egy ilyen szakma, azért nekem is szóltak be jó párszor, de én ezekre soha nem akartam válaszolni, és nem is akarok a mai napig.


- 2009-ben adtál ki utoljára nagylemezt (
A király meséi) tervezel még albumot, vagy csak a koncertezésnek élsz?

- Tervezek, igen, már jó ideje úgy vagyok vele, hogy valamit kéne csinálni, még ha nem is túl nagy üzlet már ez a lemezcsinálás. A távlati dolgok közül inkább most az van előtérben, hogy jövőre szeretnék egy nagykoncertet.


- A kőbányai zenei élet a mai napig virágzik, elég csak a Póka-féle zeneiskolára-stúdióra gondolni. Több fiatal zenészed is innen jött. Még most is jársz le ide néha? Figyeled a fiatalokat?

85977i.jpg- Igen, az egy nagyon jó bluesos iskola, büszke vagyok rá, hogy olyan fiatalokkal játszom, akik nagyon jól zenélnek, velem vannak jó ideje, nem kell folyamatosan zenészek után néznem, és ebben Póka is segített. A fiatalokban az a legjobb, hogy nagyon szeretik a zenélést, nem munkaként élik meg. Sajnos mostanában lemenni már nem nagyon volt időm.


- 90 éves korában idén márciusban meghalt Chuck Berry, akivel te is találkoztál és játszottál, és aki a legfeketébb hangú fehér énekesnek nevezett. Van valami jó sztorid róla?

- Ezen kívül más nem nagyon, nem sokat beszélgettünk, de azt elárulom, hogy Percy Sledge When A Man Likes A Woman című számát énekeltem éppen, amikor bejött és megkérdezte valakitől, hogy „Ugye ez egy fekete énekes?” Mondjuk ennél jobb sztori szerintem nem is kell.


- A blues legendái híresek arról, hogy igen jól tartják magukat és még 70-80 éves korukban is rendszeresen koncerteznek, például John Mayall, a Creamből is nemrég halt csak meg Jack Bruce, a többiek élnek, Bo Diddley és maga Berry is szintén nemrég halt meg. Mi a titok?

- Az biztos, hogy jobban vigyáznak magukra, mint más műfajok képviselői, meg az is biztos, hogy még ezek az öregemberek is szeretik, amit csinálnak, a bluest nem is lehet másképpen. Egyébként egy turnén John Mayall-lal is játszottam.


- Mi az, amire a legbüszkébb vagy karriered során?

- Arra vagyok a legbüszkébb, hogy szeretnek az emberek. Minden koncerten látszik rajtam, hogy a szívemből jön, amit csinálok, megtisztelem a közönségemet és ezért ők is megtisztelnek engem. Mindhalálig blues, hajrá Fradi!

interjú: Mika László

(X) Az ingyenes Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválja részletes programja

A Sörfesztivál a Facebookon

Deákbill.hu

Deák Bill Gyula Facebook-oldala



tradicionális sörfesztiválhoz tradicionális kedvcsináló dukál:


nyitókép: Nyíri Gábor

https://recorder.blog.hu/2017/06/06/_arra_vagyok_a_legbuszkebb_hogy_szeretnek_az_emberek_deak_bill_gyula-interju
„Arra vagyok a legbüszkébb, hogy szeretnek az emberek” – Deák Bill Gyula-interjú
süti beállítások módosítása