Június 1-2.: Music Hungary konferencia Egerben

2017.05.31. 12:00, Recorder.hu

musichungary_650.jpg

Csütörtökön és pénteken újra Egerben tárgyalják meg a magyarországi zeneipar képviselői, hogy mi a helyzet. Lesz szó a rádiós színtér változásairól, a filmzenepiac előtt álló lehetőségekről, a könnyűzenei oktatás és exportösztönzés különféle modelljeiről és jó gyakorlatairól, a fesztiválok biztonsági kockázatairól, valamint szerzői jogi és művészetfinanszírozási kérdésekről. Akit érdekel, mit gondolnak mindezekről a Tankcsapda, a Sziget, a Quimby, az NKA, illetve mondjuk a Terrorelhárítási Központ arcai, vagy esetleg csak szeretne főzőcskéző és falatozó zenészekkel vegyülni, az vegyen jegyet gyorsan ITT. Alább a két nap részletes programja, feljebb pedig Nemes Róbert fotója a tavalyi eseményről.    

2017. JÚNIUS 1. (CSÜTÖRTÖK) Helyszín: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, 3300 Eger, Losonczy-völgy

10:00 – 10:15 - MEGNYITÓ

10:15 – 11:15 - MÉGIS KINEK A VERSENYE? ÁTALAKULÓ RÁDIÓS PIAC

A ProArt Zeneipari jelentése szerint tavaly legalább annyian hallgattak zenét valamilyen digitális platformon, mint ahányan bekapcsolták a rádiót. Ha csak ezt nézzük, nem tűnik túl jó ötletnek rádiózni. Mindeközben alig több mint egy év alatt komplett generációváltás történt rádiós piacon, megszokott, jól bejáratott brandek szorultak hátra, mások arculatot cseréltek, megint mások sajátos, egyedi utat keresnek maguknak. Üzleti szemmel nézve a legjelentősebb változás nyilvánvalóan az országos vételkörzetű kereskedelmi rádiózás – remélhetőleg csak átmeneti – megszűnése volt tavaly. A Class FM érzékeny veszteséget szenvedett el az országos sugárzás elveszítésével, a küzdelmet azonban jól láthatóan nem adták fel: magyar nyelven működő webrádió tulajdonosai még soha nem fektettek annyi pénzt műsorokba, promócióba, mint ők. Az országos kereskedelmi rádiózás „felfüggesztését” követően a leghallgatottabb könnyűzenei rádió a közszolgálati Petőfi lett. Ez a Petőfi azonban sok tekintetben már nem az a Petőfi. Tavaly egy új-régi szereplővel is gazdagodott a magyar csatornák köre: új tulajdonosokkal és régi névvel szólalt meg újra a Rádió 1, ami mára a piac meghatározó szereplője lett. Az ország harmadában, Budapesten kívül tucatnyi vidéki városban és azok vonzáskörzetében hallgatható műsoruk, naponta milliós hallgatósággal. Sokak várakozását messze meghaladó eredményeket mutathat fel a Rádió Rock, ami Budapesten és 80 kilométeres vonzáskörzetében hallható. És akkor még csak az új szereplőkről beszéltünk és nem tettünk említést a szintén nagyon erős Music Fm-ről, illetve Sláger FM-ről. A hazai könnyűzenei életnek életbevágóan fontos egy kiszámíthatóan, üzletileg eredményesen működő és sokszínű rádiós piac. A beszélgetés azt járja körbe, adottak-e ennek a feltételei, a befektetők megtalálják-e számításukat?

Vendégek: Földes Ádám (ClassFM), Kiss Anikó (Music FM), Vaszily Miklós (MTVA), illetve az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviselője

Moderátor: Lévai Balázs

11:15 – 11:30 - ZENEIPARI JELENTÉS A ProArt - Szövetség a Szerzői jogokért szervezet 2016-ban második alkalommal készítette el a hazai zeneiparról szóló, kutatáson, elemzésen alapuló iparági jelentését, melynek legfontosabb célja, hogy bemutassa, keretbe foglalja, számszerűsítse ezt a sokszereplős, izgalmas iparágat. A jelentés a sokszínű zeneművészeten és az erre épülő iparági folyamatokon belül a könnyűzenével foglalkozik, a 2015. évi iparági trendekről, volumenekről, hangsúlyokról és folyamatokról ad átfogó képet. Reprezentatív felmérés készült a lakosság zenehallgatási szokásairól; széles körben felmérték a hazai zenei szerzők, előadók tevékenységét és a zeneoktatást; a munka során továbbá hatvannál is több mélyinterjút készült a zeneipar szereplőivel.

Előadó: Horváth Péter

11:30 – 11:50 - KÁVÉSZÜNET

11:50 – 12:40 - BEST OF(F)? – ÚJ ÉS RÉGI REPERTOÁROK A RÁDIÓBAN

A tavalyi Music Hungary egyik legizgalmasabb beszélgetésére a Petőfi Rádió akkor még csak tervezett arculatváltása kapcsán került sor. A jelen lévő zenészek, kiadói szakemberek, managerek, fesztiválszervezők aggodalma jól érzékelhető volt akkor. Egy évvel a változásokat követően arra keressük a választ, az új zenei arculat (és egyáltalán nem mellékesen: a „régi” Petőfi kultikus műsorai megszűnése és azok alkotóinak távozása) a gyakorlatban milyen hatást gyakorolt a hazai könnyűzenei életre. Ha a Petőfi képes volt tucatnyi magyar zenekar pályájának lendületet adni, az arculatváltás következtében e lendület megtörik, vagy e zenekarok és projektek már rádiós támogatás nélkül is folytatják útjukat? Az új arculat kiemelt művészei is akkor lökést kapnak a Petőfitől, mint az előző generáció? A Petőfi arculatváltása időben szinte összeesett a Rádió Rock elindulásával. Egy nagy vételkörzetű és a magyar rockzenére koncentráló rádió indítása régi vágya (esetenként hangos követelése) volt egy teljes zenész generációnak. A rádiós szakemberek egy csoportja közben alig rejtett kárörömmel várta, hogy a kezdeményezés kudarcot vall, ezzel igazolva, hogy csak mainstream popzenével lehet sikeres rádiót üzemeltetni itthon. Megtalálta a Rádió Rock a hallgatóit? A rádiós játszás ebben az esetben is konvertálható volt telt házas koncertekké? Érvényesül itt is a „Petőfi-hatás”? És mit jelent a repertoár változása a fesztiválszervezők szemével? A rádiós sztárokból szükségszerűen lesznek fesztivál headlinerek?

Vendégek: Füstös Bálint (Margaret Island), Lobenwein Norbert (Sziget), Sivák Péter (Radio Rock)

Moderátor: Lévai Balázs

12:40 – 14:00 - EBÉD

14:00 – 15:00 - NYOMJUK NAGYBA’ A SHOWT? KIEMELT NAGYKONCERTEK KITALÁLÁSA ÉS MEGVALÓSÍTÁSA

A legtöbb magyar zenekar nagyon ritkán engedhet meg magának egy Aréna vagy egy SYMA Csarnok koncertet. Éppen ezért nincs kialakult rutinjuk ezekre a helyzetekre. De ha mégis belevágnak, ki kell szolgálniuk a közönséget, emlékezetes koncertet kell varázsolniuk. A néző ma már elvárja a showt. Hogy kezdenek hozzá egy ilyen koncert kitalálásához? Milyen alapfeltételek kellenek egy nagykoncerthez? Ki találja ki a koncepciót? Kik lehetnek ilyenkor a zenészek segítőtársaik? Hogyan lehet rentábilis egy ilyen buli?

Vendégek: Pásztor Anna (Anna and the Barbies), Geszti Péter, Fejes Tamás (Tankcsapda) és Kiss Tibi (Quimby), aki videóüzenetben mondja el a gondolatait a témáról.

Moderátor: Lévai Balázs

15:00 – 15:50 HOLLYWOODBA MAGYAR ZENÉT? A FILMIPAR MINT PÉLDA ÉS LEHETŐSÉG

A hazai filmszakma sikeresen beindult kisképernyőn és szélesvásznon is, de hogyan tud belőle profitálni a könnyűzenei iparág? Sorozat epizódok betétdalai, önálló filmdalok és soundtrackek, score-ok és reklámzenék – hol és hogyan tudunk csatlakozni? Kivel kell jóban lenni és miben kell jónak lenni? Válaszok azoktól, akik döntenek, és akik ismerik a járást.

Vendégek: Havas Ágnes (Magyar Nemzeti Filmalap), Hrutka Róbert (zeneszerző), Hutlassa Tamás (producer), Pacsay Attila (zeneszerző), Weyer Balázs (producer)

Moderátor: Horváth Gergely

15:50 – 16:10 KÁVÉSZÜNET

16:10 – 16:20 HANGSZERT A KÉZBE

Országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat. A programsorozat egy olyan országjáró hangszerkiállítás, hangszersimogató és könnyűzenei oktatási bemutató egyszerre, amely mindig más-más városban irányítja rá a fiatal korosztályok figyelmét a zenélésre, a könnyűzene tanulásának lehetőségeire.​ A Cseh Tamás Program támogatásával a Hangszeresek Országos Szövetsége hozta létre 2017-ben a magyar könnyűzene történetének eddigi legnagyobb szabású iskolai programját.

Előadó: Bajnai Zsolt (A Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője)

16:20 – 16:40 A FINN KÖNNYŰZENEI OKTATÁSI PROGRAM

Finnország évről évre a nemzetközi közoktatási listák élén szerepel, ahol nagy figyelmet fordítanak a 21. századi világban való tájékozódáshoz és helytálláshoz szükséges képességek fejlesztésére. 2016-ban egy új programot indítottak a helyi szerzői jogkezelő TEOSTO támogatásával és aktív közreműködésével. A program keretében a finn iskolák legszélesebb körében a diákok közös könnyűzenei alkotófolyamatban vettek részt, ahol a közösségi kreativitásnak és a modern technikának is kiemelt szerepe volt. Riikka Railimo, a program vezetője mutatja be az elképzelést.

Előadó: Riikka Railimo (Teosto)

16:40 – 16:50 MUSICATING

A Musicating egy olyan zeneoktatási alkalmazás, amelyet Kodály módszer inspirálta zenetanárok és fejlesztők közösen dolgoztak ki. A szoftver lépésről lépésre, ismert dalokon keresztül, interaktív gyakorlatok által segíti a ritmus, a hallás, a tiszta éneklés, a szolmizáció és zenei memória fejlesztését úgy, hogy közben igazodik az egyéni fejlődési tempóhoz.

Előadó: Béres Eszter, Bali Dániel (Musicating)

16:50 – 17:30 ÜRES SZÓLAMOK? KÖNNYŰZENE A KÖZOKTATÁSBAN

A 2016-os ProArt Zeneipari Jelentés kapcsán a zenei oktatásról is próbáltunk objektív képet kapni, de ehhez (is) szűkösek voltak az erőforrások. Valamit talán sikerült leírni. A zene érték és közösség teremtő erejét, az ebben rejlő lehetőségeket, az örömzenélés „tömeges felfedezését” (a hangszeren játszók számában biztosan lehetne és kellene fejlődni) szeretnénk felismertetni, és ezt a legkézenfekvőbb módon, a közoktatáson keresztül elérni (legalábbis megvizsgálni, megbeszélni ennek hazai lehetőségét).

Vendégek: dr. Csüllög Judit (Eszterházy Károly Egyetem), Rétvári Bence (EMMI - parlamenti államtitkár), Urbán Marcell (Budai Magánzeneiskola), Windhager Ákos (MMA - Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet) Moderátor: Horváth Gergely

17:30 – 17:40 A ZENÉSZEK KEDVENC FESZTIVÁLJA, A ZENÉSZEK KEDVENC KLUBJA SZAVAZÁS EREDMÉNYHIRDETÉS

17:40 – 18:30 VIZET A TENGERBE? KÖNNYŰZENEI EXPORTPROGRAMOK MAGYARORSZÁGON

Visszatérő kérdés, hogy mennyire exportképes a magyar könnyűzene, reális-e egy magyar rocksztár felépítése, mi lenne szükséges ehhez? Az utóbbi időben több olyan kezdeményezés is elindult, ami azt a célt tűzte ki, hogy a magyar zenének külföldön is piacot szerezzen, természetesen az ott élő magyarokon túli körben. A Cseh Tamás Program pályázatokkal támogatja a releváns külföldi fesztiválokon, showcase eseményeken való részvételt, több alkalommal külön magyar szakmai delegáció is utazott ki ezekre. A Hungarian Oncoming Tunes (HOTS) program elindult. Eközben a Balassi Intézet és a kereskedőházak rendszerének segítségével a Music Export Budapest kezdeményezés is szárnyra kapott. Újabb fontos helyszín ebben a témában a Hangvető, akik a világzenei szcéna nemzetközileg elismert műhelyét működtetik, Budapestre hozták a WOMEX-et, több fontos programot szerveznek. Vajon a párhuzamosan futó projektek kioltják vagy kiegészítik egymást? Milyen lehetőségek vannak a külföldi sikerre pályázó produkciók számára? Milyen irodára, infrastruktúrára lenne szükség?

Vendégek: Bali Dávid (Cseh Tamás Programiroda), Jeges Zsolt (Take Berlin Promotion), Romhányi Áron (Music Export Budapest), Weyer Balázs (Hangvető)

Moderátor: Horváth Gergely

19:00 – ZENEKARI FŐZÉS

21:00 – ZENEI KVÍZ

 

2017. JÚNIUS 2. PÉNTEK Helyszín: Imola Hotel Platán, 3300 Eger, Csákány u. 7.

10:00 – 10:15 MI A HÉZAG? SZAKADÉK AZ ONLINE BEVÉTELEKBEN

A zenei tartalmak online piactere egyre fejlettebb világszerte, és az előfizetéses streaming szolgáltatók révén egyre inkább Magyarországon is. Eközben továbbra is ingyenesen, sokszor a szerzők, előadók, kiadók engedélye nélkül tömegesen elérhetők zenék olyan online platformokon (Facebook, YouTube, SoundCloud, stb.), amelyek közösségi feltöltésekre építenek. Egyre világosabb, hogy az a különbség, ami az online szolgáltatók bevételei és az alkotók bevételei között mutatkozik, fenntarthatatlan gazdasági helyzet. Az Európai Unió jelenleg is zajló szerzői jogi reformfolyamatában kiemelt téma ez. Hol tart a folyamat, van-e esély arra, hogy a zeneiparba a jelenleginél lényegesen nagyobb érték áramoljon az online szolgáltatások után?

Előadó: Tóth Péter Benjámin (Artisjus)

10:15 – 11:00 MIRE ALAPOZUNK? NKA FORRÁSOK ÉS JÖVŐKÉP

Zenei produkciók, koncertek, fesztiválok támogatása, támogathatósága és annak szempontrendszere.

Vendégek: Bajnai Zsolt (Nemzeti Kulturális Alap - Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium), Boronkay Antal (NKA Zeneművészeti Kollégium), Dósa Richárd (NKA Könnyűzene Kollégium), Lőrinczy György (Nemzeti Kulturális Alap), Tóth Tibor (NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma)

Moderátor: Lévai Balázs

11:00 – 11:10 KÁVÉSZÜNET

11:10 - 11:30 RENDEZVÉNYEK BIZTONSÁGA, TERRORVESZÉLY

Magyarország, történelmének egyik legnagyobb sporteseményére készül. Mit jelent ez a mai terrorveszélyes világban? Előadó: Hajdu János r. vezérőrnagy (Terrorelhárítási Központ)

11:30 – 12:20 HOGYAN TUDJUK HATÉKONYABBAN KÉPVISELNI A MAGYAR ZENEIPART? - KULTÚRA A POLITIKÁBAN, POLITIKA A KULTÚRÁBAN

Ideje, hogy ne csak évente egy alkalommal, három napig tartson a "Music Hungary", hanem az itt összegyűlt tudás és az azt magukkal hozó vezető szakemberek folyamatosan együtt dolgozzanak; hogy év közben is aktív, konkrét operatív tevékenységek történjenek az iparág legfontosabb közös ügyeinek előmozdítása, és a mindenkori kormányzat felé történő érdekérvényesítés terén.

Vendégek: Bognár Attila (A38), Gerendai Károly (Sziget), L. Simon László (országgyűlési képviselő), Szinger András (Artisjus)

Moderátor: Horváth Gergely

https://recorder.blog.hu/2017/05/31/junius_1-2_ujra_music_hungary_konferencia_egerben
Június 1-2.: Music Hungary konferencia Egerben
süti beállítások módosítása