Csak a zene – válogatás Jakab György dalaiból a ma esti Neoton-koncert elé

2017.05.26. 11:30, rerecorder

jakab-gyorgy.jpg

Ma, május 26-án este a Neoton Família lép fel a Budapest Parkban, ennek apropóján a zenekar eredeti billentyűs-dalszerzőjére, az 1996-ban elhunyt Jakab Györgyre emlékezünk öt kiváló dallal és a hetvenes évekbeli kiadatlan felvételeket tartalmazó tavalyi Álom EP-vel, ami idén áprilisban vinylen is megjelent. 

Jakab György a Neoton, majd a Neoton Família, az egyik - nemzetközileg is - legsikeresebb magyar zenekar billentyűs-énekes-dalszerzője volt. 1972-ben csatlakozott a Pásztor László és Galácz Lajos gitáros-énekesek által 1965-ben alapított beatzenekarhoz, amely ekkor már túl volt pszichedelikus-progresszív rockos bemutatkozó nagylemezén (Bolond város, 1971) és majd a soulfunkjazzpopos, softrockos irányváltás után a diszkóban teljesedett ki, de mindvégig megmaradt sokszínűnek a repertoárja és ez nem kis részben Jakabnak is köszönhető volt. Szerzeményeit eleinte Galácz-cal, később és leggyakrabban Pásztorral írta Hatvani Emese dalszövegeivel és a Csepregi Éva-Végvári Ádám frontemberpáros által énekelt slágerek mellett időről-időre ő is billentyűs hangszerei fölé húzta a mikrofont, minden lemezen énekelt is. 1973 és 1976 között a Magyar Rádióban rögzített, kiadatlanul maradt, általa énekelt négy remek dalból (a Pásztor által írt Áramszünet kivételével ezek az ő szerzeményei is) jelent meg tavaly, halálának huszadik évfordulójára egy digitális EP Álom címmel, ami nemrég vinylen is elkészült, alább hallható is, de előtte jöjjön öt másik (jórészt Pásztorral közösen) általa írt és énekelt, nem feltétlenül az ismert, ám a legjobb Neoton-dalok közé tartozó felvétel.

Csak a zene (1977)

Az első Neoton Família néven kiadott nagylemez címadó dala egy hétperces, szofisztikált mestermű, a Steely Dan jazzpopos és a Fleetwood Mac softrockos hangulatainak megidézésével, több váltással és ars poeticával: "csak a zene."


Forrófejű lány (1979)

A Neoton Família talán legjobb lemeze a Napraforgó, amely már végig a diszkó bűvöletében készült és azon is a legjobb dal alighanem ez a funkdiszkós, fúvósokat is elsőosztályúan alkalmazó, ABBA-idézettel (Gimme! Gimme! Gimme!) feldobott, Jakab által énekelt táncbomba.


A szállóról a lányok (1987)

Jakab a legjobb azonban a balladákban volt, ezekből minden lemezre jutott és a dalok ráadásul szépen bizonyították, hogy énekesként is az ország élvonalában volt a helye. Jakab az évek során egyre jobb lett, ez a dal nemcsak az ő életművében, de a magyar popzenében is a csúcsok közé tartozik. Nem feltűnő, mégis nagyon megkapó szerzemények apróságokról, nagyon emberi szövegekkel, gyakran szentimentálisan, de sosem giccsen - ez szinte minden általa írt, énekelt dalt jellemez.


Emlékül (1987)

Ez is a Védőháló nélkül című lemezről van és Jakab egyik emblematikus száma.


Vannak kivételek (1989)

Az utolsó Neoton Família lemezre is jutott egy nagyon ihletett dal, aminek ugyan nagyon 80s a hangszerelése, hangszínei, de a Destroyer és Bon Iver után ez ma is kúlnak számító megszólalás.


INTERJÚNK CSEPREGI ÉVÁVAL.


az Álom EP négy, korábban kiadatlan dallal: 


a ma esti Neoton Família-koncert Facebook-eseményoldala

https://recorder.blog.hu/2017/05/26/csak_a_zene_valogatas_jakab_gyorgy_dalaibol_a_ma_esti_neoton-koncert_ele
Csak a zene – válogatás Jakab György dalaiból a ma esti Neoton-koncert elé
süti beállítások módosítása