Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

18+ A hiphop megújult, a hiphopvideók kliséi mit sem változtak

2017.05.19. 19:19, rerecorder

download-video-yg-pop-it-shake-i.jpg

A comptoni YG a tavalyi év egyik legtöbbször emlegetett rappere volt, részben mert második stúdiólemezével (Still Brazy) 2016 egyik legjobb hiphopalbumát jegyzi, és ez az LP már tényleg a g-funk revival egyik előfutára lehet, részben pedig azért, mert a gangsta rapben jeleskedő előadó FDT, azaz Fuck Donald Trump címmel adott ki nagy figyelmet kapó protest rapet. Idei első dalával azonban hagyja a társadalomkritikát másra és a jó öreg seggrázós bulitémát viszi fel klipes vászonra. A hiphop az elmúlt tíz évben nagy átalakuláson esett át, de a hiphopvideók ugyanúgy a pénzszórós-pezsgőlocsolós medencés partik világában érzik az egyik legjobban magukat - az internet népe csak azt nem érti, hogyan marad látható egy ennyire explicit, meztelenül twörkölős videó a szigorú cenzúrát alkalmazó YouTube-on.

YG a g-funkos nyugati parti gangsta rap egyik aktuális királya, aki már tíz éve keményen dolgozik azon, hogy legyen kreditje az utcán (őt is lőtték már meg, és egy klipjének forgatásán is volt bandaháborús lövöldözés), milliomos rapperként és autentikus megmondóként is. Tavaly minden össze is jött neki szépen, lemeze a küszöbön álló (?) g-funk revival hatásos, a stílust ügyesen aktualizáló előőrse, Donald Trumpot ostorozó dala pedig olyanokhoz is elvitte hírét, akikhez máskülönben nem jutott volna el. Mi a következő lépés? Naná az, hogy újra közös dalt ad ki azzal a DJ Mustard producerrel, akivel legelső felvételei is készültek és akivel vállvetve jutottak egyre magasabbra, de már három éve nem dolgoztak együtt. Ami azt illeti, Mustard még nála is előrébb tart, alapjaira, remixeire ma már Will.i.am-től Rihannán és Britney Spears-en át Beyoncéig a legnagyobb sztárok is vevők. És ez a közös dal nem Trumpot piszkálja, hanem ahogy már címéből (Pop It, Shake It) kitalálható, a sikert ünnepli, végtelen seggrázással (de a segget rázókat persze pozitívan, függetlenként, erős nőkként említve). Nos, ezek után nem nehéz kitalálni, hogyan néz ki a klip. Az elsőként közzétett változat alapján is nyilvánvaló, hogy a twörkölés nem most megy ki a divatból, de YG egy durvább változatot is közzétett a héten. Ez a medencés partis, pezsgőlocsolós, pénzszórós változat a kétezres évek első felében a BET tévécsatornán hajnali háromkor futott, hírhedt Uncut című műsor rapklipjeit idézi meg, amelyekben bőven akadt szoftpornó-tartalom. A műsor legnagyobb botrányt megélt videója a déli, St. Louis-i rapper, Nelly nevéhez fűződik a Tip Drillben minden ki is villan (lásd 1:26-nál). Nos, ugyanez igaz a Pop It, Shake It új változatára is, sőt a videó lényegében hommázs a Nelly-kliphez és mint olyan, természetesen ez is botrányos, főképp, mert az elmúlt tíz évben sokat változott az ilyen videók megítélése és még inkább azért mert a YouTube-on, ahol az explicit tartalom tiltott, még mindig látható a videó, miközben lányaikat féltő apák posztolnak videókat arról, hogy ez mennyire rossz.


a dalhoz készült 18+-os klipváltozat: 


a klip kevésbé explicit, korábban közzétett hivatalos változata, amelyben egy koromfeketére festett, szarvakkal ellátott félmeztelen táncos twörköl eszeveszetten egy Trinidad és Tobago-i karneválon: 


ez pedig a vadabb változatot inspiráló Nelly-szám, az egy fokkal szolidabb, de azért így is eléggé explicit Tip Drill videója: 

https://recorder.blog.hu/2017/05/19/18_a_hiphop_megujult_a_hiphopvideok_klisei_mit_sem_valtoztak
18+ A hiphop megújult, a hiphopvideók kliséi mit sem változtak
süti beállítások módosítása