Remixlemezpremier! colorStar: In Da Mix

2017.05.12. 11:00, rerecorder

csmix.jpg

A honi pszichedelikus electrock zenei szcéna egyik legnagyobb múltú, már több mint húszéves, 1996 óta működő zenekara, a ColorStar utolsó tavaszi klubkoncertjét adja most szombaton, és egyben ez lesz a zenekar eddigi húsz évét átívelő In Da Mix táncos remixlemez élő premierje is. Az online premier viszont máris érkezik, a cikkben hallgatható a Launching Gagarin kiadó gondozásában megjelent lemez és olvashatók mellé a remixkészítők kommentárjai is.

A colorStar pályája eddigi hat stúdiólemeze alatt szépen kialakította a rá jellemző stílusjegyeket, a pszichedelikus gitárrock és a magával ragadó, transzba hívó (zeneileg inkább acides) tánczenét kereszti hatásosan, ami ötvözet egy remixlemezen csak még jobban ki tud domborodni. A colorStar 2011-ben már kiadott egy ilyen albumot (Komplementer), azonban a mostani, húsz évet ünneplő, így az első három albumot is hangsúlyosan szerepeltető második remixalbum még erősebb lett. Jó ívű, hatásos remixgyűjtemény, adjuk is át a szót a készítőknek, akiknek három kérdést tettünk fel.

1. Miért azt a dalt választottad, amit? 
2. Milyen remixet akartál csinálni?
3. Hogyan kötődsz a colorStarhoz?

Kean Eastman - FXDNCE és KMFRT (Fix Dance - 1998, Komfort - 2004)

1. Fix Dance - A Heavenicetrip albumot hallgatva egészen rácsodálkoztam, hogy 1998-hoz képest mennyire modern a koncepciója és a hangulata a dalnak, és szerettem volna azokat az elemeket aláhúzni benne, amik ezeket az érzeteket keltik.
Komfort - A dal eredetijét hallgatva kíváncsi lettem, hogy más tempó és ritmus világban milyen hatást kelt.

2. Fix Dance - Nem jelöltem ki határozott stílusirányt, nagyrészt kísérletezéssel raktam össze ezt a mixet.
Komfort - A  tört ritmus, amivel a trekket kezdem, volt az eredeti irány, de egy adott ponton be kellett látnom, hogy nagyon jól áll neki, ha kiegyenesedik a dal ritmusvilága.

3. Ez egy nagyon régi, nagyon szoros barátság. Az évek során rengeteg közös élmény köt össze a srácokkal. A colorStar hatására kezdtem el remixekben gondolkozni.


DueL -
O'ZONE és DROPS  (O-Zone - 1998, Drops Of Tears - 2014)

1. A dalok kiválasztásánál fontos szempont volt számomra, hogy a tempó alakítható legyen a mixötleteimhez, ez a szelektálás megkönnyítette a dolgomat, mert ezek a középtempós dalok jól tudtak működni ebben a zártabb tech house / elektronika vonalban, amiben gondolkodtam.

2. Mindenképp négy negyedeseket szerettem volna csinálni, ami teljesen másképp mutatja meg az eredeti darabokat, mivel a colorStar kompromisszummentesen vegyíti a stílusokat, az eredeti dalok komplexebbek, több témát vonultatnak, a mixeim pont ezért egy homogénebb világba teszik le a colorStar-hangmintákat, ezzel szerintem másfajta figyelmet kapnak a hangszeres részek, mint a zenekari verziókban.

3. A colorStarhoz régi barátság köt, Keleti Andrissal a kétezres évek közepétől dolgozom együtt. Közösen készítettünk stúdiófelvételeket, dj-ztünk is sokat együtt, remixeltem nekik darabokat, így a mai napig él ez a barátság és a közreműködés a zenében. Amiben tudok segíteni producerként vagy zenészként a zenekarnak, azt szívesen megcsinálom.


Ben Short -
P'TITE (Petite Adéle - 2001)

1. Ez a dal állt hozzám hangulatilag a legközelebb a VIA La Musica albumról, valamint ennek a dalnak a tempója volt az, aminek úgy éreztem jól állhat majd egy kis techno.

2. Olyan remixet akartam írni, ami nem vesz el a dal eredeti verziójának a hangulatából, de az alapjában már teljesen különböző. Mondhatni a klubzene-kompatibilitás volt a cél.

3. 2012 körül hallottam először a zenekarról, Pignon volt akkor a gyakorlati oktatóm, valamint ő volt a zenekar menedzsere. Akkor nem gondoltam volna, hogy valaha remixet fogok írni a srácoknak.


Grabo’sky -
MORN (Morning Call - 2001)

1. Re-editben gondolkodtam, stílusilag ez áll hozzám legközelebb és ebbe lehetett jól belevágni is.   

2. Nem akartam megbolygatni nagyon az atmoszférát. Mindenképp maradt volna a hipnotikus downtempo.

3. A colorStar mindig mellettem létezett, nem ismertem a lemezeit, még fel nem kértek erre a remix/re-editre. Viszont sok olyan eseményen, fesztiválon dj-ztem, ahol ők is felléptek, így többször is bele-bele néztem a koncertjeikbe.


Quasar -
'NA'DA (Another Day - 2004)

1. A dal választott engem. A mai napig hálás vagyok, hogy molyolhattunk vele Chrissel.

2. Ez egy több mint, mint tízéves remix reworkje, az eredeti egy mix cd befejező trekkje volt, kifejezetten oda készült.

3. Richie felesége régóta ismerte Keleti Andrást színházból, és a kezdetektől sokat hallgatta a colorStart, ő mutatta be Ricsit és Andrást egymásnak. A barátság azóta töretlen.


Very Cold Kitchen -
SOL'R (Solarize - 2014)

1. Általában szeretünk friss dalokkal dolgozni, ezért a legújabb colorStar-lemezről választottunk. Arról pedig a Solarize a nagy kedvenc.

2. Direkt el akartunk rugaszkodni az eredeti hangulattól. Kivételesen ez most nem a táncparkettre született, hanem a Very Cold Kitchen korábbi munkáitól eltérően, egy leülős, hallgatós remix lett.

3. A Very Cold Kitchen páros egyik fele Máté Szabolcs, a colorStar tagja (a billentyűs-samplerese - a szerk.), a másik Ordiman. Amikor felmerült a remixlemez ötlete, adott volt, hogy mi is dolgozzunk egy dallal.


Óperentzia -
MA'LO (Aalomadalom - 2001)

1. és 2. Az Óperentziával több colorStar-remixet is készítettünk már, kábé mindegyiket más koncepcióval. Most olyan számot akartunk csinálni, amiben népzenei utalások vannak és akár egy trance buliban is jót lehet rá táncolni. Ehhez nagyon jó alapanyag volt az Aalomadalom című dal.

3. A személyes barátságokon túl, volt szerencsém részt venni a Solarize című album stúdiómunkálataiban, illetve volt már több colorStar - Óperentzia koncert is.


LEMEZTÁSKA-INTERJÚNK SZALAY PÉTERREL.


a colorStar tehát holnap, május 13-án mutatja be élőben is remixlemezét a Kuplungban, vendég a Half Note City lesz, ma még kaphatók kedvezményes jegyek korlátozott számban, Facebook-eseményoldal


és akkor a nagyon jó ívű remixlemez: 


colorStar Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/05/12/remixlemezpremier_colorstar_in_da_mix
Remixlemezpremier! colorStar: In Da Mix
süti beállítások módosítása