A Beatles igazi arca? – szex, drogok, rockandroll-sztorik Lennonékról egy új magyar könyvben

2017.04.29. 12:33, rerecorder

benedek_sz_beatlesvagatlanul_ny.jpg

Benedek Szabolcs József Attila-díjas író öt évvel a Beatles Apokrif után újabb Beatles-könyvvel jelentkezett. Az Apokrif borítóján nem volt 18+ korhatárkarika, az új könyv fedelén ott virít középen, látványosan és ez meg is adja az alaphangot.

benedek_sz_beatlesvagatlanul_300.jpgBenedek Szabolcs

Beatles vágatlanul

(Trubadúr Kiadó, 2017)

A Beatles vágatlanul más akar lenni, mint az eddigi hazai Beatles-könyvek. „Ebben a könyvben sztorik olvashatók a popzene legnagyobb hatású együtteséről. Időnként furcsa, sőt, akár egyenesen bizarr történetek, amelyek egyeseket talán fejcsóválásra késztetnek, hiszen nem ezt várták, nem ezt hallották, nem ezt olvasták korábban mindig bájosan mosolygó kedvenceikről…. nem akar jól ismert, más, egyébként kiváló életrajzi könyvekben megtalálható adatokat, tényeket és eseményeket újra fölmondani. Mindezek helyett most a szereplőkön és a velük megesett történeteken van a hangsúly” – írja Benedek az előszóban. És valóban. A szerző a sztorikra koncentrál, sokszor a kronológiai sorrendet sem tartva be, három témakör – a szex, a drogok és a rockandroll – köré csoportosítva őket. Az író nem csak a tagok, de Beatles-közeli személyek, barátnők, menedzserek könyveit, interjúit is átolvasta, ezekből is szemezget. (A legjobbak szerintem az egykori Harrison-feleség, Pattie Boyd visszaemlékezései, például arról, hogyan kergették meg őket a hippik 1967-ben a San Francisco-i Haight Ashbury negyedben.) A Beatles története egy tipikus, félőrült rock and roll-sztori volt, ahogy azt eddig is lehetett tudni vagy sejteni – itt most meg is lehet mártózni a részletekben. Feltűnnek újságírók, fotósok, drogos cimborák, kirúgott tagok, szeretők, zabigyerekek, még egy Lennon által félholtra vert haver is. Harrison, a csöndes Beatle, egyszer még Ringo Starr feleségét is levarrja és így tovább. A legbizarrabb sztori viszont talán mégis csak az, hogy a zenekart össze- és kordában tartó, mindenre ügyelő menedzser, Brian Epstein ott van a kávéházban George Harrisonnal, amikor az először randizik Pattie Boyddal, de még Lennon és első felesége is úgy megy nászútra 1963-ban, hogy elkíséri őket. Benedek Szabolcs legutóbbi Beatles-könyvéről írt kritikánkban hiányoltuk a magyar vonatkozású részeket, a Beatles vágatlanul utolsó fejezete (The Fool On The Gellért Hill) ezt is teljesíti. Kiderül belőle többek közt, hogy Esterházy Péter író koncerten is látta a zenekart, a KFT-s Bornai Tibort pedig bevitte a rendőrség egy kis elbeszélgetésre, mert 1980. decemberében részt vett a Lennon halála kapcsán szervezett spontán utcai megemlékezésen. Szó esik Yoko Ono 1986-os teltházas budapesti fellépéséről, a 2003-as McCartney- és a 2011-es Ringo Starr-koncertekről is. És persze Liz Taylor szülinapi bulijáról, amit 1972-ben tartott az Intercontinental szállóban – ahol Ringo részegen összeverekedett az ünnepelt férjével, Richard Burtonnel. Bár a Beatles zenéjéről sok szó nem esik a műben – ilyet nem is ígér a szerző –, de a maga módján ez a legszórakoztatóbb, legolvasmányosabb magyar nyelvű Beatles-könyv. Bármikor felüthető és abbahagyható laza sztorifolyam. „Ebben a könyvben nem a Beatles klasszikus értelemben vett története olvasható. Nem kerekedik ki belőle a Beatles sztorija” – mentegetőzik a szerző a könyv elején. Pedig valahol mégiscsak kikerekedik.

Fábián Titusz

https://recorder.blog.hu/2017/04/29/a_beatles_igazi_arca_szex_drogok_rockandroll-sztorik_lennonekrol_egy_uj_magyar_konyvben
A Beatles igazi arca? – szex, drogok, rockandroll-sztorik Lennonékról egy új magyar könyvben
süti beállítások módosítása