Dalpremier! Bal5000: Il Viaggio Di G. Mastorna

2017.04.27. 12:00, Frontrecorder

bal5000_1.jpg

Közel egy év után új EP-vel jelentkezik a hazai elektronikus tánczene egyik titkos fegyvere, a cosmic house-mester Bal5000. A május elsején megjelenő anyagról ízelítőúl itt az Il Viaggio Di G. Mastorna című space italo trip, amire még Marcello Mastroianni is bólogatna. Premier!

A budapesti producer legutóbbi EP-je (melyről egy szám szerepel a magyar house új iskoláját bemutató mixünkben) a jónevű német Dirt Crew Recordings-nál jött ki tavaly júniusban, a Bleu Infini című új négyszámosát viszont egy londoni székhelyű label, a kosmische elektronikára szakosodott Invisible Inc. gondozza. Bal5000 zenéje kicsit el is tér a kiadó fő profiljától, de ezek a house határvidékén kalandozó trekkek átmentek a szűrőn. "Körülbelül egy éve küldözgetek zenéket Gordonnak, az Invisible Inc. vezetőjének. Volt olyan, ami nagyon tetszett neki, de túl 'house-osnak' érezte, végül aztán tavaly decemberben összeállt az EP" - meséli Bal. A Bleu Infini többéves munka eredménye, az EP első fele (Funky Psychosis, Bleu Infini) a közelmúlt terméséből való  a második fele az időbeni két végletet képviseli (az Il Viaggio Di G. Mastorna a legrégebbi, a Jaanpäev Cruisin' a legfrissebb, tudatosan erre a kiadványra szánt darab). "Az Il Viaggio... legalább ötéves zene, egyúttal ez lett volna a címadó trekk. Még borítótervet is csináltam hozzá kézzel (lásd a nyitóképet), de a felhasznált fotók ikonikussága miatt lehet, hogy baj lett volna belőle, így a kiadó kérésére választottam másik címet és készítettem egy új covert."

Az elvetett borítón Marcello Mastroianni olasz színészóriás látható, Feredico Fellini olasz filmrendező-óriás kedvenc színésze, akinek soha meg nem valósult, csak a képzeletében élő filmje az Il Viaggio Di G. Mastorna. A viaggio másik jelentése "trip", a cím így egyszerre utal játékos módon a zene jellegére és Bal civil életére, ami a filmszakmához kötődik.

Az EP-t nyitó Funly Psychosis a The Dream Chimney blogon debütált, érdekessége, hogy Bal egykori drum'n'bass dj-partnerével Safairrel közösen készítette 2015 -2016 között, a címét egy Kurt Vile-dalszövegből vette, az ihletet pedig egy lány adta. A címadó Bleu Infiniti a rangos elektronikus zenei oldalon, a Ransom Note-on debütált, a hozzá, illetve az egész EP-hez társuló borítóképet a producer maga fotózta-photoshoppolta. Bal5000 új, az előzőnél egy fokkal táncosabb és könnyedebb hangvételű anyaga május elsején jelenik meg, a digitális formátum mellett 500 számozott példányban vinylen is.

https://recorder.blog.hu/2017/04/27/dalpremier_bal5000_il_viaggio_di_g_mastorna
Dalpremier! Bal5000: Il Viaggio Di G. Mastorna
süti beállítások módosítása