„Saját magunk jobb verziója szeretnénk lenni” – interjú az Ewert And The Two Dragons vezetőjével

2017.04.21. 09:00, rerecorder

ewert-and-the-two-dragons.jpg

Öt év után ismét Budapesten lép fel Észtország egyik legismertebb és legelismertebb zenekara, az Ewert And The Two Dragons. Az indiefolk-négyes három év próbálkozás után szinte egy szempillantás alatt vált az ex-szovjet miniállam legsikeresebb zenekarává: 2011-es albumuk a megjelenése évében a legtöbb példányban eladott lemezzé vált Észtországban, és egyúttal ez lett az ország történetében a negyedik legkelendőbb nagylemez is. A karrier következő mérföldkövére sem kellett sokat várni: harmadik LP-jük már az  egyebek mellett a Ramones és Madonna lemezeit is kiadó  amerikai Sire gondozásában jelent meg 2015-ben. A csapat hamarosan útra kel és április 22-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként az A38 Hajóra fog megérkezni. A koncert apropóján végigvesszük a zenekar pályafutásának legfontosabb pontjait (sok videóval), aztán az Ewert Sundja frontember-névadóval készült interjúnk következik.

A 2008-as megalakuláskor még három fős csapat Ewert Sundja énekes, Erki Pärnoja gitáros, Kristjan Kallas dobos (Ivo Etti basszusgitáros csak később csatlakozott hozzájuk) – első koncertjein leginkább The Police, Radiohead és Jeff Buckley számokat játszott, de hamar megtalálták a saját hangjukat, azt a természetközeli, picit álomszerű, történetmesélős indiefolkot, amely kiváló soundtrack lehet a hétvégi túrázásainkhoz. Maga a zenekar is nagyon szorosan kötődik a természethez, szimbólumaik gyakran kapcsolódnak természeti jelenségekhez, de videóikon is gyakran visszaköszönnek a Baltikum tájai, a dalok által közvetített harmónia és összhang pedig a koncerteken is tetten érhető.

Bár zenéjükre leginkább az angolszáz zenekarok hatottak, dalaik nem azok kilúgozott másolatai, mindegyikben benne van valahol az északiak megkapó nyugalma. Első lemezük, a The Hills Behind The Hills 2009-ben jelent meg, hazájukban, az 1,3 milliós Észtországban mérsékelt sikerrel, de mivel közben Lettországban tombolt az indie-láz, így egyre többet koncerteztek déli szomszédjaiknál, aztán kis idő elteltével már Finnországban is sikerrel kopogtattak. A stratégiájuk az volt, hogy a szomszédos országokban koncertezzenek és minél több jót írjanak róluk a külföldi újságírók, mert Észtországban mindig nagy szenzáció, ami a határokon túl történik…

Pastorale, egy korai élő felvétel 2009-ből:

Az igazi áttörést azonban a 2011-es, Good Man Down című album hozta meg, amit a lett I Love You Records-nál jelentettek meg; ezzel az anyaggal végül az észt zenerajongókat is levették a lábukról. A csapat szinte minden létező díjat bezsebelt ezzel a lemezzel: 2012-ben ők vihették haza a „legjobb zenekar”, a „legjobb videó”, az „év dala”, a „legjobb rockalbum” és „az év albuma” elismeréseket is, megjelenése évében pedig ez volt a legnagyobb példányszámban eladott lemez Észtországban. A Tallinn Music Week nevű showcase fesztiválon a szintén észtországi eredetű világcég, a Skype Go Change The World nevű, szakmai közönség által megszavazott kitüntetését is hazavihették, körülöttük pedig valóban megváltozott a világ.

Good Man Down avagy harmónia a természetben:

Az elismeréssel járó pénzjutalom segítségével körbeturnézták Európát – 2012-ben Budapesten is megálltak – és több fesztiválra és showcase-re is eljutottak. Így játszottak a németországi Popkommon és a finnországi Music and Media showcase-en, így mire a Eurosonic-on játszottak már híre ment a tehetséges észt bandának és mindkét este teltházas koncertet adtak, lekörözve ezzel brit társaikat is, 2013-ban az European Boarder Breakers Awards díjátadójára térhettek vissza, mint a legjobb új zenei produkció Európában. A sokak által észt Mumford and Sons-nak is kikiáltott csapat hamarosan egy finn, egy francia, egy svéd és egy német kiadóval is leszerződött, harmadik albumuk, a Circles pedig már az amerikai Sire gondozásában jelent meg 2015-ben. Az új lemezt egy kisebb turné is követte, hazájukban pedig meghozta az első teltházas Aréna-koncertjüket is.

Circles avagy dráma a város szélén:

Szinte biztos, hogy ha megkérdezel egy észtet, milyen helyi zenéket ajánl, az Ewert and The Two Dragons rajta lesz a listán, mert finom muzsikájuk otthonos és természetes, mint a rengeteg erdő vagy tó, felpörget és elringat. És mert határozottan pozitív hatással voltak a hazai színtérre, hiszen ők az első olyan zenekar, akik mertek külföldre fókuszálni, nyomukban pedig egyre több észt produkció indul külföldi turnéra. Mert Ewert is csapata megmutatta nekik, hogy a tehetségen kívül nem valami isteni szerencse, hanem kemény munka kell a sikerhez, ami még egy olyan kicsi országból is elérhető, mint amilyen Észtország.

A csapat a hosszú telet pihenéssel és új dalok írásával töltötte, most azonban ismét útra kelnek és a tavasz első sugaraival aranyozzák be a mi esténket is április 22-én az A38-on. Érdemes őket most elkapni, pár éven belül ugyanis jó eséllyel kinövik a Hajót és ekkora helyeken fognak játszani, mint a lenti videón:

Recorder-miniinterjú Ewert Sundja zenekarvezetővel:

Mostanában nem igazán hallani felőletek. Új dalokon dolgoztok?

Valóban új dalokon dolgozunk és néhányat közülük már fel is vettünk, de hamarosan visszatérünk a hiátusból.


ewert_and_the_two_dragons_circles.jpgLegutóbbi lemezetek, a Circles az Egyesült Államokban jelent meg és volt is ott egy rövid turnétok. Milyen volt? Milyen visszajelzéseket kaptatok az Államokból?

Amerika szórakoztató, de elég kemény is, ami a zeneipart és üzletet illeti. Ha ott turnézol, arról otthon is írnak. A visszajelzések pozitívak voltak.


Vannak további terveitek Amerikával?

Természetesen tervek vannak, de gondolom, előbb megvárjuk, hogy az új dolgaink hogyan fognak működni.


Hogyan szerződtetek a Sire Records-hoz?

Hmm, hát ahogyan a zenekarokat szerződtetni szokták. Zenélnek, megosztják másokkal a felvételeiket és aztán valaki egy lemezkiadótól rájuk talál, majd úgy dönt, hogy kiadja a zenéjüket. Ez történt velünk is. Találkoztunk néhányszor Eric McLellannel és Seymour Steinnel a Sire-től, eljöttek a koncertjeinkre, aztán kezet ráztunk. Ennyi történt, és persze alá is írtunk pár papírt...


Mostanra a siker és az áttörés szimbóluma lettetek nagyon sok más észt zenész számára is. Érzitek, hogy valamiképpen hatottatok a helyi zeneiparra?

Valószínűleg volt némi hatásunk rá. Néhány kivételtől eltekintve, öt évvel ezelőtt a legtöbb észtországi zenekar nem igazán gondolta úgy, hogy tudna Európában turnézni. Mostanra azonban egy csomó állandóan turnézó előadó lett. És ez nagyon király.


Sokak véleménye szerint ti lehettek az első világhírű észt zenekar. Ti szeretnétek lenni a következő Sigur Rós?

Akkor nézzünk majd szembe ezzel, ha odaértünk. Közhely, de igazából saját magunk jobb verziója szeretnénk lenni a jövőben.

ewert-and-the-two-dragons-16012012-08482-1024x682.jpg

A kezdetekkor egy kicsi helyi indie kiadónál voltatok, az I Love You Records-nál, mostanra egy majorhöz közel dolgoztok. Ez változást jelent az attitűdötökben is vagy inkább a növekvő hírnév jele?

A legjobb, ha meghagyjuk a jövendőmondást az asztrológusoknak. 


Tavaly már az Arénát is megtöltöttétek Tallinnban. Mi számotokra a következő megálló?

Budapest, néhány nap múlva.


Amikor öt évvel ezelőtt játszottatok itt, nagyon kevés időtök maradt szétnézni a városban. Most lesz időtök?

Valamivel több lesz, mivel már a koncert előtti este megérkezünk. Szóval remélem, lesz egy szép reggeli sétánk a városban.

interjú: Nagy Kátya (yestonia.eu)

 

Ewert And The Two Dragons + Hó Márton És A Jégkorszak + The Somersault Boy 

Időpont: 2017. április 22., 20:00

Helyszín: A38 Hajó

Erre az előadásra JEGYVÁSÁRLÁS ITT.

Facebook-esemény ITT.

A március 31. és április 23. között zajló Budapest Tavaszi Fesztivál további programjai pedig ITT BÖNGÉSZHETŐK.

 

 

https://recorder.blog.hu/2017/04/21/_sajat_magunk_jobb_verzioja_szeretnenk_lenni_interju_az_ewert_and_the_two_dragons_vezetojevel
„Saját magunk jobb verziója szeretnénk lenni” – interjú az Ewert And The Two Dragons vezetőjével
süti beállítások módosítása