Elektronikus tánczene – A dub bűvöletében

2017.04.04. 09:10, rerecorder

sherwood_pinch.jpg

Aktuális elektronikus tánczenei szemlénkben különböző dubos hatású elektronikus zenéket veszünk szemügyre, meg egy mixlemezt, ami a 15-20 évvel ezelőtti időket idézi.

man_vs_sofa.jpgMásodik albumával készült el Adrian Sherwood és Pinch (nyitóképen). A bristoli dub nagy öregjének és egyik legjobb DJ-jének közös lemeze ismerős hangokat és textúrákat helyez techno, downtempo és dubstep kontextusába, és elég sok kiegészítő megoldást is használ, például zongorát, mondjuk filmszerű hatások nyomán. Az egyik tetőponton vendégszerepben feltűnik Lee Perry, a másik meg egy Ryuichi Sakamoto-klasszikus feldolgozása. Remek album a

Man vs. Sofa (On-U Sound + Tectonic, 2017),

az alkotópáros korunk egyik legalulértékeltebb formációja. 




cover_10.jpgKorai, nehezen beszerezhető zenéit és legendás live actjeinek ismeretlen részeit gyűjtötte össze egy kétlemezes válogatásra Synkro. A

Memories (2008-2011) (R&S, 2017)

neonoir, romantikus hangulata valahol Burial hangzásának továbbgondolása: helyenként nagyon érződnek a dél-londoni hatások, ugyanakkor sokkal többször csillan meg Synkro egyedi, különleges hangzása, már e korai időszakból is. Aki rajongott a kor búskomor dubstepjeiért és cyberpunk garázszenéiért, annak nem kell tovább keresgélnie. 



island-oasis.jpgA tokiói Taka Noda, álnevén Mystica Tribe lassan tíz éve ismert már a különleges, dubalapú zenéiről, de kevés megjelenés híján nem vált ismertté (azok zöme is ráadásul csak Japánban elérhető).

Island Oasis (Silent Season, 2017)

című első albuma remélhetőleg változtat majd ezen, ugyanis egy nagyon lebegős, varázslatos helyekre utat nyitó összeállításról van szó, amiben a dub hangzásoknak közük nincs az európai, sötét dimenziókhoz. Helyettük valami távoli ismeretlent vesznek alapul, és rendkívül jól áll a végeredménynek, hogy egyik tánczenei műfajba sem tagozódik be igazán. 



fabric92_packshot.jpgS végezetül: tovább menetel a Fabric! Call Super szállítja a

Fabric 92-t (Fabric/ [PIAS], 2017),

ami szelekcióját és eklektikáját tekintve a dj-mixek aranykorát idézi meg, és gyakorta felmerül a hallgatása közben, hogy ma már miért nem jelennek meg ilyen patent szettek. Hetven perc, legalább tízféle stílus, olyan előadókat felsorakoztatva, mint Jan Jelinek, Objekt, Photek, Carl Craig, Jega, Bruce, Convextion vagy Yves Tumor. Parádés. 

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2017/04/04/elektronikus_tanczene_a_dub_buvoleteben
Elektronikus tánczene – A dub bűvöletében
süti beállítások módosítása