Albumpremier! Jü: Summa

2017.03.31. 11:30, rerecorder

ju_ny.jpg

A 2012 óta aktív  a hazai instrumentális-improvizatív-experimentális zene egyik legmarkánsabb zenekara, a trió (Mészáros Ádám - gitár, Hock Ernő - basszusgitár, Halmos András - dob) ma jelentette meg második nagylemezét Summa címmel, ezúttal is a műfaj egyik legjelesebb kiadójánál, a londoni székhelyű RareNoise-nál. „Mint egy nyugat-afrikai lemez a 23. századból” – mondta róla a lemezcég feje.

ju_summa.jpgA Jü első albuma, a Datarock nevű elektro-dancepunk zenekarból (és számos más projektből) is ismerős norvég szaxofonos és klarinétos Kjetil Møsterrel közös Jü Meets Møster igen szép nemzetközi sikert aratott az experimentális zenei sajtóban, és aligha fognak más reakciók születni a kiváló második nagylemezről, amely ma, március 31-én jelent meg Summa címmel. Ennek örömére íme egy miniinterjú Mészáros Ádám gitárossal, alul pedig máris indítható a zene.


- Mesélj kérlek egy kicsit a lemezről! Hogyan hoztátok össze, most, hogy a zenekar tagjait 
több mint ezer km választja el egymástól?

- A Summa gerince nagyjából már az első lemez felvétele és a zenekar kétharmadának külföldre költözése közötti időszakban elkezdett körvonalazódni. Később vagy Rafi (Halmos András - a szerk.) jött hozzánk Berlinbe párnapos próbasessionökre, vagy mi őhozzá Budapestre. Meg hát ezúttal a stúdióban is több időnk volt kísérletezni, műhelymunkázni, hiszen míg az első lemezünket egy nap alatt, gyakorlatilag felrántottuk, ennek az anyagnak a felvételei öt napon át tartottak. Így – kettő kivételével – az összes szám a stúdióban nyerte el végleges formáját.  


- Maradtatok a RareNoise-nál, a műfaj egyik vezető kiadójánál, több lemezre szóló szerződésetek volt, vagy mutattátok nekik a kész anyagot és mondták, hogy ezt is kiadnák?

- Egy lemezre szerződtünk anno, de valahogy magától értetődő volt, hogy az új anyagot is a RareNoise gondozza majd. Kialakult egy jó kapcsolat, egyfajta kölcsönös bizalom, amiért nagyon hálásak vagyunk. Mondom ezt azzal együtt, hogy Giacomo (Giacomo Bruzzo – a szerk.), a kiadó feje először nehezen tudta hova tenni a már kész anyagot, de aztán egy-két nap elteltével elkezdett bennünket üzenetekkel bombázni, hogy odáig van érte és hogy olyan, „mint egy nyugat-afrikai lemez a 23. századból”, amivel szerintünk eléggé fején találta a szöget. Reméljük sokáig fogunk még velük dolgozni! Giacomo olyan mértékű fanatikus szeretettel közelít a zenéhez, ami egyszerűen tiszteletre méltó és magával ragadó.


- Kik működtek közre a lemez elkészítésében?

- Egy számban zenélt velünk Bolcsó Bálint (elektronika) és – az előző lemezen végig jelen lévő – Kjetil Møster (szaxofon). A felvételeket Válik László csinálta, a keverés Marc Urselli (ő Lou Reedtől, Nick Cave-en át Stingig több tucat sztárral dolgozott már – a szerk.), míg a mastering Scott Hull (a Masterdisk stúdió tulajdonosa megszámlálhatatlan lemez masterelője mindenféle zsánerben – a szerk.) munkája. A borítóhoz Tóth Szabolcs fotóját használtuk és Stefano Fratus keze alatt nyerte el végleges formáját.


- Mik a Jü közeli és távolabbi tervei?

- Idén ötéves lesz a zenekar. Szeretnénk annyi koncerttel megülni ezt az évfordulót, amennyi a csövön kifér. Bár a lemez megjelenése éppen Norvégiában ér majd minket és pár fesztiválkoncertet csinálunk itthon is a nyáron, leginkább ősszel tervezünk útra kelni. Tervezünk továbbá egy amolyan "igazi" videóklipet is, amit a nyáron szeretnénk forgatni és  megsúgom, hogy már elvetettük a harmadik lemez magjait, ami elég spécinek ígérkezik. Lemezbemutatóval egybekötött szülinapi koncertünk szintén őszre várható. Legközelebb itthon május 14-én lehet velünk találkozni az A38 Hajón.


VIDEÓPREMIER A JÜVEL EGY ÖNTÖDEI MÚZEUMOS ZENÉLÉSRŐL.

a Jü ma este Oslo legendás jazzklubjában, a Victoriában játszik, ha valaki arra járna, Budapesten május 14-én lepnek fel legközelebb az A38-on, Facebook-eseményoldal


és akkor a kitűnő friss lemez, a Summa (amely a kiadó oldalán és az iTunes-on is megvásárolható): 


ez pedig egy videó arról, hogyan készült az album, például kiderül belőle, hogy mindent szalagra rögzítettek: 


nyitókép: Szabó Benjámin

thepowerofju.com/ 
facebook.com/thepowerofju

https://recorder.blog.hu/2017/03/31/albumpremier_ju_summa
Albumpremier! Jü: Summa
süti beállítások módosítása