Az embercsempész és a troll: gondolatfrissítő roma színdarab a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2017.03.29. 14:19, Recorder.hu

btf2017_drom_650.jpg

(X) Tudtad, hogy nemcsak Szíriából menekülnek az emberek? Gondoltad, hogy Szerbiát is tömegek hagyják el, abban bízva, hogy Németországban jobb lesz az életük? Észrevetted, hogy hosszú évek óta roma családok ezrei vándorolnak át Magyarországon új hazát keresve? Ha megnézed a Budapesti Tavaszi Fesztivál április 12-ei színházi premierjét, nemcsak egy élménnyel, de sok felismeréssel is gazdagabb leszel, az egyszer biztos.

A szerbiai, magyarországi és németországi roma és nem roma művészek együttműködésében létrejött produkció alkotói személyes történeteket gyűjtöttek össze olyanoktól, akik maguk is vállalkoztak az útra, akik közösen keresik az „út közbeni lét” (Ando Drom) művészeti és politikai interpretációját, ideértve a folyamatos küzdelmet a sztereotípiák és a rasszizmus ellen, amelyek Európa minden szegletében szociális, politikai és gazdasági gátat jelentenek számukra.

A végeredmény egy szenzációhajhász tv-show formájában megjelenő előadás, amely szembemegy a közönség elvárásaival, azzal, hogy milyennek "kell lennie" egy "roma előadás"-nak – ráadásul tele humorral, éppen elegendő káosszal és néhány kivételesen erős jelenettel, amelyek tökéletesen bemutatják, mit jelent ma romának lenni Európában. Olyan emlékeket mesélnek el a művészet erejével, amelyek ritkán vagy soha nem kerülnek nyilvánosság elé. A program Európa legnagyobb kisebbségének erősebb reprezentációjáért és megértéséért áll ki, célja, hogy támogassa egymás jobb megértését és javítsa a romák helyzetét a politikában és a köztudatban.

A darabban szerepel Horváth Kristóf, azaz Színész Bob, a hazai roma előadóművészet közismert alakja, az előadást élő zenével és hangeffektekkel a Magyarország egyik leghátrányosabb kistelepüléséről, az észak-borsodi Léhről érkező, roma fiatalokból álló M&M együttes kíséri, akik április 11- én, kísérő programként a 8. kerületi Auróra közösségi térben (Bp. VIII. Auróra utca 11.) is adnak egy koncertet egy, a roma migrációról szóló beszélgetés után.

Vándorlásra születve… (Journey / DROM) 

Alkotók és előadók: Hamze Bytyci, Mihaela Drăgan, Horváth Kristóf, Branislav Mitrović, Ónodi Péter Zoltán, Brina Stinehelfer, Liou Van De Havel

Időpont: 2017. április 12., 19:00

Helyszín: Átrium Film-Színház

Erre az előadásra JEGYVÁSÁRLÁS ITT.

Facebook-esemény ITT.

A március 31. és április 23. között zajló Budapest Tavaszi Fesztivál további programjai pedig ITT BÖNGÉSZHETŐK.

Így dzsemmel az M&M együttes és Both Miklós együtt:

 

A 2017-es BTF beharangozó szpotja:

https://recorder.blog.hu/2017/03/29/az_embercsempesz_es_a_troll_gondolatfrissito_roma_szinhazi_eloadas_a_budapesti_tavaszi_fesztivalon
Az embercsempész és a troll: gondolatfrissítő roma színdarab a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
süti beállítások módosítása