EP-premier! The Adolescens: Whispering In The Alleyway

2017.03.14. 11:00, rerecorder

theadolescens_photo_by_sinco_1.jpg

2014-ben mutattuk be a fiatal, de már nem serdülőkorú The Adolescens zenekart, akik tavaly a hamburgi Reeperbahn showcase fesztiválon is megmutathatták magukat. Most egy múlt és jövő közé ékelt jelenidejű EP-vel jelentkeznek, amelyen a zenekar három korábbi szerzeménye hallható akusztikus hangszerelésben, és a dalokhoz új hangszerként társult egy szaxofon is. A kvartett egy győri és debreceni koncert után és egy pécsi előtt Budapesten legközelebb március 17-én, a Kuplungban lép fel az észt Elephants From Neptune és Babel társaságában. 

theadolescens_ep.jpg

Az Adolescens frontembere, Chezan Andris rendszeres fellépője a Budapest Open Mic Nights-oknak, január 21-én azonban zenekarostul kaptak fellépést a téli fesztiválra, innen jött az ihlet a most megjelent EP-hez. „Az Openeken eddig kivétel nélkül akusztikban nyomtam, úgyhogy a mostani dalainkat is próbáltuk áthangszerelni és csináltunk egy akusztikus repertoárt. A koncert és az akusztikus dalok olyan jóra sikerültek, hogy úgy gondoltuk, nagy kár lenne elfelejteni őket, így fel is vettünk három ilyen áthangszerelt dalt, az I Go Crazy-t, az Ocean Of Your Eyes-t, és a Phoebe-t. Ezt neveztük mi el Whispering In The Alleyway EP-nek” – meséli a kiadvány történetét az énekes-gitáros. A zenekar amúgy rengeteg új dalt írt az utóbbi időben, de mielőtt stúdióba rohannának velük, úgy döntöttek az új album előtt inkább átgondolnak és újrafogalmaznak pár régi dalt. Ahogy a frontember fogalmaz: „A Whispering In The Alleyway két korszakunk közti állapot, a múlt és a jövő közti nagyon furcsa jelen.”

A felvételek az Artist Factoryban készültek, ahol a 2016-os debütáló Out Of The Blue című nagylemezüket is rögzítették, a stúdiómunkákban Cs. Szabó Zoltán „Csészi” működött közre.

A dalszerző Chezan Andris egyesével is mesélt a szerzeményekről: „Az I Go Crazyt megpróbáltuk egy kicsit kifordítani önmagából, úgy, hogy az „eredeti” felvételhez képest nem elektromos, hanem akusztikus gitárt használtunk, ezzel meglágyítva a hangzást, majd hozzátettünk Szijjartó Martin segítségével egy marimba hangzású szintetizátordallamot, ami eleinte az én nagy heppem volt, de aztán szerencsére mindenki rábólintott. A dob benne inkább diszkósabb lett, ami kiegészítette a szintidallamot és így sikerült egy tök jó, táncolható dalt csinálnunk belőle. A szöveg még az eredeti számhoz képest is odamondogatósabb, már-már reppelgetős lett, bár azért nem egy Jay Z-szint. Mondjuk az F és a B betűs szó is elhangzik benne… Az eredeti szöveg „I’ve got forces…” helyett „I’ve got horses”-t éneklek, mert így viccesebb. Az Ocean Of Your Eyes olyan lett, mintha egy fekete-fehér filmből téptük volna ki és átbikáztuk volna a vadnyugatra, vagy legalább valami olasz giallo-filmbe. Teljesen kitágítottuk a teret ebben a számban. Sokkal több dallam és vokál került bele. Tomi beletett egy nagyon westernes gitártémát, amiért áldom a kezét, mert számomra ez a kislemez fénypontja. A Phoebe az a dal, ami egy kicsit kilóg a kislemez alapkoncepciójából. Amíg a többi dal az eredetijük kiszínezése és lágyítgatása volt, addig a Phoebe teljesen fel lett tuningolva. Az albumon csak én gitározok és énekelek rajta, ami eddig rendben is volt, de rájöttünk, hogy egy csomó kis finom dolgot is beletehetünk. Örülök, hogy mindenki beleszállt, mert szeretem ezt a dalt énekelni, egyedül viszont túl magányos.” A kiadványon egy eddig sosem használt pluszhangszer, a szaxofon is fontos szerepet kapott: Vidákovich Izsák erősített minket ezen a fronton, akit hagytunk a stúdióban kibontakozni, engedtük neki, hogy rájátssza, ami csak szívből jött neki. Ez is hozzátett a kislemezhez, hogy olyan legyen amilyen és jól megadta az alaphangulatát és a szellemét” – tette hozzá a frontember.

a következő budapesti The Adolescens-koncert tehát március 17-én a Kuplungban lesz, az észt Elephants From Neptune és a szintén EP-t bemutató Babel társaságában, Facebook-eseményoldal
 

és akkor az új EP: 


nyitókép:
Sinco


The Adolescens Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/03/14/ep-premier_the_adolescens_whispering_in_the_alleyway
EP-premier! The Adolescens: Whispering In The Alleyway
süti beállítások módosítása