Sika, kasza, Pécs – Poptörténet a Mecsek alján (2. rész: a nyolcvanas-kilencvenes évek)

2017.03.09. 18:30, rerecorder

kispal.jpg

Sokan próbálták már megfejteni Pécs titkát: mitől lett pont ez a város a magyar popzene történetének legfontosabb vidéki színhelye? Mivel azonban egyértelmű válasz még nem született, így a 49. Recorder magazin Pécs & pop fókusztémájában mi is hozzáteszünk a diskurzushoz néhány adalékot. Íme, Sopianae popkrónikája – első részben a hatvanas-hetvenes évek szerepelt, most a nyolcvanas-kilencvenesekkel folytatjuk. 

A nyolcvanas évek

Nem is csoda, hogy ismét zenekar-alapítási hullám vette kezdetét, az Amatőr együttesek pódiuma sorozat remek platformot biztosított ehhez. Az évtized közepére az avantgárd Pécsi Underground Fórum, a rockos SK, a metálosabb Morris, a progpopos Új Menüett és az újhullámos The Pertő számított népszerűnek. A legismertebb pedig a pécsi-pesti vegyes tagságú Millenniumi Földalatti Vasútvonal volt, a maga szabálytalan avantgárd new wave-jével.

uj_menuett.jpg

Új Menüett


A pécsi blues-színtér 1987 körül kezdett éledezni, a Bormester Blues Band volt az úttörő (tagjai közt a későbbi Stoni Blues Band és Pécsi Magasfiúk Dalárdája, a legendás PMD zenészeivel), aztán jött Rudán Joe-val a blues-rockos Coda és a többiek: a Gyökerek, a H.A.SZ.Ü., a Kavicsok. A folk ekkoriban már szintén erős volt: a Zengő és a Méta mellett a korelnök Szélkiáltó együttes jelentős. A jazz-szcéna pedig továbbra is az országos átlag felett teljesített, számtalan zenekarral, fesztivállal (Fúzió Jazz Trió, Va-Jazz stb.). Az évtized második felében – miután Nico is fellépett Pécsen (erről kazetta is megjelent) – ismét új alterock együttesek bukkantak fel, a punkos, avantgárd – Bizottságot és Kontroll Csoportot is megidéző –, vadul szexuális szövegeket éneklő Gruppensex, a new wave-es, U2-s Klán, a Kontroll-os, jazzpopos Öregek Otthona, a new wave-es, intellektrockos Kasza Blanka és persze a Kispál és a Borz

coda.jpg

Coda

stoni_bb.jpg

Stoni Blues Band


A kilencvenes évek

Ebbe az évtizedbe természetesen a Kispál sikertörténete vezet át: a kiemelkedő tehetség, a fáradhatatlan országos turnézás és Nagy Feró támogatása együttesen eredményezte azt, hogy egyre nőtt rajongótáboruk. Mire az 1991-es Naphoz Holddal debütlemez megjelent, már országos underground sztárok voltak, néhány éven belül pedig már overground is. Az egyik legfontosabb, legjobb magyar zenekar végig pécsi együttesként működött, de ez sokáig igaz volt Lovasi András frontember másik formációjára, a kétezres évekbeli Kiscsillagra is. Az évtizedben a popzene a Kispál felemelkedésével párhuzamosan Pécset is egyre húzta fel. Az új alterklubok (A Gyár, Hard RÁK Café) új lehetőségeket teremtettek: elindult a HétköznaPI CSAlódások punkzenekar, metálban az Algernon és a Symmetry (később Perfect Symmetryként folytatták). Gömbös Gyula volt a helyi gitárhős, blues-tól folkrockig sok mindent játszott.

hetkoznapi_csalodasok.jpg

Hétköznapi Csalódások

A híres pécsi képregényrajzoló, Gróf Balázs egy Gyurmaklub nevű altrockzenekarban basszusozott, innen indult Babarci Bulcsú, aki afféle helyi kultfiguraként végigzenélte a következő két évtizedet: a Spleennel soulfunkos popot, a TükeZoo-val megannyi stílust, a Takáts Eszter-féle Pavilonnal folkot, a Zagastic-kal reggae-t adott elő. A másik híres pécsi képregényrajzoló, Csordás Dániel egy Burzsoá Nyugdíjasok nevű punk-novelty zenekarral polgárpukkasztott nagyon viccesen. Hiphopban a Megasound System volt az úttörő (róluk külön is megemlékezünk majd), országos szinten is, ellenfelükként a Dr. Antekirt és Pirx Kapitány disselte őket, elektropopban pedig a The Cas!o Samples érdemel említést. Majdnem pécsinek számított a szigetvári posztrockos Persona Non Grata is.

casio_samples.jpg

The Cas!o Samples

Dömötör Endre

(folytatjuk) 


Pécs zenei történetét a Pécs könnyűzenei életének története nevű remek Facebook-oldal eleveníti fel (ez lényegében egy készülő pécsi zenetörténeti könyv beharangozója), az Új Menüett-, a Stoni Blues Band- és a Coda-fotó innen származik.

https://recorder.blog.hu/2017/03/09/sika_kasza_pecs_poptortenet_a_mecsek_aljan_2_resz_a_nyolcvanas-kilencvenes_evek
Sika, kasza, Pécs – Poptörténet a Mecsek alján (2. rész: a nyolcvanas-kilencvenes évek)
süti beállítások módosítása