Lemeztáska – Szabó Benedek

2017.03.01. 11:30, rerecorder

szb.jpg

Szabó Benedek több zenekari és szólópróbálkozás után 2013-ban jelentkezett első saját nevén kiadott lemezével (Kapuzárási piknik), amiből hamar kinőtt egy zenekar Szabó Benedek és a Galaxisok néven. A 2015-ös A legszebb éveink után február végén érkezett a generációs és személyes témákat az utóbbiak felé elbillentő Focipályákon sétálsz át éjszaka című kiváló harmadik LP, amit a szerző dalról-dalra kommentált a Recorderen. A hétvégi lemezbemutató koncert előtt lássuk és halljuk Szabó inspirációit, kedvenc zenéit, a 49. Recorder magazin Lemeztáska-interjúját.

Első zenei emlék

Magzatként ott voltam az 1986-os Jethro Tull-koncerten az MTK-stadionban. Erre érthető okokból nem emlékszem. Arra igen, hogy apám dobol egy felfordított fémvödrön, én pedig visszadobolom neki ugyanazt. Arra is, hogy Beatles-lemezborítókkal mászkálok a kertben, olvasom a szövegeket és csengő-bongó gyermekhangon üvöltözöm a számokat.


Első kazetta, amit saját pénzből vettél

blur_the_best_of_blur_by_soulnex-d55ofbe.jpgA gyerekkoromat végigkísérte a Délvidék nevű hetilap, aminek tulajdonképpen a család minden egyes tagja a munkatársa volt valamilyen formában. Ez többek közt azzal is járt, hogy nem kellett fizetnem a kazettákért, mert a helyi lemezboltból hirdetés fejében – úgynevezett barter keretein belül – ingyen elhozhattam őket. Az egyik első ilyen szerzemény a Blur Best Ofja volt, amit azért választottam, mert nagyon tetszett a borítója. Szerencsére a zene sem volt rossz.


Zene, ami zenélésre inspirált

Nálunk otthon mindig zenéltek, állandóan vendégség volt, az ismerőseink közt nagyon sok a zenész, folyton gitározott, zongorázott vagy dobolt valaki. Főleg ez inspirált, de a közvetlenebb hatás az Offspringtől ért, a She’s Got Issues című szám riffje miatt lettem gitáros.


Meghatározó koncertélmény

1998, Pat Metheny a régi BS-ben, amiről anyukámmal a negyedénél kimentünk, mert elviselhetetlenül rossznak tűnt. Ez azért fontos, mert éreztem, hogy történik valami, amit nem értek, de láttam, hogy mások értik. Aztán fontos még a Fürgerókalábak, a C.A.F.B. és a Vigyázz, lépcső! koncertje a bajai Ifiházban 2000 tavaszán, mert az volt az első koncert, amire egyedül elengedtek.


Hatások a Gyökkető indulásakor

Bár a Gyökkettő egy hamisítatlan cukimuki, szimatszatyros alterzenekar volt, élőben inkább abból állt a dolog, hogy az öcsém törzsi témákat játszott, miközben egy hamutartóval ütögettem a szétreverbezett gitárt. Ez azért alakult így, mert amikor elkezdtem a zenekart, még egy fülig szerelmes, félszeg srác voltam, aki hazaszökött Szegedről, hogy a barátnőjével andalogjon a Sugó-parton, később viszont másféle rekreációs tevékenységeket ismertem meg, miközben a számok ugyanazok maradtak. Ez visszatekintve elég vicces, de igazából a Gyökkettő volt az egyetlen zenekarom, amire tényleg állt a szex, drogok, rakenroll. 


INTERJÚNK SZABÓ BENEDEKKEL A MÁSODIK NAGYLEMEZ UTÁN.


Hatások a Zombie Girlfriend indulásakor

Főleg az, hogy akkor is szerelmes voltam, esténként fáztam, sokat ittam, korán sötétedett és nagyon egyedül éreztem magam Baján. Akkoriban rengeteg zenét hallgattam, de a lényeg szerintem az, hogy kijött az első Piresian Beach EP, nekem pedig nagyon tetszett az az esztétika, hogy csak a dallamok számítanak, nem a hangzás, ezért gyorsan írtam egy lemezt arról, hogy szerelmes vagyok, fázom, sokat iszom, korán sötétedik és egyedül érzem magam. Tudtam, hogy elég jó számokat írok, úgyhogy biztos voltam benne, hogy ezzel befutok. Nem futottam be, de ez adta meg a végső lökést a Pestre költözéshez, ami az egyik legjobb dolog, amit életemben csináltam.


Hatások a Galaxisok induláskor

Fásultság, rossz közérzet, munkahelyi problémák.


Hatások az új lemez előtt

Kétezertizenhat. Érti, aki érti. Zeneileg pedig végre tényleg azt csináltam, amit akartam. Hat és fél perces balladák, jazzes szólók, shoegaze és krautrock – valahogy ledőltek a falak és eltűntek a gátlások.


Kedvenc magyar lemez

level_n.jpgNagyon kevés magyar lemezt hallgatok. Mondok párat gyorsan. Kaláka: A Pelikán. Cseh Tamás-Másik János: Levél nővéremnek. Balaton: Fény közepe a sötétség kapujában. Fürgerókalábak: Rókamóka. Európa Kiadó: Jó lesz ’84. Gustave Tiger: Chaste And Mystic Tribadry. Felső Tízezer: Normális élet. Katona Klári: Titkaim. Az első Kispál és az első Hiperkarma. Ilyenek.  


Kedvenc magyar dal

Szécsi Pál: Kósza szél. Soha nem hallgatom, de mindig ezt dúdolom. 


Kedvenc dalszerző-előadó lemez

Jaye Bartell: Light Enough. Amikor tavaly tavasszal éjszakai buszokon ültem és azt hittem, sokkal egyszerűbb lesz minden, mint amilyen végül lett, két hónapig csak ezt az albumot hallgattam. Ilyen még soha nem történt velem. 


clientele_1.jpgKedvenc klasszik indie-rocklemez

Hú, hát erre lehetetlen normálisan válaszolni, innentől inkább mondom azt, ami hirtelen eszembe jut. The Clientele: Suburban Light. Neutral Milk Hotel: In The Aeroplane Over The Sea. Belle & Sebastian: Tigermilk. The Magnetic Fields: 69 Love Songs. The Chills: Submarine Bells. Nirvana: In Utero. The Shins: Chutes Too Narrow. The Velvet Underground: The Velvet Underground. És még vagy száz másik.


Minden idők legjobb lemeze

Haha. Mindenesetre a Last.fm szerint a Clientele Suburban Light című lemezét hallgattam a legtöbbet életemben, tehát nyilván ez minden idők legjobb lemeze. 


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Első zenekarunk, a 2 és fél deci Puhl Sándor szar bemutatkozó kazettája, az Emberek a vécében.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

bartok.jpgBartók: Mikrokozmosz. Zongorázni sokkal jobban szeretek, mint gitározni, csak sajnos nem tudok. A jazzt is most kezdem megérteni. Úgy látszik, későn érő típus vagyok.


Bűnös zenei örömöd

Nincsenek bűnös zenei örömök.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Szerintem nincs ilyen, elég jó a gyomrom.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Szám, amit bárcsak én írtam volna: Felső Tízezer: Teleszkóp. Szám, amit soha nem tudtam volna megírni: Mayberian Sanskülotts: Especially You.


Zene, amitől boldog leszel

Az ötvenes-hatvanas évek amerikai és brit popzenéje, illetve tetszőleges nyolcvanas évekbeli slágerek. Most például a Safety Dance jutott az eszembe.


Kedvenc heartbreak lemez

Ha az ember szerelmes, a Lambadára is elsírja magát. Igaz történet.


6d59eecd345c474b9b2668d403b7250c.jpgZene, ami elgondolkodtat

Black Moth Super Rainbow: Dandelion Gum.


Kedvenc zene utazáshoz

Spotify: E heti kaland.


Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

Jessica Pratt: Jessica Pratt.


Kedvenc zene szexhez

Nem a zenére figyelek.


Kedvenc szombat esti bulizene

Most hallottam egy tök jót: Principles Of Geometry: A Mountain For President (Joakim Remix).


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Four Tet: Pause.


Kedvenc friss, idei lemezek

Julie Byrne: Not Even Happiness.


a Szabó Benedek és a Galaxisok március 4-én az Akváriumban mutatja be a friss albumot a Gustave Tiger társaságában, Facebook-eseményoldal


és a kitűnő harmadik nagylemez, amit a zenekar Bandcamp-oldalán meg is lehet vásárolni: 


ez pedig a Boldoggá akarlak tenni (de nem tudom hogy kell) Rusek rendezte videója: 


az Olasz film (töredék) klipje: 


a Soha nem veszi fel videója: 

 

Szabó Benedek és a Galaxisok Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/03/01/lemeztaska_szabo_benedek
Lemeztáska – Szabó Benedek
süti beállítások módosítása