Itt a Cseh Tamás Program – Legendás pécsi rocktörténeti helyszínek: Hard RÁK Café

2017.03.01. 17:00, rerecorder

hard_rak_cafe_bejarat_1996.jpg

Pécs a vidéki városok közül már az 1960-as években kiemelkedett színes beat-életével, napjainkra pedig a legtöbb országosan ismert zenekart kitermelő megyeszékhelynek számít. Az alapokat mindehhez a baranyai település erős klubhálózata adta. Az NKA Cseh Tamás Program kilencedik poptörténeti emlékpontját 2016. január 26-án avatták a fénykorát a nyolcvanas években élő DOZSO nevű klub tiszteletére. Poptörténeti időutazás Pécs öt legismertebb múltbeli koncerthelyére – a Pécsi Szabadtéri Színpad, a Pécsi Ifjúsági Ház és Ifjúsági Park, a DOZSO és A Gyár után a Hard RAK Caféval zárul a sorozat. Koszits Attila írása.

Hard RÁK Café

A főtértől jó tízpercnyire déli irányban, a gyalogos vasúti átjárón túl, az Ipar utca 7. szám alatt nyitott 1993. október 15-én a város országos hírűvé vált zenés klubja, mely kategóriájában a leghosszabb ideig, tizenhat évig működött.

Az ötletgazda Magyar Ferenc és Szigethy Béla kibérelte a Pannon Volán egykori raktárépületét, amit saját kezűleg alakítottak át két vállalkozó kedvű társukkal, Radnóti Zsolttal és Tóth Györggyel, illetve Borza Endre építész és csapata segítségével. A hely népszerűségét a sokszínű zenei kínálattal érték el – a szervezésbe Lovasi András is besegített –, a rock különböző műfajain túl dzsessz-, folk-, world music-programok is megvalósultak a Rákban. Aki meg diszkóra, partira vágyott, arra is számíthatott a hajnalig nyitva tartó 300 férőhelyes klubban. Kedvező időjárás esetén, májustól október végéig, a szintén kőkorszaki jellegű kerthelyiséggel együtt közel ötszázan is befértek ide. Nem véletlen, hogy 1995-ben elnyerték a Magyar Narancs éves szavazásán „A legjobb vidéki klub” címet, a rákövetkező évben pedig a második helyet csípték meg. Ismertségüket és jó hírüket növelte, hogy nyaranta kitelepültek az óbudai Sziget Fesztiválra.

hard_rak_cafe_koncertterem_1994_foto_toth_laszlo.jpg


A kétezres években a közízlés és az igények változásával, illetve a konkurencia erősödésével fokozatosan csökkent az élőzene aránya a diszkó- illetve partiprogramokkal szemben. Emiatt némileg átalakítva a helyet, nevüket Rák Caféra rövidítették, de ettől sem nőtt a látogatottság. Bár eredetileg 2010. december 31-ig szólt a bérleti szerződés, a terület új tulajdonosa ellehetetlenítette a klub működését: 2009 végén kikapcsolták a közműszolgáltatásokat, így már nem lehetett üzemeltetni a klubot. 2010 elején bezárt a Rák, és 2011 tavaszán eltűnt az épület is. Azóta a terület kopáran áll.

Koszits Attila
1994-es koncertkép: Tóth László

A cikk teljes változata itt olvasható.

A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2017/03/01/itt_a_cseh_tamas_program_legendas_pecsi_rocktorteneti_helyszinek_hard_rak_cafe
Itt a Cseh Tamás Program – Legendás pécsi rocktörténeti helyszínek: Hard RÁK Café
süti beállítások módosítása