EP-premier! Napokon: V/4

2017.02.24. 19:00, rerecorder

tel.jpg

Napokon zenekar igen termékeny időszakát éli, az elmúlt időszak két nagylemeze (Borders Of Babylon - 2014, Origo - 2015) után 2016-ban egy négyrészes EP-sorozatba kezdtek, amely a kvartett ötödik albumává áll össze a most debütáló záró fejezettel. A tavaly tavasszal megjelent első rész, a nyáron kijött második és az őszi dalszüret után itt a téli V/4 című negyedik, sorozatzáró EP. Premier!

v_4.jpgA négytagú felállásban működő Napokon (Kacsóh Dániel – ének, Ratkóczi Huba – gitár, Kolozsi Péter – basszusgitár, Mózes Zoltán - dob) 2016-tól újult erővel kezdett munkához és találta ki a négyrészes, négyévszakos, albummá összeálló EP-sorozat koncepcióját, ami a tavaly márciusi debüt, az augusztusi második rész és a szeptemberi harmadik után 2017 februárjában, ezzel a negyedik EP-vel most áll össze egy teljes anyaggá. 

„Negyedik, befejező részéhez ért a Napokon zenekar tavaly tavasszal megkezdett EP-sorozata. A V/4 című kislemez három szerzeménye téli hangulatot idéz, mellyel a zenekar ismét új vizekre evez. A Stiria és az Inuit klasszikusabb, ugyanakkor szinte teljesen akusztikus, a folyton kísérletező zenekartól némileg szokatlan hangszereléssel. A Tabidus pedig még inkább úttörő darab, lévén teljes egészében vokális, azaz énekre “komponált” szám - amiben Mózes Zoltán - dobos is elénekel egy szólamot. A dal egyfajta befejezése a mindig az adott évszakhoz igazodó EP-sorozatnak. Az EP-k együtt is megjelennek majd nagylemez formában, hol több, hol kevesebb módosítással, “V” címen, valamikor az év folyamán. A felvételek ezúttal is műhelymunkában készültek, hol Ratkóczi Huba - gitáros szobájában, hol a KitchenRoom-ban, Kolozsi Péter - basszusgitáros hangmérnöki, produceri felügyeletével. Az alkotómunka azonban ismét közös volt” – meséli a friss dalokról Kacsóh Dániel énekes, aki a dalokról egyesével is mesélt.

01. Stiria - Egy jégtörő, mint a lét fagyosságával küzdő entitás magányosságáról szól, benne van ugyanakkor annak tragédiája, mennyire ellentmondásos küldetés, hogy olykor nagy szükség van valakire, aki, ami pótolhatatlan bizonyos helyzetekben, máskor teljesen szükségtelen - például a jégtörő hajó tavasszal és nyáron.

02. Inuit - Azaz eszkimó. Ennek a “téli népnek” varázslatos, különleges, olykor ijesztő szokásvilága van. Állítólag az idősebbek önként távoztak a közösségből, egy magányos jégtáblán meghalni, amikor eljött az idő, azért, hogy ne legyenek terhére a többieknek. Ezt a témát járja körbe a szám továbbgondolásra érdemes szövege.

03. Tabidus - Latinul olvadó. Kikacsintás a tavaszra, az első EP-re. Vagyis a kígyó a saját farkába harap :)


a zenekar a friss V/4 EP-t március 10-én, a Gozsdu Manó Klubban mutatja be, az ék-kel közös este folyamán, Facebook-eseményoldal


és akkor a négyrészes EP-sorozat negyedik, záró tétele, a bevált hangzásoktól továbbra is bátran elkalandozó, klassz anyag: 


Napokon-Facebook

https://recorder.blog.hu/2017/02/24/ep-premier_napokon_v_848
EP-premier! Napokon: V/4
süti beállítások módosítása