Itt a Cseh Tamás Program – Legendás pécsi rocktörténeti helyszínek: Pécsi Szabadtéri Színpad

2017.02.21. 15:00, rerecorder

index_pecsi_szabadteri_nashville_teens_1967.jpg

Pécs a vidéki városok közül már az 1960-as években kiemelkedett színes beat-életével, napjainkra pedig a legtöbb országosan ismert zenekart kitermelő megyeszékhelynek számít. Az alapokat mindehhez a baranyai település erős klubhálózata adta. Az NKA Cseh Tamás Program kilencedik poptörténeti emlékpontját 2016. január 26-án avatták a fénykorát a nyolcvanas években élő DOZSO nevű klub tiszteletére. Poptörténeti időutazás Pécs öt legismertebb múltbeli koncerthelyére – elsőként a Pécsi Szabadtéri Színpadra. Koszits Attila írása.

pecsi_szabadteri_szinpad_1960-as_evek.jpgA Káptalan utca 4. szám alatti, 1730-ból származó későbarokk stílusú kanonoki lakóház díszkertjében épült fel a Szabadtéri Színpad, amelyet 1953. augusztus 19-én, a városi szimfonikusok hangversenyével avatták fel.

Kezdetben főleg a bányavállalatok fúvószenekarai, helyi kórusok, koncertegyüttesek, opera- és operett-társulatok léptek fel a 2800 fő befogadására alkalmas helyszínen, de a krónikák szerint a Pécsi Big Band 1958-ban már modern, dzsesszes hangszerelésű műsort is adott itt. Az első sztárcsapat, az 1962-ben itt koncertező angol Chris Barber Jazz Band műsora annyira magával ragadta a közönséget, hogy harsány tetszésnyilvánításuk a kemény fapadokhoz bérelhető ülőpárnák színpadra hajigálásává fajult.

1966-tól érkeztek az új műfaj képviselői: kétezres tömeg előtt lépett fel a londoni Checkmates beatzenekar és a New York-i Jo Baker, majd a lengyel Kék-Fekete (Nibiesko-Czarny) együttes – tagjai között Czesław Niemennel. A londoni Nashville Teens 1967. május 25-ei koncertjén helyéről felugrálva tombolt a közönség, röpködtek a párnák, néhány túlságosan felhevült fiatalt a szervek hűtöttek le. 1971-ben a Fairport Convention lépett fel a Tolcsvayék és a Trió társaságában, majd a következő évben a Hammond-orgona varázslója, az amerikai Rhoda Scott nyűgözte le a pécsieket. A hetvenes évek első időszakát követően, megfelelő üzemeltetői háttér híján bezárták a Szabadtérit.

1978-ban, a Pécsi Nyári Színház központjaként mint Szabadtéri Táncszínt nyitották újra. A balett, néptánc, musical és operett mellett alkalmanként pop és rock is szerepelt a kínálatban. A kilencvenes évek első felében, a pécsi kulturális intézmények átszervezése nyomán nem jutott elegendő forrás az egyre kritikusabb állapotú hely felújítására, üzemeltetésére, így újra bezárt a hely, ami 2004-ben ismét megnyitott, a Pécsi Szabadtéri Játékok keretei között, az évek során egyre szűkülő könnyűzenei kínálattal.

Koszits Attila

A cikk teljes változata itt olvasható.

A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2017/02/21/itt_a_cseh_tamas_program_legendas_pecsi_rocktorteneti_helyszinek_pecsi_szabadteri_szinpad
Itt a Cseh Tamás Program – Legendás pécsi rocktörténeti helyszínek: Pécsi Szabadtéri Színpad
süti beállítások módosítása