Run The Jewels: Run The Jewels 3 (lemezkritika)

2017.02.20. 11:15, rerecorder

run_the_jewels_1.jpg

Ugyan 2017-es kiadványként harangozták be, de technikailag 2016-os lett a harmadik Run The Jewels-lemez, hiszen már Karácsonykor ingyen közzétették. A tízes évek talán legjobb hiphopduója harmadikra is figyelemre méltót gurított.

run_the_jewels_3.jpgKiadó: Mass Appeal / RED

Megjelenés: 2016. December 24./2017. január 13.

Stílus: politikus sci-fi rap

Kulcsdal: Panther Like A Panther (Miracle Mix)

Amikor november 9-én arra ébredtem, hogy Trump nyert, nem kellett sokat gondolkodnom, hogy mi a megfelelő zenei aláfestés a történelmi pillanathoz: a Run The Jewels 2. Benne van a düh amiatt, aminek Trump győzelme csak a kicsúcsosodása, ráadásul akkor született, amikor még némi – talán öncsaló, talán szükségszerű – naivitással az ember meggyőzhette magát, hogy sok dolgunk van még („Amerikában meg verik a négereket”), de legalább a fejlett világban azért van haladás, van értelme dolgozni. (Felőlünk nézve: legalább létezik fejlett világ, egy nem is olyan messzi valami, amihez talán egyszer még fel/visszazárkózhatunk). Benne van, hogy a düh, a cselekvés és a megértés (nem kell szégyellni: intellektuális!) vágya nem zárja ki egymást, sőt. No meg tele van baromi jó számokkal. A 2017-re tervezett, 2016 karácsonyán „mire várunk?!”-felkiáltással ingyen letölthetővé tett RTJ 3 az a lemez, amiről hiába tudod az eszeddel, hogy még az előtt született, nem lehet nem úgy hallgatni, mint ami abszolút a mában és a mának szól.

Benne van mindaz, ami az előzőben, és egyértelmű(bb)en az is, hogy az ellenállás nem kizárólag összeszorított fogú harc: kell hozzá remény, idealizmus, érzelem, és ad absurdum az, hogy jól érezzük magunkat közben. (Ezért elképzelhetetlen, hogy legyen egy ilyen magyar lemez, és ezért volna rá égető szükség.) És kell barátság: az underground rap ikonja, El-P és a déli rap ott viszonylag fontos, innen nézve nem kiemelkedő figurája, Killer Mike az Adult Swim kreatív igazgatójának ötlete alapján találkozott, és azonnal egymásra találtak. Ahogy barátságukról beszélnek, arra nincs más szó: cuki. De nem kell interjúkat olvasni, hogy ezt érezzük, hiszen rapperként is egymásra találtak; most már néha meg is zavarodom, hogy épp melyikük szól. Az van, hogy mindez most fontosabb, mint hogy a zene azért nem annyira jó, mint az RTJ 2 volt. Az ütős számok közt van néhány csodálatos, a rap sodor, a dob-basszus üt, fasza zajos sci-fi vijjogások és csodás apró ötletek telítik annyira a hangzást, hogy észre sem veszed, hogy El-P valójában viszonylag kevés eszközzel dolgozik. De a lassabb-érzelmesebb dalok alatt gyakran azon veszem észre magam, hogy nem figyelek, az odaverést várom. Biztos nem fogom úgy elővenni évek múlva ezt a lemezt, mint az előzőt, de most nagyon jó, hogy van.

8/10

Rónai András


KEDVENC 2016-OS KLIPJEINK KÖZÖTT A RUN THE JEWELS DJ SHADOW-VAL KÖZÖS VIDEÓJA.


a friss album: 


a duó fellépése a Tiny Desk Concert-sorozatban: 

https://recorder.blog.hu/2017/02/20/run_the_jewels_run_the_jewels_3_lemezkritika
Run The Jewels: Run The Jewels 3 (lemezkritika)
süti beállítások módosítása