EP-premier! The O'Neills: Chapter One

2017.02.15. 16:00, rerecorder

oneills-recorder.jpg

A The Scarlet és a Feiryn zenekarok tagjai által alkotott The O'Neills 2013 tavaszán állt össze, hogy erősítse az akusztikus ír zenét játszó együttesek hazai táborát. A kvintett most érkezett el bemutatkozó kiadványához, a háromszámos EP-n még Avicii-t is feldolgoznak.

A Hajdu Krisztina (ének), Lajgút Sophia (hegedű), Seres Júlia (furulya, fuvola), Kaposvári Tamás (cselló), Fekete-Szűcs Dániel (ének, akusztikus gitár) felállású ötfős együttes a The Scarlet (Juli, Dani) és a Feiryn (Sophie, Kriszti, Tomi) zenekarok tagjaiból verbuválódott és már megalakulásuk évében felléphettek a Sziget Fesztivál ír színpadán. A projekt ettől a koncerttől kezdve vette komolyan magát, és vált a Jack Doyle’s Irish Pub egyik rendszeres sessionzenekarává. Két év után elkezdték kipróbálni magukat egyre több olyan belvárosi helyen, ahol szívesen fogadták az élőzenét (például BarHole Music, Liebling, Hard Rock Café), és a koncertek sikerén felbuzdulva idén év elején felvették első kislemezüket, a Chapter One-t.

Fekete-Szűcs Dániel mesélt a zenekar megalakulásáról: „négy éve, amikor a Sziget felkeresett engem, már nem voltam benne a Secret Roses-ban – a Feiryn zenekar elődje –, se az akkori akusztikus ős-Scarletben – a mai Green Spirit –, de mivel mindig is szerettem ír folkot játszani, ezért felhívtam a többieket, hogy van-e kedvük ehhez a felkéréshez. A szigetes koncert után merült fel bennünk, hogy a már meglévő zenekaraink mellett (Scarlet, Feiryn) az O’Neills-be is fektethetnénk több energiát, mert egyrészt szeretünk együtt zenélni, másrészt pedig idehaza tök népszerű az ír folk.” A zenekar repertoárja a klasszikus akusztikus ír népzenére épült, kis csavarral: „annyiban variáltunk az eredeti ír dalokon, hogy újabb és újabb mash-up-okat, azaz kettő vagy több dal keverékét gyúrunk össze belőlük, és így sokkal érdekesebb a műsor mind nekünk, mind a közönségnek. Aki ismeri ezt a stílust, az tudja, hogy ez a zene egy idő után olykor monotonná tud válni, és ezek a dalkeresztezések egy teljesen új lendületet adnak az ír zenének és az O’Neillsnek egyaránt.”

Az EP-ről is kérdeztük az énekes-gitárost: „az anyagot az Artist Factoryban vettük fel Csészinél (Cs. Szabó Zoltán, a The Trousers dobosa), cajonon pedig a Scarletből besegített nekünk Ridly Gábor. Az EP címe azért lett Chapter One, mert innentől kezdve évente ki szeretnénk adni egy párdalos kislemezt, a mostani pedig a sorozat első darabja. Erre most három dal került fel: a Down By The Glenside című ír ballada, valamint két olyan mash-up, amik szándékosan nem ír dalokból állnak. Az egyik az Avicii, a másik pedig a Country Medley. Ez a két utóbbi nagyon népszerű a koncertjeinken, szerettük volna első körben ezeket megmutatni.” A terveikről ezt mesélte Fekete-Szűcs: „a jövőben is szeretnénk rendszeresen koncertezni havi egy-két alkalommal Budapest pubjaiban, megtartva a törzshelyeinket, például a BarHole Music-ot, és egyben újakat is felavatni.”


az O'Neills február 24-én mutatja be élőben a friss EP-t a BarHole Music-ban, Facebook-eseményoldal


és akkor a bemutatkozó EP: 


három dal külön is, a Down By The Glenside


az Avicii


a Country Medley


The O'Neills Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/02/15/ep-premier_the_o_neills_chapter_one
EP-premier! The O'Neills: Chapter One
süti beállítások módosítása