Jarvis Cocker és Chilly Gonzales Hollywood aranykorának sztárjairól mesél

2017.02.03. 12:17, Frontrecorder

chillycocker.jpg

Ki ne merengett volna el szállodai vendégként azon, hogy vajon kik lakhattak a szobájában előtte, milyen történeteket, titkokat őriz a helyiség. Ha a hotelszoba mesélni tudna... és pontosan ezt teszi a sokat látott hollywoodi Chateau Marmont hotel 29-es szobája Jarvis Cocker és Chilly Gonzales közös konceptlemezén. 

A Los Angeles-i Sunset Stripen álló, 1929-ben - eredetileg apartmanházként funkcionáló, majd 1931-ben hotellé alakított - Chateau Marmont Hollywood egyik legendás épülete, a mai napig hollywoodi sztárok, zenészek és más hírességek kedvelt tartózkodási helye. A létesítmény maximális diszkréciót biztosít vendégeinek, azaz vastag falai között nyugodtan lehet "rosszalkodni" - a harmincas évek egyik stúdiófőnökének szállóigévé lett szerint: mondása szerint, "ha zűrt akarsz, menj a Chateau Marmont-ba!" Persze az évtizedek során számos botrányos történés került nyilvánosságra (egy rövid áttekintés itt), és máig rengeteg legenda, mendemonda, anekdota kering a hotelben megesett, elhallgatni való incidensekről. A Chateau Marmont-legendárium David Thomson amerikai filmtörténésznek is kedvenc témája, az ő írásai alapján pedig Jarvis Cocker és Chilly Gonzales írt egy teljes albumot, melyből egész multimédiás előadás kerekedett. 
A Room 29 című dalciklus Hollywood 1930-as évekbeli aranykorának sztárjait, ismert figuráit idézi meg - köztük Jean Harlow-t vagy Howard Hughes-t -, a Chateau Marmont 29-es szobájának "kibeszélései" alapján. A március 17-én megjelenő lemez három év munkájának eredménye; Cocker ténylegesen a hotel 29-es szobájában dolgozott a dalokon, melyeket Gonzales hangszerelésével Párizsban rögzítették. A Room 29 anyagát márciusban színpadon is bemutatják (Hamburgban, Londonban és Berlinben), az előadás élő zenét színházi elemekkel és videóvetítésekkel vegyíti. (Ebből ugyan kimaradunk, de Chilly Gonzales végre idén eljut hozzánk: május 2-án a Müpában ad szóló zongorakoncertet.)

A Room 29 első beharangozó dala egy igazi elrévedős, falbámulós szerzemény, stílszerű, majdnem teljesen statikus videóval:

https://recorder.blog.hu/2017/02/03/jarvis_cocker_es_chilly_gonzales_hollywood_aranykoranak_sztarjairol_mesel
Jarvis Cocker és Chilly Gonzales Hollywood aranykorának sztárjairól mesél
süti beállítások módosítása