Dupla album- és klippremier! Singas Project: Last Candy / I Can Fly + Don't Say

2017.02.01. 11:30, Frontrecorder

singas.jpg

A pécsi gyökerű, világjáró Singas Project tíz éve adta ki debütáló albumát, majd 2010-ben a következőt, a rengeteget koncertező nu jazz/lounge formáció tehát hosszú kihagyás után tér vissza most, ám nem egy, hanem két nagylemezzel, a két alapító tag több éve tartó zenei vándorútjának élményanyagából merítve, rengeteg közreműködővel. Az elektronikus Last Candy és az akusztikus I Can Fly mellett utóbbi nyitódalának klipjét is bemutatjuk. 

A 2005-ben alakult Singas Project két alapítója, Szabó Kornél Dénes basszusgitáros-bőgős és Csernák Zoltán Samu billentyűs három és fél éve részben közös zenei vándorútra indult, amely Olaszországon és Törökországon át egészen Indiáig vezetett, és még nincs vége. A kiruccanások során számtalan tervezett és alkalmi koncertet adtak, az így nyert új zenei impulzusok, felfedezések, barátságok révén tágítva a zenekar horizontját. Mindezek hatására készült el, egy év alatt, az itt hallható két, egymáshoz tartalmilag jól kapcsolódó album. A nu jazz-es, lounge-os Last Candy, mint a billentyűs megfogalmazza, "az elválásról, egy korszak tudatos elemzéséről és annak határozott lezárásáról szól. A dalok az ember e fontos periódusában átélt érzelmeinek megkomponált lenyomatai. Az utolsó mindenből, ami eddig gúzsba kötött és ellehetetlenítette mélyen dédelgetett céljaink kibontakozását.” Az akusztikus, tiszta jazz megszólalású I Can Fly ott kezdődik, ahol a Last Candy véget ér. "Az elválást, elengedést a tiszta űr, a békés semmi állapota követi, amelyből erőt merítve megújult energiákkal felvértezve elindulsz, hogy megvalósítsd céljaidat. Teszed a dolgod, ami végtelen erőt és lelkesedést kölcsönöz, megérzed a flow-t és megfogalmazod magadnak: mindenki képes repülni, én is.”

A Last Candy-n a Jellyfish című dal Sanjeev Korti szitármesterrel és Tengler Napherceg Gergely slammerrel készült, a lemezen több énekesnő (Fülöp Eper Flóra, Szorre Szandra, Franczia Yvette, Neumayer Petra, Nagy Noémi) mellett felbukkan közreműködőként az egyetlen nyilvános fellépés után visszavonult délvidéki rapper, Martin Trapp is, a Colour From Mars pedig a Twin Peaks parafrázisa.


A zongora és nagybőgő dominálta I Can Fly-ra bedolgozott Porteleki Áron dobos, a nyitódalban Szabó Kornél Dénes lányát, Szabó Janát, míg a vonósnégyesre épülő kortárs kamaradarabban (On The Sofa) a drámai szoprán Nemes-Horváth Orsolya operaénekest hallhatjuk énekelni, és erre a lemezre is került egy érdekesség; a záró Sonnenschein egy korábbi Singas-dal német-jiddis nyelvű, időszerű újragondolása.

A második album első dalához rögtön klipet is forgatott a zenekar, a Don't Say korántsem easy témájára reflektálva. "Ezt a dalt írtuk és rögzítettük utoljára, viszont a mondanivalóját tekintve kiemelkedik az albumra került szerzemények közül" - mondja Csernák Zoltán Samu. "A családon belüli erőszak nehéz téma, amiről könnyebb hallgatni, mint állást foglalni róla. Még mindig tabuként kezelt, elhallgatott dolog, aminek okát igazán akkor érted meg, ha közelről látod, vagy személyesen leszel érintve. Szabó Jana énekli a dalt és ő szerepel a videóban is, amit magunk rendeztünk, forgattunk, vágtunk, és elmondhatjuk, hogy érthetőbb legyen: neki is írtuk. Amit az erőszakról gondolunk, leírtuk: elfogadhatatlan! Soha nem a bántalmazott tehet arról, ami történik. Meg kell törni a hallgatást, ki kell állnod magadért, s annyit mondani: velem ezt nem lehet megtenni! Elég volt!"

https://recorder.blog.hu/2017/02/01/dupla_album-_es_klippremier_singas_project_last_candy_i_can_fly_don_t_say
Dupla album- és klippremier! Singas Project: Last Candy / I Can Fly + Don't Say
süti beállítások módosítása