Ulrich Schnauss: No Further Ahead Than Today (lemezkritika)

2017.01.24. 09:30, rerecorder

ulrich-schnauss-midi-keyboard-studio-tour-photo.jpg

Három év kihagyás után tavaly év végén jelent meg Ulrich Schnauss saját néven kiadott ötödik szólólemeze, a No Further Ahead Than Today. Az album aktualitását az adja, hogy Schnauss kétszer is színpadra áll január 28-án és 29-én az A38 hajón a Chip Fesztiválon: először a legendás Tangerine Dreammel, amelynek 2014 óta tagja, másodszor pedig egy ingyenes koncerten szólóban, a Tangram fellépése után mutatja meg, mire képes.

schnauss.jpgKiadó: Scripted Realities / [PIAS] 

Megjelenés: 2016. november

Stílus: shoegaze-idm-dreampop-downtempo

Kulcsdal: Love Grows Out Of Thin Air

Schnauss nem a meglepetések embere. Az 1977-es születésű német zenészre két dolog volt nagy hatással: egyrészt hazája elektronikus zenei hagyományából a berlini iskolának nevezett ág, másrészt tinédzser- és fiatal felnőttkora meghatározó rockzenei irányzata, a shoegaze. Ő pedig nem csinált mást, mint összeházasította Klaus Schulzét és Edgar Froesét a My Bloody Valentine-nal és a Slowdive-val. Méghozzá egészen jól.


A TANGERINE DREAM PÁLYÁJÁT ITT ÖSSZEGEZTÜK.

Már 2001-es lemezén, a Far Away Trains Passing By-on kialakította azt a hangzást, amiről ezer közül is felismerhető. A csúcsot pedig rögtön második, legnépszerűbb lemezével érte el, ez volt az A Strangely Isolated Place. Azóta, az elmúlt 15 évben egyre jobban tökéletesítette zenéjét, de nagy újdonságot nem mutatott. Mondjuk soha nem is ígért: akik szeretik, tudják, mit várhatnak tőle.

A No Further Ahead Than Today sem vág mellbe újszerűségével: az ismerős melankolikus, de egyben reményteljes hangképek kábítóan úsznak, miközben a sodró, örvénylő szintetizátorok magukkal rántanak. Az összhatás mégsem lesz olyan keserű, mint mondjuk a Bark Psychosis dreampopos beütésű szomorkás dalai, hanem annál sokkal felvillanyozóbb és napfényesebb.

poster_2010-03-18_ulrich-schnauss.jpgA tavalyi lemez talán a korábbiaknál jobban elment a downtempo és az IDM irányába, amit az is magyaráz, hogy Ulrich Schnauss időközben Berlinből áttette székhelyét Londonba. Márpedig az előbb említett stílusok sokkal jobban mennek Nagy-Britanniában. Ezen túl az olyan klasszikus ambienthouse-, acidtechno-, brit techno-előadók hatása is kihallható, mint az Orb, az 808 State vagy az LFO.

Az album csúcspillanata az érzelmes klipet is kapó Love Grows Out Of Thin Air. A lemez más számaitól elütően ebben eluralkodik a nosztalgikus elmélázás, hangulatában sokban emlékeztet Jon Hopkins és a Purity Ring közös felvételére, a Breathe This Air Inre. A további szerzemények inkább meditatívak, mint mélabúsak és a repetitív struktúrák sem nyomasztóak, hanem inkább felemelőek. Például ott a New Day Starts At Dawn marimbás bevezetője, ami után csendben, sunyin kanyarodik a szám már-már krautrockos irányba. Vagy kiemelhető még a záró Illusory Sun, ami simán lehetne egy későbbi Tangerine Dream-szám is.

Schnauss zenéje azonban hiába könnyen befogadható és jól megközelíthető, mégsem csúszott el annyira popos irányba, mint a nagyon hasonló világ felől érkező francia Anthony Gonzalez zenekara, az M83. Ulrich Schnaussnál ez tudatos döntés, amivel hű marad a hosszú tételekben gondolkozó, berlini iskolához sorolt zenészekhez.

Schnauss a bombasztikus popszámok írása helyett továbbra is a sűrűn egymásra rétegzett szintetizátor-hangokkal és akkordváltásokkal kísérletezik, elmondása szerint már gyerekkora óta. Ugyanis még szülővárosában, a Balti-tenger partján fekvő német kikötővárosban, Kielben kezdett el egy régi zongorán próbálkozni, ami a szülői házban porosodott.


ULRICH SCHNAUSS-SZAL ELŐZŐ, 2013-AS ALBUMA KAPCSÁN BESZÉLGETTÜNK.

Az egyenes karriervonalon voltak kitérők, például Berlinbe költözése után különböző álneveken (View To The Future és Ethereal 77) atmoszférikus drum and bass-szel is jelentkezett, valamint egy kevéssé ismert indie-zenekarban, a Longviewban is szintizett 2006 és 2010 között. De legjobban sikerült anyagai saját neve alatt jelentek meg.

A tavalyi lemezzel pedig azt is bizonyította, hogy ő még mindig ebben a világban érzi jól magát. Saját korai kompozícióira jellemző frissesség és felszabadultság csilingeli végig az egész lemezt, a vokálok pedig egyszerre törékenyek és magabiztosságot sugárzóak. Tizenöt év minden tudása bele lett pakolva ebbe a lemezbe. (És Schnauss munkatempójára jellemző, hogy már idén is adott ki egy új albumot, épp a héten, Jonas Munkkal közösen egy Passage című ambientlemezt.)

8/10


az A38-as Chip-fesztivál január 28-i Tangerine Dream-koncertjének Facebook-eseményoldala és a másnapi, január 29-i Ulrich Schnauss-szólókoncert Facebook-eseményoldala


a lemez: 


a Love Grows Out Of Thin Air klipje: 

https://recorder.blog.hu/2017/01/24/ulrich_schnauss_no_further_ahead_than_today_lemezkritika
Ulrich Schnauss: No Further Ahead Than Today (lemezkritika)
süti beállítások módosítása