Klippremier! Somnakaj: Elindultam...

2017.01.15. 12:22, rerecorder

somnakaj.jpg

A Müller Péter Sziámi által írt, 2014-ben bemutatott Somnakaj című első gypsy musical zenéje cd-n is megjelent, ám az előadás egyik legnépszerűbb dala, az Elindultam... nem szerepel azon. A szerzemény most végre stúdióváltozatban is megjelent és klip is készült hozzá. 

somnakaj_2.jpgAz első gypsy musicalt, a Somnakajt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatták be 2014 áprilisban a Művészetek Palotájában. A produkció 2015-ben tízállomásos országos turnéra indult, majd egy kissé átszabott színpadi darab lett belőle, hogy megmutassa; a közös munka, és együttgondolkodás révén hogyan épül „híd” a nemzetiségek és a többségi társadalom tagjai között. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés valamint modern kifejezési formák találkozása. "A Somnakaj igazi crossover. A produkció életre hívásának legfőbb célja a roma kultúra bemutatása volt, mint a nemzeti és az európai kultúra része, illetve olyan magas művészi színvonalú kulturális élmény biztosítása, amely alkalmas lehet a diszkrimináció terén történő szemléletváltás beindítására a társadalomban."

Az előadást Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében vidéki fellépések mellett a Nemzeti Színházban lehet látni. A Müller Péter Sziámi által írt musical zeneszerzői, Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus tradicionális romadalokat is felhasználtak a darabhoz. A szereplők között pedig ott van Szakács Hajnalka, Trokán AnnaKovács Antal, Oláh Gergő, Kerényi Miklós Máté, Falusi MariannPapadimitriu Athina, Jónás Andrea, Balogh Lajos, Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos.

A Somnakaj produkció most pedig bemutatja musicaljének talán legnépszerűbb, leghíresebb dalát, amely eddig csak az előadásokon volt hallható, a kiadott cd-n nem szerepel. A Tu san mato / Elindultam... című dal "méltán a közönség nagy kedvence, hiszen magába foglalja az egész előadás lényegét, üzenetét: soha ne add fel az álmaid, ne hidd el, hiába is mondják, hogy nincs lehetőség a kitörésre a szegénységből vagy akár az előítéletek tengeréből! Ha hiszel magadban, ha elfogadod a segítséget, ha élsz a lehetőségekkel, akkor megvalósulhatnak vágyaid." A Tu san mato egy tradicionális roma nóta, amit Kovács Antal és Szirtes Edina Mókus hangszerelt, és a darab szereplői adják elő. A klipet Seres Tamás rendezte.


és a klip az eddig kiadatlan dalhoz: "ne felejtsd el honnan jöttél, ha megérkeztél"


a musical cd-n is megjelent zenéje: 


Somnakaj Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/01/15/klippremier_somnakaj_elindultam_tu_san_mato
Klippremier! Somnakaj: Elindultam...
süti beállítások módosítása