EP-premier! Cirkusz-KA: Csak az Égé

2017.01.13. 11:00, Frontrecorder

cdcover_lemezborito_cirkusz-ka_csak_az_ege.jpg

Az év első napján mutattuk be a Cirkusz-KA "álom-világzene" kvartett Csak az Égé című EP-jét beharangozó klipjét, most pedig itt a teljes anyag - finom szövetű, kellemesen merengős hangulatba ringató, szívet-lelket átmelegítő bossa novás dalok a szürke, didergető tél ellen.

image1_1.jpgHét éve működik a Cirkusz-KA, a zenekar életének első korszakát foglalja össze és zárja ez a dalcsokor, egyúttal új fejezetet nyit. A dalokat a gitáros-zeneszerző alapítótag, Rock Tamás nagymarosi házában vették fel, a Börzsöny szélén, a természet közelsége természetesen kihatott a felvételekre is. "Kilátás a Dunakanyar dombjaira, a Börzsöny közelsége, az erdő (még a felvételekbe is) beszűrődő hangjai, a víz látványa, a tiszta levegő - ebben a környezetben hagytuk megszületni a lemezt, ahogyan a dalok nagy része is hasonló tájakon íródott" - meséli a zenekar másik alapító tagja, Szlávics Anna. Az idilli körülmények között megszületett EP-t a zenekar énekes-dalszerzője így jellemzi: "Nyugalomra és egyensúlyra való törekvés, gondolatok, amiket hagyunk felbukkanni, majd eltűnni egy befelé vezető utazás során. Öt dal, nem is egy klasszikus nagylemeznyi anyag, nekem mégis egészet alkot. Szerintem az eddigi legjobb dalainkat vettük fel, kiváló zenész-hangmérnök barátunk, Heidrich Roland jóvoltából pedig úgy szólalnak meg a felvételek, ahogyan kell." A belső utazásra hívó dalokhoz külön-külön rövid értelmező kalauzt is kaptunk az énekesnőtől, alább:

Mi lett volna ha?
"Feltesszük a kérdést számtalanszor magunknak, pedig teljesen felesleges. Nincs 'mi lenne' és nincs 'mi lett volna, ha'. Nem azok vagyunk, akik lehettünk volna, csak azok, akik lettünk."

Játszottunk
"Játék, ami kortalan, aminek egy szabálya van, hogy nincs szabály, hogy nincs tabu, hogy nincs senki, semmi, csak te meg én."

Táncos
"Érzés-emlékek és álomképek lazán kapcsolódó szövete. Messzi távlatok felé hívó horizontok, zene, tánc, meztelenség, nyár, egyszerű örömök, erről szól a dal."

Fekete
"Egy rémálom egymásba fűződő jelenetei a cirkusz színfalai mögött. Hogy hol ér véget és hol kezdődik az álom, a valóság, vagy épp a színpad, azt nem is olyan egyszerű megmondani."
 
Csak az Égé
"Lehetsz nekem az égbolt, ami felemel és új távlatok felé hív, lehetsz nekem kert, ahová visszajárok minden ősszel vöröses színekként. Lehetek neked és lehetsz nekem bármi, csak kalitka, bezárt ajtó nem."

A Cirkusz-KA január 13-án, azaz ma este az Opus Jazz Clubban mutatja be élőben az új dalokat, a koncerten Antal Tibor hegedűn és Kertész Endre csellón csatlakozik a kvartett alapelállásához, további részletek a Facebook-eseményben. Itt pedig rögtön meghallgatható az EP:

https://recorder.blog.hu/2017/01/13/ep-premier_cirkusz-ka_csak_az_ege
EP-premier! Cirkusz-KA: Csak az Égé
süti beállítások módosítása