Jens Lekman az Élet Rendelőjében várakozókról írta új albumát

2017.01.05. 15:07, Frontrecorder

lekman.jpg

A melankóliát fülbemászó folkos-elektronikás indiepop-dalokba csomagoló svéd dalnok, Jens Lekman közel négy és fél év után, idén februárban ad ki új stúdióalbumot, Life Will See You Now címmel. A lemezről elsőként egy tropical diszkós, de csak zenéjében nyáriasan önfeledt dal hallható.

Az 1981-es születésű dalnok legutóbbi lemeze, a korábbiakkal ellentétben akusztikusra hangszerelt I Know What Love Isn't meglehetősen mélabúsra sikerült, az album turnéján pedig Lekman azzal szembesült, hogy a közönség sem igazán vevő rá - derül ki ebből a hosszú Facebook-bejegyzéséből. Mint írja, a rossz turnéélmények hatására eluralkodott rajta a hipochondria és a szorongás, ami meghatározta a 2013-as évét. Az írásba menekült, és 2014-ben el is készült egy albumnyi új dallal, ám a kiadója visszadobta, ami tovább rontott lelkiállapotán; értéktelennek érezte magát. A kész dalok közül hármat végül közreadott a 2014 szeptemberében megjelentetett WWJD mixtape-en, melyet ő maga képeslaphoz hasonlított. Ezt a képeslap-koncepciót vitte tovább 2015-ben azzal, hogy minden héten kiadott egy zenei képeslapnak szánt új dalt, majd év közben egy másik projektbe is belefogott: rajongóitól személyes elbeszélgetéseken gyűjtött személyes történeteket, melyeket dalokba foglalt (és aztán koncerten is előadott, Cincinnatiben, illetve Göteborgban). A folyamatos munka átsegítette a nehéz periódusán, és 2015 végén újra nekiveselkedett a következő albumának, életében először egy külső producer, az elektronikus zenében elismertnek számító Ewan Pearson bevonásával. Ennek köszönhetően egy hangsúlyosan elektronikus, grúvos-táncos anyag született, mely zeneileg Lekman eddigi legvidámabb, legönfeledtebb pillanata, persze ettől a dalok témai korántsem felhőtlenek, ahogy azt már megszokhattuk. A lemez emberi történetek füzére, ezek az emberek pedig egy rendelőben ülnek, és várják, hogy az Élet fogadja őket, legalábbis Lekman így jellemezte a lemezt barátnőjének, innen a címe: Life Will See You Now.

A február 17-én érkező albumon tíz dal szerepel, köztük kettő a Postcard-sorozatból, illetve egy a WWJD mixtape-ről. Ez utóbbi, az instant tropical diszkópop-sláger What’s That Perfume That You Wear? egyben az első beharangozó kislemez, amelynek az alapja Ralph MacDonald The Path (Part Two) című 1978-as dzsesszfunk-felvételének calypso-ihletésű stíldobos betétje.




a lemez dallistája és borítója, mely Klara Wiksten munkája, akárcsak Jens Lekman nyitóképen látható portréja:

01. To Know Your Mission
02. Evening Prayer
03. Hotwire The Ferris Wheel
04. What’s That Perfume That You Wear?
05. Our First Fight
06. Wedding in Finistère
07. How We Met, The Long Version
08. How Can I Tell Him
09. Postcard #17
10. Dandelion Seed

lekmancover.jpg

Címkék: jens lekman
https://recorder.blog.hu/2017/01/05/jens_lekman_az_elet_rendelojeben_varakozokrol_irta_uj_albumat
Jens Lekman az Élet Rendelőjében várakozókról írta új albumát
süti beállítások módosítása