Válogatás a Recorder 2016-os cikkeiből: az év a hírekben

2016.12.31. 12:01, prerecorder

gm.jpg

Záródik 2016-os recorder-cikkes évösszegzésünk, amely során ezúttal is az idei év legfontosabb híreivel búcsúzunk az évtől. Sajnos 2016 a zene egyik legveszteségesebb éveként marad majd meg az emberek emlékezetében, de ezek mellett rengeteg érdekes dolog történt. Jó böngészést! Best Of Recorder 2016: az interjúk, a fókusztémák, a színes, az új rovatok és a hosszú cikkek után a hírekkel zárunk.

2016 elején úgy tűnt, hogy rendkívül jó éve lesz a zenének, hiszen David Bowie 69. születésnapján, január 8-án megjelent új lemeze a szuper Blackstar. Viszont ez a pozitív gondolat rövid ideig tartott, hiszen két nappal zseniális albumának kihozatala és születésnapja után Bowie meghalt. Az ezt követő időszakban nagyon sok Bowie-hírrel foglalkoztunk. Összegyűjtöttük a legjobb Bowie cikkeinket, majd megemlékeztek a magyar zenészek róla és premiereztettük budapesti Szigetes koncertjének hanganyagát. A Bowie-ról való megemlékezést az sem csillapította, amikor kiderült, hogy Balin fogják elszórni a hamvait. Január végén viszont megtudtuk, hogy mikor fog megjelenni Iggy Popp új lemeze és a New Order új klipjében bemutatta, hogy milyen a nyugdíjas művészek életeA február viccesen indult, hiszen egy amerikai ex-pár a Couples Fight megjelentette első digitális hanganyagát, amely a kapcsolatokban zajló vitákat parodizálja ki. Jávorszky Béla Szilárd 2013-ban megjelent, A magyar folk története című kötetét a világzene legfontosabb zenei szaklapja, az angol Songlines maximum pontos kritikát közölt róla. Folytatódott a mélyzuhanás a rendkívül fontos zenei szereplők elvesztésében. Február elején meghalt az Earth, Wind & Fire vezetője, Maurice White. Megrendezték a Grammy-díjátadót, amin Kendrick Lamar nagyot nyert, Courtney Barnett pedig nagyot veszített. A hónap végén az afrikai zenét támogató Blur-énekes Damon Albarn királyi címet kapott Afrikában.

Rengeteg veszteség érte a zenevilágát ebben az évben, viszont nagyon sok vicces sztorit is hallhattunk. Ilyen volt például az, amikor Sacha Baron Cohen felidézte az ex-Oasis énekesével, Liam Gallagherrel való találkozását egy talkshowban. Ezt követően ismét egy halálhír árasztotta el a portálokat, ekkor hunyt el a Beatles egykori producere George MartinÁprilisban az Egyesült Államokban a slágerlista csúcsának közelébe jutott Paul Simon és Art Garfunkel duójának eredetileg 1965-ben megjelent The Sound Of Silence című örökzöldje, köszönhetően az internetet felrobbantó Sad Affleck mémnek. Rory Viner "kényelmetlen" adatokat zenésített meg, nem mást mint poligráfos vizsgálatok eredményeit. Prince halálával pedig egy újabb tragédia sújtotta a zene rajongóit

A tavasz meghozta nekünk a Stone Roses várva várt visszatérését, de ekkor derült ki az is, hogy pár koncert erejéig összeáll újra a Mistfits. Idén a Nagy-Szín-pad! tehetségmutatóját a Bohemian Betyars nyerte. Két francia fesztivál törölte az Eagles Of Death Metal nevét fellépőinek listájáról, Jesse Hughes egyik nyilatkozata után amiket a tavalyi terrortámadásokról tett, az énekes szavaira egy túlélő is reagált. Majd a hónapvégén plágiummal vádolták Justin Biebert és Skrillexet a Sorry című slágerük kapcsán. Nyár elején meghalt a magyar származású, amerikai gitáros Thomas Fekete. Majd egy stockholmi hotel színpadán énekelt újra együtt az ABBA. Ezt követően megismerhettük Jack White-ot, mint Polaroid-fotósLady Gaga, Beck és Jack White aláírt egy petíciót, ami a YouTube ellen indult, és amit korábban Paul McCartney, a U2, a Kings Of Leon, a The Black Keys és még sokan mások is aláírtak.

Júliusban egy hétvége alatt több mint negyven feljelentés érkezett szexuális zaklatások miatt Svédország két legnagyobb fesztiválján. A nyár folyamán Seal spontán elindított egy online tehetségkutatót. Ekkor derült ki, hogy a Franz Ferdinánd egyik alapítótagja, Nick McCarthy otthagyja a glasgowi zenekart. A hónap végén pedig két meghatározó zenész is elhunyt. Hetvennyolc éves korában meghalt a Suicide egyik alapítója Alan Vega. Pár nappal ezután a magyar zene egyik emblematikus alakja, Somló Tamás is meghalt.

Augusztusban megjelent a februárban autóbalesetben elhunyt Viola Beach posztumusz albuma, ami listavezető lett. Szeptemberben kiderült, hogy Jay-Z Tidaljének szeptemberben nyolcmilliárd forintnyi vesztesége volt és az is, hogy az idei Mercury Díjat az angol rapper, Skepta nyerte meg. Iggy Pop februárban teljesen meztelenül pózolt a művészet szolgálatában: egy rajzórához állt aktot. Ezek róla megjelentek egy albumban, illetve kiállítás is nyílt belőlük New Yorkban. Októberben megtudtuk, hogy megszűnik a Rakéta Fesztivál és azt is, hogy Sky Ferreira Budapesten tartózkodott. Ekkor derült fény arra is, hogy 2016-os irodalmi Nobel-díjat Bob Dylan kapta meg. Ezek mellett ekkor közöltük annak hírét, hogy a Negativland tavaly elhunyt tagjának hamvait porciózta ki az új lemezük mellé.

Novemberben a R.E.M. rajongói megnyugodhattak, hiszen Michael Stipe bevallotta, hogy elkezdett hiányozni neki a zenélés. A magyar Nirvana rajongói is örülhettek, hiszen a legendás PeCsás koncertjükről közöltünk még soha nem látott képeket. Az idei év Bowie halálával tragédiaként indult és sajnos Leonard Cohen novemberi, illetve Dévényi Ádám és George Michael decemberi halálával tragédiaként is zárul. Reméljük, hogy a 2017-es évösszegzésben nem kell ennyi szomorú hírt közölnünk majd. 

https://recorder.blog.hu/2016/12/31/valogatas_a_recorder_2016-os_cikkeibol_hirek
Válogatás a Recorder 2016-os cikkeiből: az év a hírekben
süti beállítások módosítása