Magyarradar - SoftMotel

2016.12.29. 13:44, Frontrecorder

softmotel_01.jpg

Az ambient zene a reneszánszát éli manapság (mi a Recorder magazin 47. számában állítottuk fókuszba), bár tulajdonképpen sosem ment ki a divatból, mivel sosem volt igazán divatos. Virágzó peremműfaj a maga mélyen gyökerező, gazdag közegével, amely itthon csak nagyon gyéren honosodott meg. A SoftMotel néven alkotó producer nyolc éve építi puha, lebegős hangokból ambient elektronika búvóhelyét az elmélázásra, gondolataikba süppedésre vágyóknak, épp a napokban jelent meg új albuma.

softmotelcovers.jpgIndulás: 2007 környékén.

Tagok: Mester Balázs - laptop (mint hangszer).

Honnan: Kaposvár.

Stílus: tágan értelmezett ambient.

Hatások: az elektronikus zene világán belül, kívül és a peremvidékeken rengeteg előadó. De aki először inspirált zenekészítésre: Aphex Twin. Plusz filmzenék.

Kiadó(k): Syrup netlabel és magánkiadás.

Történet: Érdekesen indult a SoftMotel története, hiszen klubestként debütált volna ezzel a névvel Kaposvárott, ami felölelt volna egy kávéházi hangulatot, finom háttérzenékkel. Aztán az esemény nem jött össze, a név viszont maradt. Majd egy év múlva indult be igazán a fantázia, amikor lehetőség adódott a Mesterházy Ákos-féle Syrup Netlabelnél megjelentetni alkotásokat. Onnantól kezdve kialakult egy sajátságos, kísérletező, mégis érthető stílus. A zenéimmel eljutottam az elmúlt évek során számos fesztiválra (többek közt Balaton Sound, Veszprémi Utcazene, Campus Fesztivál), klubokba, (például Akvárium Klub, Cökxpon), és különleges helyekre (volt lemezbemutatóm a Toldi Moziban, a zenékhez komponált vetítéssel). 
A zeneszerzésnél nincs koncepció, leginkább egy folyamatról van szó. Jön valami belső késztetés, aztán leülök és bütykölgetek vele, egészen addig, amíg úgy érzem, kész. Így ha visszahallgatja valaki, akkor az adott pillanatban bennem zajló érzelmek és hangulatok köszönnek vissza. Mindegyik track egy szoba, a SoftMotelben.
Megjelenések:  Tudod, hol van (2008, Syrup), Délután kettő (2010, Syrup), Van egy nap, ma (2013, Syrup), Ülve is EP (2014, magánkiadás), Whisper (2016, magánkiadás).

Küldetés: Sosem fogalmaztam meg magamban küldetéstudatot. De talán annyit igen, hogy szeretném, ha minél többen hallgatnának jó zenéket.

Jövőkép: minél jobb és érdekesebb zenét csinálni.

Mellékprojektek: többet is akartam indítani, aztán egyelőre egy van: nullnull. Leginkább dubtechno-szerű lebegtető akármicsodák.

Legnagyobb eredmény, elismerés: amikor küldenek egy üzenetet, hogy hé, haver, most is éppen SoftMotelt hallgatunk, és baromi jól eltaláltad ezt, vagy azt a számot.


SoftMotel frissen, (december 20-án megjelent új albuma:




és SoftMotel élőben, tavalyról:

https://recorder.blog.hu/2016/12/29/magyarradar_softmotel
Magyarradar - SoftMotel
süti beállítások módosítása