Lemezek karácsonyra – Óvatosan a kívánságokkal!

2016.12.21. 15:03, rerecorder

kylie-minogue-a-kylie-christmas-shooting-2015-_1.jpg

A hagyományos karácsonyi lemezpiac 2016-ban is telített az elmaradhatatlan ünnepi kiadványokkal. Ahogy minden évben, úgy azért idén is akad köztük jó.

stones_packshot-digital-4000x4000-layered-f23ca9df-dee7-4b99-a7d4-a18b920f3501.jpgKezdjük az ünnepi piacra szánt, nem kifejezetten ünnepi albumokkal. Bár a tizenegy év albumcsend után kiadott The Rolling Stones-anyag (Blue & Lonesome, Polydor / Universal) azért mindenképpen ünneplése méltó a rajongók körében, és aki majd ezt találja a fa alatt, az se szomorkodjon: ugyan Jaggerék saját dalok helyett egy blues-feldolgozáslemezzel tértek vissza, de az a gesztusértéken túl is egészen jól sikerült.

11 TUTI TIPP ZENERAJONGÓKNAK KARÁCSONYRA.


rumer-this-girls-in-love.jpgRumer
két míves easy listening-soullemez (és egy korábbi cover-album) után idén szintén feldolgozásokat adott ki, ez viszont már-már karácsonyi gyűjtemény (This Girl’s In Love, Warner / Magneoton), hiszen Burt Bacharach/Hal David klasszis dalait énekli. A pakisztáni-brit énekesnő karrierje elején járt Bacharach-nál magánéneklésen (2010-ben egy karácsonyi bachharach-os kislemezt is kiadott), várható volt egy ilyen sztenderdlemez – téli, meleg szobákba való. Ezzel rá is fordulunk az évad tisztán ünnepi kiadványaira: Kylie Minogue tavalyi lemezét turbózta fel hat új ünnepi dallal, rá is fért az anyagra (Kylie Christmas: Snow Queen Edition, Warner / Magneoton), így erősebb lett.

katie-melua-in-winter.jpgA kissé bizarr kategória a két éve halogatott első R. Kelly karácsonyi lemez (12 Nights Of Christmas, RCA / Sony / Hear Hungary), amin valószínűleg úgy százszor több a sikamlós részlet, mint amit ebben a műfajban várnánk. Neil Diamond viszont öreg szaki ezen a területen is, a nem túl eseménydús, folkos Acoustic Christmas (Universal) már az ötödik ilyen LP-je. Sokkal izgalmasabb Katie Melua, aki szülőhazájában, grúz női kórussal vett fel szép téli lemezt (In Winter, BMG). Andra Day soulos EP-je (Merry Christmas From, Warner / Magneoton) és Loretta Lynne countryalbuma (White Christmas Blue, Legacy / Sony / Hear Hungary) a korrekt kategória.


kacey-musgraves-christmas-album-cover.jpgViszont countryban idén meglepetésre született egy kitűnő karácsonyi lemez is, mégpedig a néhány éve berobbant Kacey Musgraves által (A Very Kacey Christmas, Mercury Nashville / Universal). Nincs túl télies hangulata, de élvezetesen hangszerelt, vidám dalcsokor. M. Ward és Zooey Deschanel She And Him duója már dobott egy tűrhető karácsonyi lemezt öt éve, most megint indiepopos, indiefolkos – de azért semmi különös – csomagolást tettek pár karácsonyi és télies klasszikusra (Christmas Party, Columbia / Sony / Hear Hungary).

don_t_waste_your_wishes_cover.jpgÉs végül a nagy dobás: az ünnepi dalok extra-elkötelezett rajongója, a 2006 óta minden karácsonyra segélykislemezt kiadó Killers a 2011-es első EP-s csokorba gyűjtés után végre összeszedte az eddigi teljes termést egy albumra is (Don’t Waste Your Wishes, Island / Universal). A mindig eredeti, saját szerzemények (kivétel a 2011-es és az idei) hullámzó színvonalúak, de a jótékony cél (afrikai HIV/AIDS-betegeket támogatnak) nemes gesztus. Itt van a Boots, a The Cowboy's Christmas Ball, az I Feel It In My Bones, a Dirt Sledding és az idei I'll Be Home For Christmas is - egyetlen albumon.

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2016/12/21/lemezek_karacsonyra_ovatosan_a_kivansagokkal
Lemezek karácsonyra – Óvatosan a kívánságokkal!
süti beállítások módosítása