Itt a Cseh Tamás Program: Poptörténeti emléktábla a cívis városban

2016.12.14. 08:06, rerecorder

img_8953.jpg

Már nyolc emlékpont tiszteleg a magyar könnyűzene legendás helyszínei előtt a Cseh Tamás Program örökségmegőrzéssel foglalkozó alprogramja jóvoltából. Immár az első fővároson kívüli tábla is a helyére került, amit a debreceni Ifjúságpolitikai Klub (IPK) emlékére avatták fel november 10-én a cívis városban.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja a poptörténeti emlékpontok állításával egy olyan tanösvény létrehozását tűzte ki célul, amellyel a könnyűzene elfoglalhatja méltó helyét a közös kulturális-történelmi emlékezetben, és a fiatalabb generációk is megismerhetik az emblematikus helyszíneket. A generációk találkozópontját jelentő Budai Ifjúsági Park volt az első, amelynek helyén emléktáblát avattak tavaly júniusban a Várkert Bazárban. Azóta több legendás klub is táblát kapott – többek között a Csili Művelődési Ház, a Bosch Klub és a Lágymányosi Közösségi Ház is –, és a poptörténeti tanösvény immár nyolcadik, egyben első vidéki emlékpontja is elkészült.

A Debreceni Művelődési Központban az egykori Ifjúságpolitikai Klub (IPK) tiszteletére avatták fel november elején az emléktáblát. Az egykori KISZ által működtetett Ifjúság Politikai Klubot, azaz az IPK-t 1982-ben hozták létre, és a nyolcvanas években élte fénykorát. Itt tartotta debreceni fellépéseit a hazai underground élvonala, játszott az IPK-ban az Európa Kiadó, a Bizottság és a Balaton, de számos helyi banda is bemutatkozott.

Az ünnepélyes eseményt Bajnai Zsolt, a CSTP megvalósításáért felelős kollégium vezetője nyitotta meg, köszöntőjében további vidéki emléktáblák állítását és a hazai könnyűzenei örökség országos szintű megőrzését emelte ki. Felhívta a figyelmet a poptörténeti tanösvényhez tartozó, nemrég bemutatott mobilalkalmazásra is.

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója örömét fejezte ki, hogy emléktáblát kapott a művelődési ház, és megköszönte a Cseh Tamás Program támogatását. Hozzátette: a várost, Debrecent a hetvenes-nyolcvanas években Magyarország Liverpooljának nevezték, legikonikusabb alakja pedig a Tankcsapda zenekar. Majd a régi bulik hangulatát idézve a Chaos és a Teherán Juice zenekar csapott a húrok közé.

A magyar könnyűzene nevezetes helyszíneiről a csehtamasprogram.hu oldalon további érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődők.

A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2016/12/14/itt_a_cseh_tamas_program_poptorteneti_emlektabla_a_civis_varosban
Itt a Cseh Tamás Program: Poptörténeti emléktábla a cívis városban
süti beállítások módosítása