Itt a Cseh Tamás Program: Párbeszéd a rock and rollról – megjelent az Azok a régi csibészek kötet

2016.12.13. 09:46, rerecorder

161130-cstp-csibeszek-borito.jpg

Izgalmas lenne egyszer kizárólag dalszövegekkel írni meg a huszadik század második felének történetét. Az itt-ott nyers, másutt meg szimbólumok mögé rejtőző lírika megmutat ugyanis majdnem mindent, ami egy korból lényeges. Jópofa kísérleti film kerekedne mondjuk a következőből. Egy ifjú élmunkás áll a téren, az utca túloldalán egy hajó száll a szélben, a kajütben fehér babák alszanak, a vitorlákat keresztes lovagok feszítik, a kísérőzene: dob + basszus. A dalok persze nem mondanak el mindent, amennyit felfednek, annyit el is rejtenek. Jelentésük az itt és mostban teljesedik ki.

161130-cstp-csibeszek-borito_2.jpgA 2015 tavaszán, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának keretében útjára indított Azok a régi csibészek című beszélgetéssorozat célja elsősorban a dalokat jegyző főhősök megszólaltatása volt. Szórakoztató formában járni körül a magyarországi könnyűzene közelmúltjának történetét. Pályaképeket vázolni fel és öltözői pletykákat oszlatni el. Benézni Bambi- és vodkaszagú backstage-ekbe, láttatni a Ki mit tud?-ok légkörét, de választ keresni karrierek szárnyalására és kisiklására is.

A Csatári Bence és Poós Zoltán által moderált beszélgetéseknek Balázs Fecó, Boros Lajos, Bródy János, Frenreisz Károly, Horváth Attila, Kóbor János, Nagy Feró, Németh Alajos, Pataky Attila, Schuster Lóránt, Szörényi Levente, Török Ádám, Trunkos András és Zalatnay Sarolta voltak a vendégei. Az estek népszerűsége arra indította a szervezőket, hogy az interjúk írott, szerkesztett változatát is hasznos volna elkészíteniük, s azokat egy fényképekkel, valamint a korszak legfontosabb alakjait és formációit bemutató szószedettel kiegészítve adni közre.

A Cseh Tamás Program, a Jaffa Kiadó és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága összefogásának köszönhetően a beat-pop-rock legendáinak színes anekdotái mostantól könyv formájában is olvashatók.


A
cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2016/12/13/itt_a_cseh_tamas_program_parbeszed_a_rock_and_rollrol_megjelent_az_azok_a_regi_csibeszek_kotet
Itt a Cseh Tamás Program: Párbeszéd a rock and rollról – megjelent az Azok a régi csibészek kötet
süti beállítások módosítása