Semmi cicoma és ezzel levesz a lábamról – Schoblocher Barbara ajánlja Lady Gaga új LP-jét

2016.11.21. 11:17, rerecorder

barbi.jpg

Lady Gaga 2011 körül uralta a popvilágot, nem kérdés. Első három albuma több mint húszmillió példányban kelt el, slágert slágerre halmozott, ikon volt, követték. Azonban az Artpop idején, 2013-ban még ennél is nagyobbat gondolt, de a művészi popzenébe, mint előtte és azóta is sokaknak, beletört a bicskája. A korábbi sikerek svungja ugyan még vitte egy darabig, de ekkor már Rihanna, Taylor Swift és Beyoncé simán lekörözte, ő meg egy fura jazz-lemezzel lépett még jobban félre. Most azonban van új, puritán megjelenés, a jelszó a country és a közreműködők listája alapján villog az indie-kredibilitás-kijelző. A kalapos sztárról egy kalapos magyar kollégája, Schoblocher Barbara elmélkedik a Joanne apropóján. Az énekesnő a Blahalouisianával az idei remek debütalbum után a napokban egy új, magyar nyelvű dalt is kiadott. A 47. Recorder magazin Profül cikke következik.

joanne_lp.jpgLADY GAGA: Joanne

Kiadó: Streamline / Interscope / Universal Music Hungary

Megjelenés: 2016. október 21.

Stílus: dancepop, softrock

Lady Gaga állítólag "túl átlagos" lett, szerintem viszont nagyon is jól áll neki mostani imidzse. Az október végén megjelent Joanne borítóján nincs semmi cicoma, hatalmas rózsaszín kalapjával pedig levesz a lábamról. Nagyon izgalmas végigtekinteni a dalszerző-énekes munkásságát. Emlékszem, amikor berobbant a The Fame-mel és dalszerzőből egyszer csak világsztár lett, ahogyan abban a számban is megénekelte. Jelmezbált rendezett, kiadott négy dancepopalbumot, plusz egy kissé meglepő jazzlemezt Tony Bennett-tel. És most lehiggadni látszik.

Lady Gaga mindig tökéletesen tudja, kivel kell dolgozni. Ha Mark Ronson nevét nem jegyeztük volna meg eléggé Amy Winehouse Valerie-je és az énekesnő további slágerei nyomán, akkor Bruno Mars Uptown Funkja és Kevin Parkerrel kötött gyümölcsöző barátsága biztosan tett róla, hogy tudjuk, mekkora producer. Ennek az utóbbi páros munkakapcsolatnak a lenyomata itt is hallatszik. A Perfect Illusion című szám kicsit olyan, mintha egy Currents-ről (azaz Parker Tame Impala nevű zenekarának tavalyi lemezéről) lemaradt témát beloopoltak volna, de így legalább meg lehet különböztetni a többi, ugyanilyen sémákra épülő disco-rock daltól.

Bevallom, sosem szerettem Lady Gaga slágereit, de szerencsére minden lemezén megbújt egy-egy olyan kincs, mint mondjuk a Speechless 2009-ből. A Joanne című új album viszont tele van ilyen dalokkal és azon sem lepődnék meg, ha többjük huzamosabb ideig rajta maradna a lejátszási listámon.

lady_gaga-press-photo-cr-collier-schorr-2016-billboard-1548.jpg


Ez nem az az LP, amit az elejétől a végéig egyben érdemes hallgatni, inkább egy-egy dal hangulatába lehet beleragadni. Az egész anyag meglepően country-s és sokszor a 2000-es évek elejére emlékeztet. Olyan előadókat juttat eszembe, mint a fiatal Rihanna, Shania Twain, Gwen Stefani vagy Daniel Powter. Van itt minden: discós dancepop, pop, r&b, country, rock, szívfájdalom.

Ez már önmagában is elég érdekes és színes, de a közreműködők listája sem állt meg Parkernél. A John Wayne című dalban Josh Homme gitározik, a Dancin’ In A Circle Beck közreműködésével készült el, a legnagyobb meglepetés pedig Florence Welch a Hey Girlben.

Stíluskavalkád, de végre egy egyszerű, őszinte lenyomatot kaptunk tőle, nem pedig egy erőltetett slágerválogatást.

Miss Gaga újra bebizonyította, hogy amellett, hogy ő a világ egyik legjobb énekesnője, zseniális dalszerző is. A Million Reasons-re még sok ezren fogják törölgetni a könnyeiket.

Schoblocher Barbara
fotó: Oláh Gergő


és akkor a friss Lady Gaga album: 


a Perfect Illusion klipje: 


a friss Blahalouisina-dal, a Túl távol, elég közel


és egy jövőbelátó kép 2013-ból: 

barbigaga.jpg

https://recorder.blog.hu/2016/11/21/semmi_cicoma_es_ezzel_levesz_a_labamrol_schoblocher_barbara_ajanlja_lady_gaga_uj_lp-jet
Semmi cicoma és ezzel levesz a lábamról – Schoblocher Barbara ajánlja Lady Gaga új LP-jét
süti beállítások módosítása