Kiss Tibi elmondja, milyen rocksztár apukának lenni (exkluzív interjúrészlet a Daddy Cool könyvből)

2016.11.09. 13:16, prerecorder

29986343176_88196c03e7_o.jpg

McMenemy Márk első könyvében, a Daddy Coolban korunk menő apukái titkos családi szokásokról, gyereknevelési tippekről sztoriznak, illetve mesélnek persze szórakoztató történeteket is. A könyvben Kiss Tibi arról is szól, hogy miként próbálja lebeszélni fiúgyermekét, Ármint a dobolásról. 

borito_rgb-01net.jpgItt egy rövid részlet McMenemy és Kiss Tibi beszélgetéséből, amelyben kiderül, hogy a Quimby énekese, hogyan is próbálja manipulálni gyermeke pályaválasztását:

"Manipulálni azért szoktam kicsit erre-arra. Mondja például, hogy nagyon tetszik neki a betonkeverő, úgyhogy ő betonkeverős akar lenni, mikor nagy lesz. Hát erre mondom neki: „Jó, Ármin, de azért az elég nehéz munka, hurcibálni egy ekkora cuccot! Képzeld el a csigát, aki a házát viszi állandóan. A bácsi meg azt a teherautót, és mindig cipel egy ilyen böszme nagy valamit magával.” Hát így manipulálgatom. Volt, amikor dobos akart lenni, és elmondtam neki az összes dobossztorit, például, hogy mire a dobos összepakolja a dobfelszerelését, addigra a frontember meg a gitáros már rég elvitte a jó csajokat..."


És alább egy másik részlet a beszélgetésből.

McM Mennyire összeegyeztető szerep az apukaszerep a rock and roll ikon szerepkörrel? Amikor fölmész a színpadra, akkor is maradsz apuka, vagy inkább egy kicsit lerakod az apuka gúnyát, és rock and roll istenség vagy, hogy amikor lejössz, újra apukává avanzsálj?

KT Én pontosan ugyanolyan vagyok a színpadon, amikor fent állok, és rock and roll apuka vagyok, mint az összes többi apuka a nézőtéren. Csak nekem ez a dolgom, hogy ezt csináljam, lent meg vannak olyan apukák, akik amúgy bankárok, targoncások, rendőrök, ápolók, orvosok, tanárok vagy bármi mások. Nekem ez, nekik meg az a dolguk. A koncertezés tulajdonképpen nem is csak a zenéről szól nekem, ez inkább egy borzasztóan nagy alkotói performance, amiben a zenét mint médiumot használjuk. De ugyanúgy megjelenhet benne az írott szó vagy a rajzolás, a festés, a vizuál... Nagyon-nagyon sok érzékszervre hathatunk... A mozgás, az energia, rengeteg minden. És ezek mind mi vagyunk, ennek a performance-nak vagyunk a lényei. Nekünk ez a dolgunk, hogy ezen a világon keresztül adjunk valamit az embereknek. Nem mi találtuk ezt ki, mi is kapjuk valahonnan fölülről. Ennyire vagyunk képesek, ennyit tudunk megmutatni a mi tudásunkkal abból a nagy-nagy alkotói energiából és atmoszférából, muzsikából meg szellemből, ami lejön valahonnan föntről. Nem tudom, hogy ezzel válaszoltam-e.

 

McM Részben igen, részben nem. Kicsit konkrétabb leszek: a gyakorlatban hogyan tudod összeegyeztetni, hogy a családnak is segítesz, amikor országszerte koncertezni kell?

KT Tényleg azt hiszik az emberek, hogy mi sose vagyunk otthon. Pedig a bandából pont a kisgyerekes apukák azok, akik a legmesszebb lévő helyszínről is sietnek haza azonnal a koncert után. És igaz, hogy sokszor nem vagyunk otthon mondjuk hétvégéken, mármint délutántól vagy este, de az is csak egy-egy fél nap. Ugyanakkor kiváló kedd délelőttjeink vannak, vagy teszem azt, akár szerda délben is elmehetünk együtt ebédelni. Nem vagyok kevesebbet a gyerekemmel egy átlagapukánál, sőt... Ráadásul én eleve inkább a koncentráltabb együttlétek híve vagyok. Meg arra is próbálok odafigyelni, hogy a gyerek egyedül is játsszon. Ez szerintem iszonyú fontos, mert akkor fogja megtalálni azokat a dolgokat, amikkel kitöltheti a magányát, ami az ürességet szórakoztatóvá teszi. Nekem baromi jó volt gyerekkoromban, hogy megtaláltam magamnak a rajzolást, például. Amelyik gyereket nem hagyják unatkozni, attól elveszik ezt az esélyt. 

 

Boncsér Orsolya fotóival illusztrált könyvben Kiss Tibi mellett Dragomán György, Szabó Győző, Nánási Pál, Halácsy Péter, Somlai-Fischer Ádám, S. Takács András, M. Kiss Csaba, Zsidai Roy és Erdei Zsolt Madár is mesél az apaságról.

fotó: Boncsér Orsolya / Szuzi és a naplopók

(X) A friss kötet megrendelhető a kiadó Facebook-oldalának boltjában: www.facebook.com/zazievilaga


a Quimby november 26-án tartja Micsodaország című 25 éves jubileumi koncertjét az Arénában:

https://recorder.blog.hu/2016/11/09/kiss_tibi_elmondja_milyen_rocksztar_apukanak_lenni_exkluziv_interjureszlet_a_daddy_cool_konyvbol
Kiss Tibi elmondja, milyen rocksztár apukának lenni (exkluzív interjúrészlet a Daddy Cool könyvből)
süti beállítások módosítása