Elektronikus tánczene – Nagyágyúk össztüzében

2016.10.24. 16:16, prerecorder

convextionbw.jpg

Ősz van és szokás szerint jönnek az év legdurvább albumai, ráadásul olyan mennyiségben, hogy nehéz eldönteni, melyekről írjunk. Jó szokásunkhoz hűen most is főleg azokat a remekműveket mutatjuk be, amik mellett könnyű elmenni.


convextion-2845.jpgGyakorlatilag bejelentés nélkül, óriási meglepetésként jelent meg a technoveterán Convextion (Gerard Hanson aka E.R.P. a fenti képen) új albuma, a 2845 (a.r.t.less, 2016), és még nagyobb meglepetést okozott azzal, hogy a számok annyira hibátlan felépítésűek és örökzöld hangulattal szólalnak meg, amire már hosszú ideje nem volt példa. A tizenhat perces New Horizon dub technója olyan, mintha egy Monolake-mestermű lenne a Hong Kong-érából, de van később futurista minimal és dallamos disztópia is. A borítóra pedig nem találunk szavakat. Ha csak egy technolemezt veszel meg idén, ennek kell lennie!

 

asc-colours-fade.jpgHáromalbumnyi válogatás jött ki szerzői kiadásban a San Diego-i ASC-től, aki még a drum and bass-ből jött egy évtizede, de azóta az ambient, az autonomic és a grey area techno hangzásaiban prominens szereplővé vált. A Colours Fade Volume One-Three (Auxiliary, 2016) az elmúlt öt évből tartalmaz 24 ki nem adott zenét, és a hallgatóban könnyen felmerülhet a kérdés, hogy ha a kiadatlan zenéi ennyire jók, akkor vajon milyenek lehetnek azok, amik megjelennek. Persze igazságtalan lenne ezzel a válogatással szemben azt mondani, hogy még ennél is jobbak, úgyhogy nem is tesszük – remek ismerkedés lehet ASC különböző oldalaival ez a gyűjtemény.



rod-modell-mediterranea.jpgKilenc év után jelentkezik új szólólemezzel Rod Modell, aki Deepchord, cv313 és Echospace projektjeivel szerzett hírnevet magának a 2000-es években. A Mediterranea (echospace [detroit], 2016) című album egy közel 72 perces opusz: egy gigászi field recording, amibe folyamatosan úsznak be a művész védjegyének számító éteri ambientsávok, majd később törzsi ritmusok és halk kongák. A Mediterranea kiválóan ragadja meg az időtlen nyugalom lelkiállapotát, a hivatalos sajtóanyag szerint pedig olyan, mintha egy zenekar próbáját hallanánk felszűrődni a feneketlen óceán mélyéről.





2814-rain-temple.pngElkészült új, Rain Temple (Dream Catalogue, 2016) című albumával a vaporware műfaj egyik vezető alakulatának számító 2814 (az egyik tag – HKE aka Hong Kong Express – felügyeli a kiadványnak helyet adó, jónevű Dream Catalogue kiadót), és bár sokan arra számítottak, hogy az előző lemez után már nem lehet fokozni a cyberpunk atmoszférába burkolt szintiambient gyönyört, de a számok sokadik hallgatás után is megállják a helyüket. Ködszitálós párábán lélegző, neonfényes éjszakák magányos soundtrackje a végeredmény, amiben egyszerre van ott Vangelis és a modern elektronika hatása.

 
Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2016/10/24/elektronikus_tanczene_nagyagyuk_ossztuzeben
Elektronikus tánczene – Nagyágyúk össztüzében
süti beállítások módosítása