Albumpremier! nemeček: Valami bárány

2016.10.05. 15:00, rerecorder

nemecek_2.jpg

Múlt héten a Keresztben jégeső című dallal vezettük fel a Cseh Tamás-átdolgozásokat szuperül játszó nemeček első nagylemezét, ami most meg is érkezett. Premier!

A Cseh Tamás dalainak átirataival 2014-ben koncertezni kezdő nemeček mostanra készült el egy nagylemeznyi felvétellel. A zenekar tagjai, Tóth László (ének, gitár), Salgó Viktória (ének, gitár), Parragh Dávid (billentyűs hangszerek), Jáky András (basszusgitár), Bradák Soma (dob) egyenként is elmesélték a Recordernek, hogy miért és hogyan jutottak el  a Cseh Tamás-átdolgozásokig, aztán mutatunk egy dalkommentárt is, majd a remek nagylemezt.


Soma:

nemecek.jpgAz egész anyagot Somogyi Zsigával vettük fel, akivel évekig zenéltem együtt, és aki nemcsak remek billentyűs, hanem kiváló hangmérnök is. Mindemellett nagyon precíz és irtó türelmes. Nem utolsó sorban pedig olyan mikrofonokkal rendelkezik, amik az otthoni stúdiózás léptékében a felső szintet képviselik. Ezek összességében azt eredményezték, hogy jó minőségű felvételeket tudtunk készíteni a profi stúdiókban előforduló idegeskedés nélkül. Nagyon fontos volt számunkra, hogy ne pusztán eljátsszuk a dalokat, hanem minél eredetibb módon dolgozzuk fel anélkül, hogy meggyaláznánk azokat. Azt azért sajnálom, hogy a Kistehén megcsinálta azt a remek Budapest-átiratát, így a mienk csak közepes lehet ahhoz képest. Én mondjuk egyáltalán nem ismerem úgy az életművet, mint Laci, amolyan mezei rajongónak mondanám magam, de nagyon élvezem, hogy játszhatjuk és átdolgozhatjuk ezeket a számokat; egyrészt mert sok év múltán is ütnek, másrészt mert beléjük csempészhetünk dolgokat, amik remélhetőleg hozzáadott értékké válnak.


Dávid

Szerintem a nemeček dalfeldolgozásai sokszor inkább átdolgozásnak hatnak, mivel pl. az ütemmutató, a harmonizálás, illetve néha a dalszerkezet tekintetében is eléggé eltérnek az eredetitől. Próbálunk elrugaszkodni és belevinni a saját gyökereinket, az indie-t, a trasht, a folkot stb. Én pont ezért szeretem, mert ezt meg lehet tenni Cseh Tamás dalaival úgy, hogy közben a tartalom ne változzon, hanem hatásosan reaktualizálódjon.


Andris

Őszintén szólva én sosem hallgattam Cseh Tamást, viszont azáltal, hogy aktívan dolgoztunk a dalaival, nagyon közel tudott kerülni hozzám, és mintegy terápiás módon segített ez nekem felfedezni a kincseket, amik ezekben a dalokban vannak.


Viki

14489661_676401772525881_925700573_o.jpgŐszintén szeretek énekelni, és ezért vannak olyan Cseh-Bereményi-dalok, amiket meg sem próbálok elénekelni nőként, viszont vannak olyanok, amiket sajátomként tudok előadni. Nekem az, amit csinálunk, azok szubjektív újraértelmezések, zeneileg és szövegileg egyaránt.


Laci

Miért Cseh Tamás?

  • Azért, mert egyszerűségük ellenére is hatnak a dallamai, ráadásul jól feldolgozhatók, rengeteg további zenei ötletet adnak, és Bereményi Géza azért, mert a legtöbb szövege az általános emberit fogalmazza meg, azt, amely ma is, holnap is szól hozzád, hozzám.
  • Vagy azért, mert pont akkor hallgattam ezeket a dalokat, amikor valami fontos dolog történt velem az életben, és azokkal végérvényesen összekapcsolódtak.


SZUBJEKTÍV VÁLOGATÁS CSEH TAMÁS DALAIBÓL.


Dalkommentár (Laci)

 

Budapest

Mert mindannyian laktunk, lakunk vagy lakni fogunk Budapesten.


Illegalitás

Ez egy alapdal Cseh Tamástól, megkerülhetetlen a rendszerváltás miatt.


Keresztben jégeső

Ennek a dalnak az első változata a Jóslat című albumon található, A vidéki rokon címmel, később azonban Az igazi levél nővéremnek című albumon más szöveggel született újjá, és kapott teljesen más jelentést és hangulatot. Az albumunk címe is ebből a szövegből származik: valami bárány.


Telente vasárnap

Olyan életérzést közvetít, amely szomorú, beletörődő, mégis katartikus.


A 74-es év

Mert 74-ben születtem.


Karom kitárva

Mindig minden eladó, te is. És ez a dal kurva jól áll Vikinek. :)


Eszembe jutottál

A Levél nővéremnek II. legszebb dala. Egy idő után mindenben emlékek rejtőznek, mindenről eszembe juthatsz.


Gyerekkorom

Nem tudom, szép a szövege, már-már vers.


Csönded vagyok

Ezt mindenki ismeri, nem is akartuk feldolgozni, aztán jött egy ötlet, és megtetszett.


Horváthország

Mert még mindig aktuális a szövege. Csak másképp.


Váróterem

Hangulat, érzés, beleérzés, kollektív várakozásérzés…


És akkor a Valami bárány című album: 


fotók:
Molnár Alexandra Rusek
borítóterv: Dobos Emőke (Rusek fotójának felhasználásával)

nemeček Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2016/10/05/albumpremier_neme_ek_valami_barany
Albumpremier! nemeček: Valami bárány
süti beállítások módosítása