„Egyébként én eléggé bírom az életet" – Mayberian Sanskülotts-interjú

2016.09.23. 10:00, therecorder

unnamed_9.jpg
A magyar panelpop legmelankolikusabb képviselőinek, a zajos-ábrándos dreampop kategóriába is illő, legutóbbi lemeze óta duóból ritmusszekcióval kiegészült kvartetté bővült Mayberian Sanskülotts-nak az új lemeze Adlait címmel jelent meg a napokban, és a zenekar ezt a Toldi Klubban, szeptember 24-én, szombat este be is mutatja majd –  beszélgetésünk velük eltelt időről, kazettáról, sörfőzésről.


logo2.jpg- Legutóbbi, PseudoDeath című stúdióalbumotok
 négy évvel ezelőtt jelent meg. Mivel foglalkoztatok azóta?

Pisti (Hromkó István, dob): - Ittunk.

Gallus (Balogh Ballusz, gitár): - Nem nagyon emlékszem, számokat írtunk, sokat koncerteztünk, és azon dolgoztunk, hogy jól működjünk így négyen, mert az előző album idején Pisti és Árpi (Szigeti Árpád, basszusgitár) még nem voltak a zenekarban. Meg néha eszünkbe jutott hogy kéne már csinálni az új albumot, és amikor Nagy Bence (Belle Belle, Sad Acid), a lemez producere is ráért, akkor apránként készült is. Köszi mindent, Bence.

Zita (Csordás Zita, ének, gitár, szinti): - Én éltem az életem. Meg befejeztem az egyetemet. Egyébként meg több szám megírásával. A négy év az csak pénzhiány és szervezetlenség végeredménye.


A 21. SZÁZAD EDDIGI LEGJOBB MAGYAR ALBUMAI KÖZÉ AZ ELŐZŐ MAYBERIAN SANSKÜLOTTS-LEMEZT IS BEVÁLASZTOTTUNK.



- Új, Adlait című lemezetek kazettán jelenik meg. Miért döntöttetek a formátum mellett?

Gallus: - A Normafa Records-nál minden kazettán jön ki, meg amúgy is jobb mint egy cédé.

Zita: - Olcsó. Ray. Mindenki a neten pörgeti majd úgy is, de a kazetta szerintem egy csodálatos tárgy. Nem nagy, nosztalgikus, jól lehet dizájnolni, és mert miért ne. Kérdezzük ugyanerről a nagy zenészarcokat, akik szintén kazin hozzák ki a szarjaikat.


14359652_1395694350459857_855538255_o.jpg- Mit takar az
Adlait címe?

Gallus: - Ez egy inuktitut szó, a pontos jelentésén még az eszkimók is vitatkoznak, de valami olyasmit jelent, hogy idegenek, vagy más emberek.


- Mik jelentették a fő inspirációt az új album írása közben? Zene – könyv – film – érzések, bármi.

Árpi: - Az ötödik elem felfedezése.

Gallus: - Nem tudom, de egyébként sem szokott igazán tükröződni a zenén, amit csinálok az, hogy milyen zenét hallgatok. Talán a Cure néha érződik, ezt valaki meg is jegyezte is múltkor.

Zita: - Leginkább az életünk történései, ahogy általában.


- A lemezbemutató koncert egyik fő attrakciója a Best of Worst lesz, a barátaitok fogják eljátszani a legrosszabb dalaitok – tudjátok már, hogy ki mit választott?

Gallus: - Fogalmam sincs, de tökre várom.

Zita: - Én annyira nem. Egyébként ez vicc, hogy a legrosszabb dalainkat játsszák. Minden egy vicc. Akármit választhattak.


- Honnan jött ennek az egésznek az ötlete?

Gallus: - Vida Vera ötlete volt, az volt a koncepció, hogy ne csak annyiból álljon az este hogy előzenekar + főzenekar és cső, hanem akkor már legyen egy egész estét betöltő Mayberian-fesztivál, vagy valami ilyesmi.

Zita: - Onnan, hogy ültünk Vida Verával és Manekkal a Gólyában és ötleteltünk, hogy mi lenne szekszibb, mint bármi más. Igazából miattuk. Meg szeretjük a barátainkat.

 

A ZENEKAR JEGYZI A FEKETERIGÓ FILMZENÉJÉT IS - TAVALY ÍRTUNK RÓLA ITT.

- Egyáltalán, szerintetek melyik a legrosszabb dalotok?

Zita: - Szerintem, hát figyi...

Gallus: - Mindegyik, kivéve a legújabbat.


sorkoktel.jpg- A másik leginkább várt program huszonnegyedikén a sörkoktél készítő workshop lesz. Ide ugye mindenki viheti  a saját alapanyagait? Fény derül majd arra, hogy kinek mi a kedvenc receptje?

Gallus: - Lehet hozni alapanyagokat, és az első húsz embernek lesz ingyen söre. Mondjuk én még nem tudom mi a kedvenc sörkoktélom, a múltkor forgattunk egy végül kiadatlanul maradt promóvideót amelyben beledobáltam egy Kőbányaiba minden szart, amit csak találtam és igazán undorító lett, annál azért remélem jobbak is léteznek.

Árpi: -  Én egyébként hallottam olyanokról, akik a zenekart ugyan nem ismerik, de a workshopra mégis jelentkeztek. Nem fognak csalódni - de.

Zita: - Nekem egyelőre a diesel a kedvenc sörkoktélom, tudjátok, less is more, de nagy ínyencek vagyunk, hétvégenként összegyűlünk Gallusz weekendházában és kortárs freejazzt hallgatva próbáljuk ki a világ legmerészebb sörkülönlegességeit, majd igényes részegséggel sírunk a világ nyomorán. Egyébként én eléggé bírom az életet.

interjú: Blaskó Zsófia


a szombati Mayberian-fesztivál Facebook-eseményoldala


az új nagylemez, a remek és remekül szóló Adlait


Glasswall VHS-kamerával rögzített klipje:




meghívó a lemezbemutatóra, táncoló macskával:

https://recorder.blog.hu/2016/09/23/_egyebkent_en_elegge_birom_az_eletet
„Egyébként én eléggé bírom az életet" – Mayberian Sanskülotts-interjú
süti beállítások módosítása