Itt a Cseh Tamás Program – Új helyre kerül a CSTP Programiroda

2016.09.20. 09:08, rerecorder

160807-recorder-bzs-portre_on.jpg

A Programiroda feladatait átmenetileg az NKA Igazgatósága látja el, de november elejére felállhat az új szervezet. A pályázatok elbírálásának várható időpontjai mellett erről is kérdeztük Bajnai Zsoltot, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetőjét.

- Zavart okozott a Cseh Tamás Programiroda bezárásáról szóló email. Mi történt?

- A Program indulásától világos volt, hogy a sikeres működtetéséhez kell egy kvázi „intézmény”, amelyik összefogja az alprogramokat, intézi a kommunikációt, segíti a reménybeli és a nyertes pályázókat. Az elmúlt két évben az is kiderült, hogy mindezek mellett számtalan feladat hárul a Programirodára, például az induló előadók segítése vagy a nyári fesztiválos jelenlét szervezése. Ezeket a feladatokat 2014 óta Sápi Zsófi vezetésével és Csatlós Katika közreműködésével a Design Terminálon belül létrehozott Cseh Tamás Programiroda látta el. Mivel a kormány úgy döntött, hogy az állami tulajdonú Design Terminál augusztus 31-ével, jogutód nélkül megszűnik, és a magánvállalkozásként létrejövő, hasonló profilú cég nem kívánta tovább ellátni a Programiroda feladatait, az iroda a korábbi formájában megszűnt.


- Hogyan tovább? Ki fogja össze az alprogramokat?

- Az Ideiglenes Kollégium úgy döntött, hogy a Programiroda feladatainak ellátására pályázatot ír ki, így október végére rendeződhet az iroda sorsa. Ez jó alkalom lesz arra is, hogy a szinte minden tekintetben menetközben, az elmúlt két évben kitalált Programiroda feladatait, működését, a vele szemben támasztott elvárásokat is átgondoljuk, ami reményeim szerint a korábbinál is jobban működő, a pályázókat még profibban kiszolgáló szervezetet eredményezhet.


- Október végéig hová lehet fordulni, ha valaki a Programot keresi?

- Ebben az átmeneti időszakban az NKA Igazgatósága látja el a Programmal kapcsolatos feladatokat Vizkeleti Andrea vezetésével. Az induló előadók meghallgatását el is kezdte az Igazgatóság szervezni.


- Ez azt jelentheti, hogy a következő két hónapban kevesebbet hallunk a Programról?

160807-recorder-bzs-portre.jpg- Remélem, nem. Már csak azért sem, mert az egyes alprogramokhoz kapcsolódóan sok minden történik. A Nemzetközi Piacra Jutást Támogató Alprogram keretében például húszfős szakembergárda utazik a hamburgi ReeperBahn showcase fesztiválra, ahol néhány magyar zenekar fellépéséhez is hozzájárultunk. Október elején kint leszünk a Budapest Music Expón, ahol az előző két szezon Induló Előadói Alprogramjának támogatottjai is bemutatkozhatnak. A Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram keretében pedig számtalan könyvbemutatónk, poptörténeti túránk, emléktábla-avatásunk, sőt október elején egy telefonos applikáció-bemutatónk is lesz.


- Mikorra várhatók a harmadik évad első döntései, például hogy kik kerülnek be az Induló Előadói Alprogram támogatottjai közé?

- Az Ideiglenes Kollégium szeptember 8-án döntött az őszi nemzetközi pályázatokról, összesen 75 kérelemről, illetve a 275 induló előadói pályázatról annyiban, hogy kiket hallgasson majd meg a felkért zsűri. A kollégiumi ülésen a négy tagtól 54 formáció kapott 3 vagy 4 szavazatot, azaz ennyi pályázót hívunk majd meg a meghallgatásra. A végső döntés a kollégium által felkért zsűri szavazatai alapján történik, így az előző évhez hasonlóan, körülbelül egyszerre tudjuk majd kihirdetni a támogatandó, induló zenekarokat illetve a sikeresen pályázó klubokat. A Klubtámogatói Alprogram felhívására egyébként 80 vidéki és 14 határon túli pályázat érkezett. Ez a 140 plusz 20 milliós keretre közel 300 millió forintos igényt jelent.


- Vannak olyan alprogramok, például a médiatámogatási, amelyeknek még nem jelent meg pályázata.

- Leginkább azért, mert figyelemmel kell lennünk a kollégium és az Igazgatóság kapacitására is. Szeptember végéig lehet pályázni az Előzenekari Alprogramra, tehát arról is döntenünk kell októberben. A médiatámogatási és a könnyűzenei örökség megőrzésével foglalkozó alprogramok pályázatai októberben megjelenhetnek, reményeim szerint az új, oktatási alprogram kiírásaival együtt. Ez azt jelentheti, hogy november végéig az erre az évre rendelkezésünkre álló 625 millió forintos keretet teljes egészében lekötjük.

K. B. (Cseh Tamás Program).


A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2016/09/20/uj_helyre_kerul_a_cstp_programiroda
Itt a Cseh Tamás Program – Új helyre kerül a CSTP Programiroda
süti beállítások módosítása