A Tidalnek közel nyolcmilliárd forintnyi a vesztesége, a Spotify növelte előnyét

2016.09.16. 09:30, prerecorder

tidal-launch-party.jpg

Bizonyára mindenki emlékszik a Tidal indítására, amikor napjaink legnagyobb előadói sorakoztak fel Jay-Z mellett, hogy segítsék egy "előadócentrikus" streamingszolgáltatás kialakításában. Úgy tűnik Chris Martin vagy éppen Rihanna (netán felesége, Beyoncé) sem volt elég jó reklám arra, hogy igazán be tudjon indulni a vállalkozás, hiszen a hírek szerint az amerikai rappernek stresszes éve lehetett: perekkel, tartozásokkal és az Apple Music visszautasításával kellett szembenéznie.

A legutóbbi hírek szerint a az Aspirónak, a Tidal anyavállalatának közel nyolcmilliárd forintnyi vesztesége van, amely összeg a duplája az előző évinek. Továbbá 117 millió forintnyi kifizetetlen számlái is vannak a többek között Kanye West, Daft Punk, Alicia Keys és Madonna érdekeltségébe tartozó cégnek. A pénzügyeken túl ebben az évben a Tidalt már kétszer is beperelték: először februárban szerzői jogok feltételes megsértése miatt, majd áprilisban Kanye West-album, a The Life Of Pablo félrevezető reklámozása miatt. Ezek mellett márciusban két vezető pozícióban lévő munkatársuk is elhagyta a streamingszolgáltatót. Tehát nem éppen alakulnak úgy a dolgok, ahogyan azt a fenti képen látható szupergrup elképzelhette.

A cég jövőjével kapcsolatban mostanság egy nem mellékes kérdést is kezdenek egyre többször körbejárni, ez pedig a felvásárlás. Már nyáron felmerültek pletykák az Apple Music-Tidal fúziójáról, most a szintén tavaly indult előbbi streamingszolgáltató vezetője, Jimmy Iovine cáfolta, hogy a 17 millió előfizetővel rendelkező Apple Music megvásárolná-e a Tidalt. Iovine azt nyilatkozta, hogy a "saját útjukat járják." Ezzel minden bizonnyal arra a versenyre célzott, amiben egyelőre nem ők vezetnek. Mivel közös riválisuk, a Spotify az elmúlt öt hónapban 10 millió előfizetővel növelte táborát - ami azt jelenti, hogy jelenleg 40 millió előfizetőt számlál a legnépszerűbb streamingoldal - így bőven vezeti a hasonló szolgáltatásokat nyújtók versenyét (az Apple Music hasonló időszak alatt 7 millió előfizetővel gyarapodott). 

Ezeket a híreket még izgalmasabbá teszi az, hogy az Amazon és a Pandora is streamingszolgáltatásokat tervez indítani, ami elmondásuk szerint egy sokkal inkább pénztárcabarát megoldást fog biztosítana a fogyasztók számára. 

https://recorder.blog.hu/2016/09/16/a_tidalnek_kozel_nyolcmilliard_forintnyi_a_vesztesege_a_spotify_novelte_elonyet
A Tidalnek közel nyolcmilliárd forintnyi a vesztesége, a Spotify növelte előnyét
süti beállítások módosítása