EP-premier! Toul Syes: Ikarosz

2016.09.14. 11:00, rerecorder

toulsyes.jpg

A hazai posztrockszínteret 2013 óta erősítő Toul Syes 2014-es, háromszámos III című és 2015-ös, négyszámos 4 című EP-i (utóbbi már-már albumhosszúságú anyag) után idén is marad a formátumnál úgy, hogy a háromszámos Ikarosz a korábbiaknál letisztultabb lemez. Premier!

A Toul Syes (Balogh Máté – gitár, Csurgó Balázs – dobok, Farkas Dávid – basszus, Hajdu Botond – gitár) az elmúlt három évben egyre többet koncertezett, csiszolta megszólalását, amit az első két anyag között egy basszusgitároscsere alakított, most pedig az eredetileg öttagú, háromgitáros felállású formáció életében egy gitár kiesése változtatott a hangzáson. „A mostani EP egy fontos pont a zenekar életében. Eddig ugyanis három gitár szólalt meg a zenénkben, azonban Dömötör Attila 2016 elején távozott a zenekarból. Az új dalokat már két gitárra írtuk meg, amivel megváltozott az eddig megszokott hangzásunk.”

a0295790289_16.jpgAzonban nem volt az egyetlen újdonság: „A felvétel körülményeiben is történt előrelépés, ugyanis ez az első hanganyagunk, amit teljes egészében stúdióban készítettünk el, a felvételtől a keverésen át a maszterelésig. Koncertek után mindig azt a visszajelzést kaptuk, hogy élőben sokkal jobban megszólal a zenénk, mint lemezen – ezért a mostani anyag elkészítésekor törekedtünk arra, hogy az élőzenéből minél többet belecsempésszünk a felvételekbe. A dalokat egyszerre játszottuk fel, hogy a zene úgy lüktessen együtt, ahogyan egy koncerten. Utólag csak kísérő gitársávokkal egészítettük ki a dalokat ott, ahol szükséges volt.”

És, hogy miről szól a három friss felvétel? „Az új EP-vel Ikarosz történetének egyfajta újragondolását meséljük el. A Delta-v arról az elvágyódásról szól, ami hatására Ikarosz úgy dönt, hogy elhagyja a Földet, és megkezdi utazását a Nap felé. Sikerrel is jár, a dal végére már kilép a bolygó légköréből. A 0 Kelvin az űrben való lebegve utazás felhőtlenségével indul, hogy aztán kilátástalan sodródássá alakuljon át a teljes ürességen át. A G2V-ben annak gravitációjától Ikarosz a Napba zuhan, és a dal végére el is éri azt, majd lassan teljesen feloldódik benne.”

POSZTROCK-GYORSTALPALÓ.

a Toul Syes szeptember 16-án, pénteken mutatja be élőben is az új anyagot a SupraUniverzum és a Substancë társaságában az Aurórában, Facebook-eseményoldal


a három szépen kivitelezett szerzemény (amely a zenekar Bandcamp-oldalán jelképes vagy szabadon választható összegért meg is vásárolható): 


a Toul Syes Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2016/09/14/ep-premier_toul_syes_ikarosz
EP-premier! Toul Syes: Ikarosz
süti beállítások módosítása