Hungarian Edits Cut 3 by Mahagonee (exclusive mix for Recorder)

2016.08.25. 20:00, Frontrecorder

mahagonee.jpg

2012-ben Grabo'sky két mixet is készített nekünk magyar dalok re-editjeiből, azaz újravágott verzióiból (Hungarian Edits Cut 1 és Cut 2). Hazánk azóta komolyan beágyazódott a re-edit műfajba, legyen szó magyar "vágnivaló" alapanyagokról, vagy az ezen a téren jeleskedő itteni dj-kről, producerekről. Utóbbiak köréből nekünk különösen Mahagonee tűnt ki, így megkértük, folytassa a Hungarian Edits mixek sorozatát, amelynek tehát bő négy év után itt a harmadik darabja - így biztosan nem fogod egy szettben hallani a Bergendy-együttest a Baby Sisters-szel, a Ghymes-t Cicciolinával!

mahagoneesmall.jpgA debreceni születésű Mahagonee 1999 óta dj-zik, főként klasszikus soul-, funk-, diszkó- és balearic zenékből, illetve ezek mai változataiból szelektálva. Re-editeléssel azért kezdett foglalkozni négy éve, hogy a dj-szettjeibe azokat a számokat is be tudja illeszteni, amelyeket a felvétel minősége, vagy a neki nem tetsző részei miatt amúgy nem játszott volna. "Nagyon sokszor előfordult, hogy nekem túl rövid volt egy szám, és ezért a legjobb részeket kiszedve sokkal hosszabbra nyújtottam, hogy még a hatása alatt tudjak maradni, illetve könnyebb legyen játszani dj-ként. Elsősorban olyan számokat editelek, amik nem nagyon ismertek és általában csak lemezturkálók találnak rájuk. Az editek nagy részét azért csinálom, hogy tudjam majd őket használni dj-ként, és persze ez egy jó játék is" - mondja. A re-edit-kultúra szerinte továbbra is virágzik világszerte, de a műfajban a mennyiség könnyen a minőség rovására megy: "Vannak olyanok, akik szinte naponta raknak ki valamilyen editet, ezek viszont nagyrészt elcsépeltek és jelentéktelenek, ezáltal unalmassá és fárasztóvá lesznek. Amikor egy zenét, amit ezelőtt nem kedveltem, annyira átdolgoznak, hogy teljesen megőrülök tőle - na azt mondom én jó ediitnek!"  Miközben működnek kifejezetten re-editre specializálódott kiadók (Razor-N-Tape, Secret Squirrel, Bastedos), a műfaj ugródeszkaként is szolgál sokak számára a valódi producerré váláshoz - lásd Grabo'sky példáját. Úgy látja, ebben a szcénában is kialakult a magas minőségi elvárás, és azokra a producerekre, akik ennek megfelelnek érdemes odafigyelni, "mert sosem tudni, mi lesz a következő alapanyag. Számomra ettől izgalmas még mindig a re-edit." Ami a magyar alapanyagot illeti, szerinte a külföldi editelők elsősorban a hetvenes-nyolcvanas évek diszkó-, funk-, progresszív rock-terméséből merítenek  - ezt szemlélteti a Recordernek készített mixe is.

Míg a Hungarian Edits első két részében Grabo'sky kizárólag saját re-editjeiből válogatott, Mahagonee hazai és külföldi producerek (köztük természetesen önmaga) munkáiból szemezgetett, a csak magyar dalok kitételben pedig van egy pici csalás, a nyitó dalt ugyanis olaszul adja elő - a magyar születésű Cicciolina. "A mix koncepciója alapvetően az volt, hogy az eredeti számok magyarok legyenek, az editek/rework-ök készítői viszont nemzetköziek, Van néhány elvetemült külföldi dj-producer, aki két kézzel vetődik a kelet-európai zenékre és ellenállhatatlan késztetést érez, hogy megpiszkálja azokat. Szerencsére évek óta nyomon követem az editelő szcénát, így hamar kiderülnek a közös orientációk. Vannak olyan editelők, akik már elég nagy kiadókhoz is eljutottak, de a műfaj azért nincs nagy dobra verve. Ez remek alkalom, hogy kapjon egy kis figyelmet, így hát összegereblyéztem a legjavát, valódi  gyöngyszemeket. A mix első fele inkább lassabb, merengősebb és pszichedelikusabb, de a második fele már átcsalogat egy kedves házibuli füstös konyhájába - mert mindig ott van a legjobb buli."  

Íme tehát Mahagonee magyar (származású) felvételek újraszabásaiból összeállított Hungarian Edits Cut 3 mixe, hozzá a személyes kommentárjaival ellátott számlista a lejátszó alatt:


1. Ilona Staller: Pane Marmellata E Me (Discodromo re-edit)

"Nem kifejezetten Cicciolina énektudása miatt jó ez a szám, hanem a pop/italo producer Riccardo Schicchi zenei hátterétől. Stílusosan két olasz producer vágta újra és tette még szerethetőbbé."

2. Locomotiv GT: És jött a doktor (Grabo'sky Zene kell Dub)

"Az LGT az egyik kedvenc magyar zenekarom. Grabo’sky kolléga igen hipnotikus downtempót facsart ki ebből a dalból úgy, hogy meghagyta az eredeti zene hangulatát, és csak az atmoszferikus határait tágította ki."

3. Arsenii: Omega XXL (edit)

"Az edit alapja az Omega A mixer című számának egy apró részletéből van kidolgozva, amit nagyon ötletesen megtalált Arsenii, és remekül működő kozmikus diszkós leftfield cuccot épített belőle. Egyébként ő egy mostanság elég felkapott orosz edit-producer."

4. East: Kiáltás (Grabo'sky edit)

"Egy újabb elszállás Grabo’sky-módra. Hozzáteszem, az eredeti East-számok is nagyon energikusak és pszichedelikusak. Minőségi leftfield süppedés repetitív tálalásban."

5. Peter Galaksikov: Inspiration Of Light-year Distance

"A név ellenére ő egy magyar producer, akit a Soundcloudon fedeztem fel, hihetetlenül ötletes kozmikus diszkókat készít. Érdemes rá odafigyelni. Itt Presser Gábor Fényév távolság című dala volt az inspiráció."

6. East: Look East - Agymosás (Soft Rocks edit)

"Nehéz megkerülni az editelőknek az East zenekart - még a színtéren nagy névnek számító angol Soft Rocks formáció is látott bennük fantáziát. Igazi krautrock-utazás, ami nagyon hipnotikus és magával ragadó. Nem hiába ők az egyik kedvencem a műfajból."

7. Ghymes: Ej, de igen nagy kár (BéTé rework)

"Egy csendes, melankolikus számból lett egy erősebb, dögösebb dubos instrumentális rework. Nagyon szeretem, mert ötletes és illik az eredetihez, de mégis más hangulatú lesz a szám."

8. Mini: Armenia (Mahagonee edit)

"Ez a laza, dzsesszes alapú Min-számi kiváló alapanyag volt ahhoz, hogy balearic felé kacsintó jazzy downtempót gyúrjak belőle. Nagyon a szívemhez nőtt ez a szám, így nem akartam szétbarmolni, csak finoman hozzátenni a balearic jellegzetes témáit. Laza tengerparti csemege."

9. Bergendy: Nyár és tél (Mahagonee nyár edit)

"Szintén egy számomra kedves könnyed szám. Természetesen a telet kidobtam, és a nyári részt hasznosítottam újra balearic house-alapra, gitár delay-jel kiegészítve."

10. Lokomotiv GT: Inhuman Song (Smooth edit)

"Egy berlini kolléga is rácsapott az LGT-re, és csinált belőle jó kis táncolható cuccot. Smooth egyébként elég komoly diszkólemez-turkáló."

11. Neoton Familia: Hazafelé (BéTé after re-edit)

"Egy markánsabb és táncolhatóbb verzió készült ebből az alapból diszkófunkos számból. Igazi particsemege, házibuliba kötelező."

12. Gruppe Sechs: Panta Rhei

"Egy hazai dj, aki alapjáraton az italo,- és a szintidiszkó megszállottja, a Panta Rhei egy kevésbé ismert számából csinált jó kis szintis cosmic italót. A Panta Rhei szerintem az egyik legfigyelemreméltóbb magyar zenekar volt a hetvenes évek végén, izgalmas new age-szintipop-progressziv rock fúziót műveltek igen magas szinten. Igazi kincs."

13. Baby Sisters: Szexpedíció (Sazabio re-smthng)

"A jelenlegi hazai producerek mezőnyét erősítő Sazabio már nem szorul bemutatásra. Nagyon szeretem az ötletes, játékos, dallamos munkáit. Itt az élő példa arra, hogyan lesz egy kommersz popslágerből feszesebb  -felengedett cines - dögös house."

14. Neoton Familia: Forrófejű lány (Mahagonee re-rub)

"Sokszor előfordult már, hogy amikor felraktam ennek az eredetijét, rövidnek találtam benne azt a lead gitárszólót, így megtoldottam egy kicsit és az egészet dj friendly-vé tettem. Diszkófunk a javából, bár a szövege elég bugyuta."

15. Vukán György & His Orchestra: Linda (Mindig Más rejam)

"Elég régi hiányérzetemet váltotta ki a nemrég megjelent Linda-kislemez, aminek baromira örültem, mert senkinek nem volt meg jó minőségben, és emiatt nem lehetett lejátszani bulikban. Az eredeti mellett ez a remek rejam is helyet kapott a lemezen. Nagyon szeretem."

16. Bob Bernard: Thitchinaski

"Bob Bernard - valódi nevén Guillaume Des Bois - egy vérbeli francia edit-nagyiparos. Alapító tagja a Macadam Mambo kiadónak, ami ontja magából a re-editeket. Ez itt Kovács Kati Kérdés önmagamhoz című számának kozmikusabb, Jean-Jaques Perrey-szerű átszabása. Remek hajnali hazakísérő darab egy éjszakai buszon - próbáljátok ki!"


és a Hungarian Edits Cut 3 borítója, melyet ugyancsak Mahagonee készített:

hungarian_edits_cut3.jpg

hungarian_edits_cut_trcklst.jpg

https://recorder.blog.hu/2016/08/25/hungarian_edits_cut_3_by_mahagonee_exclusive_mix_for_recorder
Hungarian Edits Cut 3 by Mahagonee (exclusive mix for Recorder)
süti beállítások módosítása