Fesztiválozz szerzetesekkel!

2016.08.25. 13:00, prerecorder

stb_0174_pannonh_5_k.jpg

Szokatlan fesztiválra hív a Pannonhalmi Apátság. Augusztus 26-28. között tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivált, amely egy év kihagyás után tér vissza, és idén is – hűen a hagyományokhoz –  korszakokat köt össze: Joseph Haydn műveitől kezdve a kortárs vokális amerikai komolyzenén át  Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla közös imporvizációjáig, vagy a születésnapos Kurtág György alkotásáig. A zene befogadásán túl a fesztivál látogatóit a pannonhalmi apátság lakói, a bencés szerzetesek szeretettel látják külső nézőként vagy aktív résztvevőként egyaránt szakrális alkalmaikon, illetve részt lehet venni az általuk vezetett meditációs labirintusjáráson vagy a bazilika szimbólumrendszerét bemutató túrán is.


A művészeti vezetők Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója, valamint Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes vezetője. Mindketten sok szállal kötődnek Pannonhalmához:

„Megfigyeltem magamon, hogy valahányszor Pannonhalma felé közeledem, már jóval azelőtt, hogy meglátnám az apátságot, befejezem a telefonálást az autóban, elzárom a rádiót, tovatűnnek a gondolatok: csend lesz. Nem igazi csend, mert hallani a kerékzajt, érezni a szívverést, és nem tudom irányítani a gondolataimat. Ösztönösen készülődöm: Pannonhalmán mindenki másként találkozik önmagával. Felemelő érzés belépni egy olyan térbe és közösségbe, ahol kinyílik a szívünk, a szellemünk; ahol máshogyan látunk, hallunk, hallgatunk.” (Keller András)

„Minden évben igyekszünk megőrizni a fesztivál eredeti arculatát, azt az ösvényt, amelyet Keller András művészeti vezető barátom kitaposott jó pár évvel ezelőtt, ugyanakkor szeretnénk valami újat is mutatni, hiszen mindig szükség van egy friss gondolatra, mely továbblendíti a már sikeres tradíciót” (Rácz Zoltán)


Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a főapátság kulturális igazgatója:

konrad_atya_bences_k.jpg


Idén nemcsak zene lesz, de kiállítás, imádság és spiritualitás is vár, ha elmész Pannonhalmára. Mindenkire ráfér néha az a lelki utazás, amit ebben a három napban itt megkaphatsz. Mindezt úgy, hogy elmélyedhetsz a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében, de részt vehetsz a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is. A hat nagy koncertnek a főapátság reprezentatív kulturális terei adnak helyet, köztük az újonnan elkészült koncertterem, a Bazilika és a Boldogasszony-kápolna.

Kísérőprogramok és további információ: www.arcustemporum.com


a szervezők és a fellépők mesélnek az Arcus Temporumról:

https://recorder.blog.hu/2016/08/25/fesztivalozz_szerzetesekkel
Fesztiválozz szerzetesekkel!
süti beállítások módosítása