Listavezető lett a balesetben odaveszett Viola Beach posztumusz albuma

2016.08.06. 14:00, Frontrecorder

violabeach.jpg

Az albumlisták történetében valószínűleg precedens nélküli, hogy egy olyan zenekar kerüljön az első helyre, amelynek a tagjai már nem élnek. Ez a helyzet állt elő most Nagy-Britanniában, ahol jelenleg a februárban autóbalesetben elhunyt Viola Beach posztumusz kiadványa vezeti a nagylemezek listáját.

A Viola Beach 2013-ban alakult az északnyugat-angliai Warringtonban, amely mind Liverpoolhoz, mind Manchesterhez közel fekszik, a két nagyváros masszív zenei hatásainak közvetlen rádiuszában. Ezeket a hatásokat a négy szimpatikus fiatal srácból összeállt Viola Beach sosem tagadta, jangle-pop beütésű indie gitárzenéjükkel pedig szép fokozatosan lépkedtek előre a szélesebb ismertséghez vezető úton - felkarolta őket a BBC Radio 1, amely játszotta az első kislemezdalukat és a feltörekvő előadókat támogató programján keresztül is nyomta őket, illetve kiadót is találtak maguknak - míg egy nagyon is valóságos út örökre kettétörte szépen induló pályafutásukat idén év elején. A zenekar február 13-án, a svédországi Where's the Music? fesztiválos fellépésének másnapján autójával lezuhant a Södertalje-csatorna feletti hídról, Stockholmtól nem messze és mindannyian szörnyethaltak. Az autó 25 méter magasból csapódott a vízbe, az énekes Kris Leonard, a gitáros River, Reeves, a basszusgitáros Tomas Lowe és a dobos Jack Dakin mellett menedzserük, Craig Tarry is odaveszett a szerencsétlen balesetben.

A tragédiát követően rajongói közösségimédia-kampány indult, hogy a zenekar Swings & Waterslides című single-je feljusson a brit kislemezlista élére, ezt sok zenész is támogatta, köztük Liam Gallagher, Ian Brown és a Kasabian tagjai., a dal végül a 11. helyig jutott, a bevételeket pedig az elhunytak családtagjai kapták. Április elején a szülővárosuk rendezett a srácok emlékére nagyszabású koncertestet, melyen a Viola Beach zenei példaképei léptek fel, mint a Coral, a Kooks és a Zutons. június végén, a Glastonbury fesztiválon pedig a headliner Coldplay emlékezett meg a néhai zenekarról; eljátszották a Boys That Sing című dalukat, majd arra buzdították a közönséget, hogy minél többen vegyék meg a kislemezt. Ennél a gesztusnál jobb pr-t nemigen kaphatott volna a Viola Beach posztumusz albuma, amelynek megjelentetését néhány nappal korábban jelentették be az elhunyt zenészek családtagjai. A zenekar eredetileg egy EP kiadását tervezte, az erre felvett dalokból, valamint demókból és élő felvételekből állították össze a hozzátartozók a cím nélküli kilencszámos albumot, amely július 29-én jött ki, a következő héten pedig egyből bevette az albumlista első helyét - beelőzve az ELO válogatáslemezét, illetve a Christine & The Queens, Drake és Adele aktuális sorlemezeit. "Nehezen lehetne olyan lemezt mondani, amelynek több ember szorított volna, de olyan lemezt is, amelynek a sikerét ennyire keserű örömmel fogadnánk. Boldogok vagyunk, hogy a lemez megszerezte az első helyet, ugyanakkor szörnyű, hogy Jack, Kris, River, Tomas és Craig nem lehetnek itt, amikor a nevük felkerül a brit zenetörténet lapjaira" - nyilatkozta az albumlistát is felügyelő Official Charts Company egyik vezetője, Martin Talbot. Ha cinikusan akarnánk lenni, megjegyeznénk, hogy ha a Viola Beach tagjai nem haltak volna meg, akkor ez a lemezük sem jelent volna meg és nyilván zenetörténeti pillanatot sem írtak volna, de inkább azt ajánljuk, hallgassa meg mindenki a zenekar hátrahagyott dalait:

Címkék: viola beach
https://recorder.blog.hu/2016/08/06/listavezeto_lett_a_balesetben_odaveszett_viola_beach_posztumusz_albuma
Listavezető lett a balesetben odaveszett Viola Beach posztumusz albuma
süti beállítások módosítása