Játékos új albummal tér vissza a Yello

2016.07.23. 12:12, Frontrecorder

yello_1.jpg

Hét év hallgatás után, szeptember végén új albumot ad ki a Yello, az elektronikus popzene svájci veteránjainak Toy című stúdiólemezéről itt az első klipdal.

Hogy a hangok - bármilyen hang - zenévé alakítása milyen szórakoztató játék, annak egyik ékes példája a Yello, közel negyvenéves munkássága. A kamionsofőrből lett autodidakta zenész, az 1952-es születésű Boris Blank a hangmintázás egyik európai úttörője (és innovátora, lásd ezt az appot), a kezdettől rengeteg innen-onnan - de soha nem mások zenéjéből - vett hangból dolgozik, ez adja a Yello utánozhatatlan zenei világának alapját, amelynek másik védjegye az egykori szerencsejátékos iparmágnás, a 71 éves Dieter Meier dörmögő énekbeszéde. A mindig elegáns úriemberként mutatkozó duó  - Svájc válasza a Kraftwerkre - a zenei találékonyság és játékosság mellett a humor fáradhatatlan nagykövete, elég csak máig legismertebb slágerükre, a The Race-re gondolni. A Yello ezen értékeit domborítja ki, valamint a nyolcvanas évek csúcskorszakához nyúl vissza a páros szándéka szerint a legújabb album, a szeptember 30-án érkező Toy, melyet egy hónappal később egy fellépéssorozat követ Berlin elhagyott gyárépületből kialakított felkapott rendezvényközpontjában, a Kraftwerkben (hol másutt) - hihetetlen, de élőben itt koncerteznek először!

Alább az új Yello-album dallistája és borítója:

1. Frautonium (Intro)
2. Limbo
3. 30,000 Days
4. Cold Frame (feat. Malia)
5. Kiss the Cloud (feat. Fifi Rong)
6. Pacific AM
7. Starlight Scene
8. Give You The World (feat. Malia)
9. Tool of Love
10. Dialectical Kid
11. Dark Side
12. Blue Biscuit
13. Magma
14. Frautonium

yellotoy.jpg  

A lemezről elsőként közzétett Limbo olyan, mintha legalább három különböző dal szólna egyszerre, egyszer sanzonos, aztán edm-es, de ez a nagy összevisszaság egyáltalán nem zavaró - a Yello csak játszik velünk. Az egészet belengi valami noir-os hangulat, amire a fekete-fehér videója is ráerősít; mintha egy kémfilm és egy raktárépületben tartott rave parti történései kuszálódnának össze benne. A klipet a Kraftwerkben forgatták, szóval egyúttal az októberi koncertek alig bújtatott promója:

Címkék: yello
https://recorder.blog.hu/2016/07/23/jatekos_uj_albummal_ter_vissza_a_yello
Játékos új albummal tér vissza a Yello
süti beállítások módosítása