Elektronikus tánczene – Cyberpunk liftzenék

2016.07.14. 09:15, rerecorder

umbrellacopyright_lauralewisphotography_co_uk_0000.jpg

Előadói csúcspontok és egy rendhagyó válogatás az év legszebb időszakából. A 42. Recorder magazin elektronikus tánczenei rovata jelentkezik.

gold-panda-good-luck-and-do-your-best.jpgGold Panda (nyitóképen) anno a kedves, meleg tónusú IDM-jével hívta fel magára a figyelmet, amit előszeretettel keresztez hiphop- és downtempo-elemekkel vagy néha house-zal. Első lemeze (Lucky Shiner, 2010) lehengerlő volt, azóta viszont mintha nem tudta volna megugrani saját szintjét. Ezen változtat most új, Good Luck And Do Your Best (City Slang, 2016) című albuma, amin a recept ugyanaz maradt, de a végeredmény minden korábbi kiadványánál sokkal jobb. Itt szerepelnek a legjobb számai, élen a Time Eaterrel, ami évek múlva is biztosan elő fog kerülni.


antwood-virtuous_scr.jpgAntwood
eredetileg Margaret Antwood néven írta első zenéit, amelyek főleg netlabeleken jelentek meg. Így fedezte fel őt Mike Paradinas, és szerződtette le a Planet Muhoz, ahol a szerző már nem utal országa híres írónőjére, hanem kizárólag saját magát állítja fókuszba. A Virtuous.scr (Planet Mu, 2016) című debütje kortárs disztópiákat és cyberpunk liftzenét tartalmaz: fura, jövőbeli gépeket hallhatunk mozgás közben, hipermodern kísérleti dalszerkezetekben.


gaika-security.jpgA brixtoni Gaika tavaly Machine címmel adta ki első mixtape-jét, ami a modern bass- és grime-alapú zenéket keresztezte ragga- és soul-elemekkel, olyan eredeti előadásmódban, hogy az egész világ felkapta a fejét. Most megérkezett Security (Mixpak, 2016) címmel a folytatás, ami jellegét tekintve kevésbé újító, de a számok megint fantasztikusan jók. Sokkal több a vokál és a dallam, a raggajelleg jobban előtérbe kerül és dominánsabb a hiphop/trap esztétika is. Nehéz ekkora terjedelemben érzékeltetni, hogy mitől ennyire fantasztikus Gaika, de ha így folytatja, könnyen az elektronikus zene egyik iránymutatója válhat belőle.


GAIKA ÉLŐBEN IS MEGGYŐZÖTT MINKET.


earthlings.jpgA végére pedig egy rendhagyó megjelenés: Earthlings címmel jött ki egy 59 számos válogatás, amit 12 fontért lehet megvásárolni, és a teljes bevétel a World Animal Protection szervezethez kerül. Az earthlings-compilation.bandcamp.com címen beszerezhető összeállítás techno, electro, hiphop, glitch és IDM zenéket tartalmaz, jobbára underground előadóktól, de köztük igen jó nevek is találhatóak (pl. Plaid, Carl Finlow, Ion Driver, Huron stb.), a zenék pedig szépen idézik fel a klasszikus sci-fik/videojátékok hangulatát.

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2016/07/14/elektronikus_tanczene_cyberpunk_liftzenek
Elektronikus tánczene – Cyberpunk liftzenék
süti beállítások módosítása