Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (21: Franciaország)

2016.07.03. 11:35, rerecorder

flag_of_france_svg.jpg

Ha lenne zenei EB, azt melyik ország nyerné? Végre egy verseny, ahol tuti az angol befutás? Izland pedig itt biztosan nem lenne kisszínpados. Ifjú reménységektől stílusteremtő legendákig: erőviszonyok és esélyek Európában. A friss, 43. Recorder magazin EB és zene fókuszában gyorstalpaló keretében bemutatjuk a 24 EB-résztvevő ország zenéjét: TörökországIzlandAlbániaOroszországRománia, Horvátország, Ukrajna, AusztriaÍrországCsehországSvédország, SvájcPortugáliaÉszak-ÍrországBelgiumOlaszország, AngliaLengyelországWales és Németország után a ma este az izlandiak ellen negyeddöntőt játszó Franciaország következik. Yé-yé, coldwave, french touch - simán az egyik európai popnagyhatalom.

Franciaország:

784px-france_flag_map_svg.jpgAranylemez: 50.000 példánytól.

Kurrens sztárok: A nálunk inkább színészként ismert Patrick Bruel, a sikeres teniszezőből sikeres énekessé avanzsált Yannick Noah, a fiatal popszólisták (Jenifer, Indila, Kendji Girac), a legsikeresebb hiphopcsapat (a Sexion d’Assaut) és olyan régi motorosok, mint a Louise Attaque és Mylène Farmer. A nemzetközi sikerűeket meg úgyis ismerjük: Daft Punk, Air, M83, David Guetta, Alcest, sok-sok stb.

Klasszik sztárok: A nagy sanzon- (Aznavour, Piaf stb.) és dalszerző-klasszikusok (Brassens), yé-yé- (France Gall, Françoise Hardy) és poprock-bálványok (Michael Polnareff, Johnny Hallyday), Serge Gainsbourg, Jean Michel Jarre, Cerrone, Noir Desir.


A HATVANAS ÉVEK YÉ-YÉ SZTÁRJAI.

Jellegzetes stílusok: A sanzon-, a yé-yé-, a coldwave- és French touch-hagyományok mind nagyon erősek. Ezen kívül pedig nagyjából minden.

HOGY MI AZ A FRENCH TOUCH? ITT A MEGFEJTÉS.

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2016/07/03/europop_divizio_a_24_eb-resztvevo_zenei_gyorsterkepe_21_franciaorszag
Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (21: Franciaország)
süti beállítások módosítása