A Beatles és a Stones még ma is rivalizálnak egymással - friss filmek mindkét zenekarról

2016.06.25. 15:55, prerecorder

 c201011-beatles-rolling-stones_1.jpg

A napokban jött ki az Oscar-díjas Ron Howard által rendezett, hamarosan debütáló, a koncertező évekre koncentráló friss Beatles-dokumentumfilm előzetese. Az egykor riválisnak számító Rolling Stones pedig egy játékfilmet kap, ami az 1972-es dupla csúcslemez, az Exile On Main Street elkészítése körül játszódik.

A The Beatles: Eight Days A Week - The Touring Years a Beatles 1962 és 1966 közötti éveiről szól és amelynek elkészítése során a zenekar élő tagjai, Paul McCartney és Ringo Starr, továbbá az elhunyt John Lennon és George Harrison feleségei teljes mértékben kooperáltak az alkotókkal. A Beatles koncertező időszakát bemutató doksiban ritkán látott, és eddig be nem mutatott exkluzív felvételek is szerepelnek majd, de az alkotás foglalkozik az akkori közéleti témákkal is. A dokumentumfilmet szeptember 15-én mutatják be a mozikban, majd a Hulu nevű streaming oldalon lesz elérhető.

Lennonék nagy "riválisa" - valójában inkább haveri volt köztük a viszony -, a Rolling Stones pedig egy játékfilmet kap hamarosan, amit Andy Goddard rendez (őt a Downton Abbey tévésorozat egyik rendezőjeként ismerhetjük) és a szereplőválogatás zajlik éppen. Az Exile On Main Street: A Season In Hell With The Rolling Stones című film Robert Greenfield hasonló című könyve alapján készül és arról az időszakról szól, amikor Jaggerék egy francia villában (a Nizza-közeli Nellcôte-ban) dolgoztak a klasszik album dalain 1971 nyarán. A lemezkészítés legendásan kaotikus volt, rengeteg drog fogyott, rengeteg parti zajlott híres vendégekkel - nyilvánvalóan jó alapanyag egy játékfilmhez. Az alkotáshoz a zenekarnak nincs köze.

A Stones korabeli hedonizmusát amúgy egy hivatalosan be nem mutatott (de azért itt-ott megtekinthető) puritán dokumentumfilm is bemutatja, a Robert Frank és Daniel Seymour által rendezett 1972-es Cocksucker Blues a szóban forgó lemez amerikai turnéján forgott.

A Rolling Stones amúgy a hónap elején újra kiadta 1995-ös turnélemezének, a többnyire akusztikus élő felvételeket és stúdióban élőben újravett számokat tartalmazó Strippednek a bővített változatát is, a Totally Stripped című felturbózott kiadványban egy átdolgozott dokumentumfilm is szerepel. Az eredeti élő album mellett a rajongók most megkapták a három teljes koncert videóanyagát is, amikből a Stripped készült, plusz egy átdolgozott dokumentumfilmet és a legluxibb verzióban még egy hatvanoldalas könyvet is. 


a Beatles-dokumentumfilm előzetese:


a készülő Stones-filmből még persze nincs mit mutatni, de a hivatalosan be nem mutatott Cocksucker Blues azért elcsíphető, itt az első tíz perc (a további részletek pedig a YouTube-on): 


a Rolling Stones és a Totally Stripped doksi trailere: 

https://recorder.blog.hu/2016/06/25/a_beatles_es_a_stones_meg_ma_is_rivalizalnak_egymassal_friss_filmek_mindket_zenekarrol
A Beatles és a Stones még ma is rivalizálnak egymással - friss filmek mindkét zenekarról
süti beállítások módosítása