„A nácikhoz hasonlóan hatalmukban tartják a művészetet" – zenészek a YouTube ellen

2016.06.24. 14:00, prerecorder

2014youtube_logo_281014_0_article_x4.jpg

Manapság már tényleg majdnem minden megtalálható a YouTube-on, legyen szó dalokról vagy akár filmekről. Erre persze a zenészek is rég rájöttek, de most már nagyon nem tetszik nekik, hogy nem kapnak mindegyik feltöltés után jogdíjat. 

Lady Gaga, Beck és Jack White aláírt egy petíciót, ami azzal a céllal indult el a YouTube ellen, hogy ne szolgáltathasson copyrightos tartalmakat az oldal. Korábban ezt aláírta Paul McCartney, a U2, a Kings Of Leon, a The Black Keys és még sokan mások. A felsorolt zenészek és támogatóik az USA-ban hatályban lévő Digital Millennium Copyright törvényen szeretnének változtatni, amit jócskán idejét múltnak látnak, hiszen már húsz éve, hogy törvénybe iktatták. Ezáltal van engedélye a videós oldalnak, hogy felhasználói akármilyen zenét feltölthessenek.

A petíció csak indirekt módon utal a YouTube-ra (és persze a többi, kevésbé jelentős videómegosztó oldalra). Csupán annyit fogalmaznak meg, hogy vannak olyan cégek, amelyek óriási profitra tesznek szert azzal, hogy az embereknek elérhetővé teszik az összes számot, ami valaha felvételre került a világtörténelme során, miközben a zenészek és előadók keresete folyamatosan csökken.

Számos zenész adott hangot véleményének az ügyet illetően, ilyen a Black Keys dobosa Patrick Carney, aki azt mondta, hogy csak öt perc kellene ahhoz, hogy találjon 250 dalt, ami után nem kap pénzt a szerzemény előadója. Most pedig olyanok is kifejtették gondolataikat, akik még nem írták alá a petíciót. Ilyen Thom Yorke - aki legújabb magazincímlapunkon is szerepel - ő egyenesen a náci Németországhoz hasonlította az oldalt és tulajdonosát a Google-t, akikről azt nyilatkozta, hogy a nácikhoz hasonlóan hatalmukban tartják a művészetet.

https://recorder.blog.hu/2016/06/24/_a_nacikhoz_hasonloan_hatalmukban_tartjak_a_muveszetet_zeneszek_a_youtube_ellen
„A nácikhoz hasonlóan hatalmukban tartják a művészetet" – zenészek a YouTube ellen
süti beállítások módosítása