Lemeztáska – Álmos Gergely (mïus)

2016.06.18. 11:00, rerecorder

dph_1460-5.jpg

A 2015-ig Horányi Júliával közösen működő, két lemezt kiadó mïus duót már csak Álmos Gergely viszi, ez azonban nem jelenti azt, hogy a – berlini Sonar Kollektívnál kijött – EIGENGRAU című harmadik album ne lenne tele énekhangokkal (Jónás Verától Hegyi Dórin át külföldi előadókig). Viszont az eddigi popos vonulat helyett súlyosabb megoldások jellemzik – lássuk az inspirációs forrásokat – ma este pedig a formációt élőben is az A38-on.

young_1.jpgElső zenei emlék

Neil Young: Harvest (1972). Tízéves voltam. Az első album, amit megállás nélkül hallgattam. El is vittem egy gyerekzsúrba, de rögtön kikerült a kazettalejátszóból, hiába magyaráztam, hogy „de hisz ez a bácsi egyszerre gitározik és harmonikázik, annyira ügyes…” Úgyhogy Mr. Young helyét egy Ace Of Base-sláger vette át.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Ha jól rémlik a Cure-tól a Boys Don’t Cry volt az. Emlékszem, azért anyagilag megterhelő volt tiniként egy lemez eredetiben, utána sokáig meghívtak a barátok a kocsmában. (nevet)


A MïUS-LEMEZBEMUTATÓ KÉPEKEN.

Zene, ami zenélésre inspirált

glass_61xeakwoxhl_sl1200.jpgPhilip Glass: Solo Piano (1989). Azt hiszem, jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy nagy álmomnak, a zongorázásnak nekikezdjek, de ebben Esbjörn Svenssonnak is komoly szerepe volt.


Meghatározó koncertélmény

Életem egyik első koncertje a kisstadionos R.E.M. volt, a mai napig őrzöm emlékül a jegyet. A közelmúltban egy Bonobo-koncert volt még meghatározó a Merlinben, szerintem maximum százan voltunk. Továbbá egy Air-koncert, azt hittem megőrülök attól, amit a színpadon csináltak. A friss élmények közül – vizuál tekintetében is – elég mellbevágó volt a tavalyi Howling-fellépés a hajón. Vagy a még kevésbé ismert Astronautalis a BPES-en, aki délután ötkor olyan bulit csapott az ott lévő ötven emberrel, hogy csak na. Mondjuk meg is ivott a színpadon egy üveg Jacket. Ott ez volt a látvány. (nevet)


Hatások a mïus indulásakor

Azt hiszem, a bristoli triphoptól agyban elég nehezen tudtam szabadulni akkoriban. Kellett hozzá az első lemez. Ez idő tájt új zeneként a Bonobo, az Oi va voi és Apparat volt nagy hatással rám.


4671.jpgKedvenc magyar lemez

Ha szigorúan magyarul éneklő, akkor a Quimbytől a Diligramm egy elég jó lemez volt. Ha nem szigorú, akkor vagy egy Másfél-lemez, vagy Mitsoura lenne a válasz.


Kedvenc magyar dal

Hát ezen a nosztalgiavonaton rajta lenne a Kispál és a Borz: Kényszer, érdek, ösztönélet az tuti.


Kedvenc poplemez

Egyértelműen valamelyik Moloko.


Kedvenc rocklemez

Therapy?: Nurse (1992). Rongyosra hallgattam kazettán, Szigeten is megnéztem őket, ott azért nem voltam elájulva.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

kiasmos_visual-magazine-kiasmos1.jpgAnnyira nem tudok dönteni, hogy mondom a legutóbbit. Kiasmos: Kiasmos (2014). Hihetetlen, hogy zenészemberek a techno-t, mint műfajt, hogyan tudják új kontextusba helyezni.


Kedvenc elektroakusztikus lemez

Morcheeba: Dive Deep (2008). Nagyon fura, hogy nekem ez a kedvencem tőlük. Pont az, amin Skye szabadságon volt. Pedig ezen a lemezen egyszerűen nincs töltelékszám.


Kedvenc dreampoplemez

Hát, ha az Air dreampop, akkor egyértelműen a Moon Safari (1998). De szó szerint véve a stílus nevét, dreampopról nekem mindig a Lali Puna: Our Inventions (2010) ugrik be.


Minden idők legjobb lemeze

Minden idők legjobb lemeze az olyan, mint mi az élet értelme, úgyhogy a válasz egyértelműen a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

r-4205426-1364556889-1059_jpeg.jpgEz egy személyes darab lesz, Rebekka Karijordtól a We Become Ourselves. Előttük léptünk fel egyszer, és összehaverkodtunk vele és a mamájával a backstage-ben. Cseréltünk is lemezt, amibe nagyon kedveset írt.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Erre nehezen tudok válaszolni, mert nagyon nyitott vagyok, és számomra csak jó és rossz zene létezik. De mondjuk a stílusomtól tuti elüt Thelonious Monk vagy a Bad Plus, mégis imádom őket.


Bűnös zenei örömöd

Britneytől a Toxic tetszett. Sajnálom. De tényleg. (nevet) Titokban, amikor nem lát senki, egy több lakattal lezárt ládából előbányászott, flitteres-aranyozott discmanen hallgatom a gardróbszekrénybe zárkózva. Nem.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Elég sok ilyen saját dalom van. Mire kijön egy számom, már vagy ötvenezerszer végighallgattam alkotás közben. Úgyhogy van is olyan dal, amit semmi pénzért sem játszanék el. (nevet)


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Nincs ilyen, mert akkor nem lenne olyan jó az a dal.


Zene, amitől boldog leszel

Beach Boys: I Get Around (Shred version). Hahaha!

Kedvenc heartbreak lemez

Inkább dal: Ben Howardtól az Esmerelda vagy Benjamin Clementine-tól a Cornerstone.


TURKÁLJ MÁSOK LEMEZTÁSKÁJÁBAN - ERRE!


Zene, ami elgondolkodtat

Isten ments. Ha zenét hallgatok, nem szeretek gondolkodni, ezért is szeretem a nem ének-centrikus zenéket, ha ki akarok kapcsolni.


Kedvenc zene szex után

Ez ilyen gejl lesz, de a kedvenc zene bennem van olyankor. Vagy totális csend. Egy külső „zaj” tönkretenne mindent. Majd lesz is egy ilyen dal a lezárt közelmúltból, annyira nem tudtam aludni utána, hogy hajnalban kiosonva ki kellett írnom magamból. (mosolyog)


Kedvenc szombat esti bulizene

Minden szombatot kedves barátaimnál indítunk, ahol kivetítőn nézünk Boiler Room-os seteket. Legutóbbi ez volt, utána ugyanis pont a Toldiban néztük meg.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Esbjörn Svensson: E.S.T. Live In Hamburg (2007).


robert_koch_sikbxwhfza.jpgKedvenc friss, idei lemezek

Az utóbbi egy évből ezek a legjobban: Yakamoto Kotzuga: Usually Nowhere, Lyves: Darkest Hour, Ah! Kosmos: Bastards, Joan Thiele: Save Me, Robot Koch: Hypermoment (jobbra), Portico: Living Fields és Moderat: III, de még azért ismerkedem vele, egy napon jöttünk ki. (mosolyog)


Kedvenc zene egzotikus helyről

Nem szeretem az egzotikus zenéket.


a ma esti A38-as koncerten a mïus vendégénekesekkel lép fel, Jónás Vera pedig saját zenekarával is, Facebook-eseményoldal


a friss mïus-album: 




a Hegyi Dórival közös Delusional klipje: 


ez pedig a Laura Hahn énekével rögzített Broken Words vizuális körítése: 


mius-fotók: 
Fekete Csaba

mïus hivatalos oldal
mïus-Facebook

https://recorder.blog.hu/2016/06/18/lemeztaska_almos_gergely_m_us
Lemeztáska – Álmos Gergely (mïus)
süti beállítások módosítása